Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Als eenmanszaak aandeelhouder worden in Flex BV?

[Gesteld op: 11-02-2013]

Toelichting:
Geachte,

Ik heb op dit moment een eenmanszaak (omzet ongeveer 40k per jaar). Mijn grootste omzet haal ik uit 1 opdrachtgever, een Flex-BV (organisatieontwikkeling). Nu ligt de vraag voor om voor 10% aandeelhouder te worden in deze BV, vanwege lange betrokkenheid bij deze opdrachtgever. Daarnaast blijft mijn eenmanszaak bestaan. Hierbinnen bedien ik andere klanten (andere markt, communicatie), 20% van mijn omzet, en factureer ik aan de Flex BV (80% van mijn omzet). De Flex BV is niet bedoeld om winst te gaan maken, dat gebeurt in de onderliggende bedrijven (in totaal 6, oplopend naar 10). Het idee is dat mijn totale omzet in mijn eenmanszaak toe gaat nemen, naar 60/70k per jaar.

Kan dit? En is dit belastingtechnisch handig? Waar moet ik aan denken qua aansprakelijkheid?
Is een alternatief evt mijn eenmanszaak omzetten naar een Flex BV?

Hartelijk dank vast voor mogelijke adviezen.

Groet Ilse
Antwoord:

Allereerst voor de duidelijkheid: "Flex-BV" is een bijnaam voor de BV waarvan de statuten zijn opgesteld volgens de wetgeving van na 1-10-2012. Iedere BV die nu wordt opgericht is een Flex-BV.

Kan u voor 10 % participeren in deze B.V.? Ja, waarom niet? Ik zie geen bezwaren.

Is dit belastingtechnisch handig? Tja, normaal gesproken moeten de inkomsten uit een dergelijk aandelenbelang worden opgegeven bij uw aangifte inkomstenbelasting in Box 2, en daar betaalt u 25 % belasting over. Maar.... als de aandelen zijn verbonden met de eenmanszak, dan kan de belastingdienst zich op het standpunt stellen dat u de inkomsten uit aandelen in Box 1 moet opgeven, en dan betaalt u daar 37 %, 42 % of 52 % belasting over, afhankelijk van de hoogte van uw belastbaar inkomen.
Maar het gaat u waarschijnlijk niet om de inkomsten, u wordt gevraagd om aandeelhouder te worden om de banden aan te trekken. En zolang er geen inkomsten uit aandelen zijn betaalt u ook geen inkomstenbelasting.

Waar moet u aan denken qua aansprakelijkheid? Heel eenvoudig, als aandeelhouder bent u niet aansprakelijk, alleen bestuurders kunnen aansprakelijk zijn. Het enige risico wat u loopt is dat u de koopsom van de aandelen kwijt raakt als de BV failliet gaat.

Zou het verstandig zijn uw eenmanszaak om te zetten in een BV? Een eenmanszaak heeft als nadeel dat u met uw volledige privevermogen aansprakelijk bent voor zakelijke schulden, en dat u dus alle bezittingen kwijt kan raken. Bij een BV is dat zeker niet het geval. Een BV heeft echter als nadeel dat de belastingtarieven veel hoger zijn zolang de jaarwinst lager is dan circa € 150.000. U gaat dus veel meer belasting betalen als u de eenmanszaak omzet in een BV. Maar u loopt daarmee minder risico. U zal dus zelf een afweging moeten maken of u daar de extra belasting voor over heeft.

Tot slot noem ik en aandachtspunt: u werkt voor 80 % voor deze BV, en dat is wel heel veel. U loopt het risico dat de Belastingdienst om deze reden bepaalt dat u deze werkzaamheden niet vanuit een eigen onderneming verricht, maar in loondienst. U heeft dan daarvoor een recht op aftrekposten voor ondernemers, en de BV is verplicht loonbelasting op uw beloning in te houden. E.e.a. is afhankelijk van de vraag ook welke werkzaamheden u verricht, en hoe de afspraken zijn gemaakt over de arbeidsomstandigheden (o.a. werktijden). Als u zelf mag bepalen wanneer u wat doet, dan valt het risico nog wel mee. Maar u moet niet teveel op een werknemer gaan lijken. Het is in ieder geval aan te raden om u meer te richten ook op andere opdrachtgevers. Ook vanwege het risico van te grote afhankelijkheid van deze BV, als deze failliet gaat heeft u een heel groot probleem.  

 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor deze snelle en informatieve reactie. De Flex BV waar ik aandelen in zou nemen, is eigenlijk een vorm waarbinnen een aantal zelfstandigen (elk met een onderliggende BV) in samenwerken. Dus iedereen bepaalt wel grotendeels zelf wat hij/zij doet (met wat onderlinge afspraken). Op 10% van de omzet na (bedrijfskosten en minimaal winst), wordt alles weer (op basis van facturatie) door betaald aan de onderliggende aandeelhouders. Maar ja, het grootste deel van mijn inkomsten in de eenmanszaak zal wel uit de BV afkomstig zijn. Is dat met deze toelichting een bezwaar? Hartelijk dank, Ilse
 
Antwoord Beheerder:

Met deze toelichting begrijp ik de strekking van de vraag wat beter. De BV is dus eigenlijk alleen bedoeld als samenwerkingsvorm, en er wordt nauwelijks winst in gemaakt.  Dat maakt echter voor de beantwoording geen verschil, het risico blijft aanwezig dat de Belastingdienst niet akkoord gaat met deze constructie. Het is dus zeker aan te raden om dit op papier voor te leggen aan de Belastingdienst, om problemen achteraf te voorkomen.

Een ander probleem is: wie is de directeur van de BV? Deze is namelijk verplicht om in 2013 minimaal € 43.000 aan loon uit de BV te ontvangen. Daarvan mag met hele goede argumenten van af worden geweken, maar ook dat moet vooraf aan de Belastingdienst ter goedkeuring worden voorgelegd.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Als eenmanszaak aandeelhouder worden in Flex BV?:

In 2015 een eenmanzaak, in 2016 een BV
      [Gesteld in Administratie]
2016-07-19 15:44:39
In eigen BV verzekerd voor werknemersverzekeringen
      [Gesteld in Accountancy]
2013-11-09 16:30:58
Meningsverschil BV - aandelen verkopen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-01-21 21:37:16
Kunnen het bedrijg niet verkopen?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-07-18 00:19:28
Hoe kan ik van een aandeelhouder in een BV afkomen
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2015-10-14 12:26:01

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+