Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

schutting plaatsen voor garageraam

[Gesteld op: 07-02-2013]

Toelichting:
De garage (jrn 70) van buren staat op erfafscheiding hierin zit een oud raam dat uitkijkt op mijn tuin en in mijn keuken. Jaren coniferen voor gestaan, na aanpassing tuin mocht ik er na wat moeite spiegel voor hangen, aan zijn garage. Nu moet hun vijg ivm vorst in garage. Buurman heeft de spiegel verwijderd als ook de haken toen ik weg was. Ook in winter ben ik gehecht aan privacy en het is lelijk. Mag ik er een(stuk) schutting voor plaatsen, geldt hiervoor een afstand? Of evt. weer coniferen welke afstand geldt hiervoor 50cm? Zodat niet afhankelijk ben van buren.
Antwoord:

Volgens het nieuwe Burgerlijk Wetboek, gelden vanaf 1992, mag u op de erfgrens een muur plaatsen (en dus ook een haag planten), waarna u gezamenlijk met de buren eigenaar bent. Wilt u een haag planten op uw eigen erf, dan geldt een minimale plantafstand van 50 cm tot de erfgrens. Daarnaast wordt het een en ander gesteld over ramen die zicht bieden op het erf van de buren. En over bouwwerken waar zich dergelijke ramen in bevinden die zijn aangebracht voordat het burgerlijk wetboek van kracht werd:

Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Titel 4, Artikel 49 1 Ieder der eigenaars van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij. 2 Het vorige lid is niet toepasselijk, indien een der erven een openbare weg of een openbaar water is. Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Titel 4, Artikel 50 1 Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven. 2 De nabuur kan zich niet verzetten tegen de aanwezigheid van zodanige openingen of werken, indien zijn erf een openbare weg of een openbaar water is, indien zich tussen de erven openbare wegen of openbare wateren bevinden of indien het uitzicht niet verder reikt dan tot een binnen twee meter van de opening of het werk zich bevindende muur. Uit dezen hoofde geoorloofde openingen of werken blijven geoorloofd, ook nadat de erven hun openbare bestemming hebben verloren of de muur is gesloopt. 3 De in dit artikel bedoelde afstand wordt gemeten rechthoekig uit de buitenkant van de muur daar, waar de opening is gemaakt, of uit de buitenste naar het naburige erf gekeerde rand van het vooruitspringende werk tot aan de grenslijn der erven of de muur.
4 Wanneer de nabuur als gevolg van verjaring geen wegneming van een opening of werk meer kan vorderen, is hij verplicht binnen een afstand van twee meter daarvan geen gebouwen of werken aan te brengen die de eigenaar van het andere erf onredelijk zouden hinderen, behoudens voor zover zulk een gebouw of werk zich daar reeds op het tijdstip van de voltooiing van de verjaring bevond.
5 Ter zake van een volgens dit artikel ongeoorloofde toestand is slechts vergoeding verschuldigd van schade, ontstaan na het tijdstip waartegen opheffing van die toestand is aangemaand.
Burgerlijk Wetboek, Boek 5, Titel 4, Artikel 51
In muren, staande binnen de in het vorige artikel aangegeven afstand, mogen steeds lichtopeningen worden gemaakt, mits zij van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien.

U kunt, omdat de garage en het raam al aanwezig waren voor de ingang van het nieuw wetboek geen bezwaar meer maken tegen de aanwezigheid. Wel kunt u eisen dat het raam ondoorzichtig gemaakt wordt. Als er ten tijde van de van ingangsdatum in 1992 een haag of beplanting stond voor de garage, zou u die mijns inziens mogen herplanten. Voor expliciet juridisch advies kunt u onder meer terecht bij het Juridisch Loket in uw woonplaats, www.juridischloket.nl.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan schutting plaatsen voor garageraam :

Gedeeltelijk slopen schutting
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-04 11:10:50
schutting plaatsen
      [Gesteld in Tuin]
2010-04-19 14:47:24
Vraag over Mandeligheid Schutting.
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2013-04-23 13:20:06
prikkeldraad op schutting
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2011-06-30 22:07:27
Verhoogde tuin van buren leunt aan mijn schutting!
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2008-03-30 16:47:09

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+