Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

onvrijwillig uit vof wel aansprakelijk lening?

[Gesteld op: 06-02-2013]

Toelichting:
Partner en ik hebben samen een vof maar door op handen zijnde scheiding is samenwerking niet mogelijk. Ik ben nu onvrijwillig uit de vof gezet (openen prive rekening door partner voor inkomsten vof, veranderen mailadressen naar inkopers etc) Zo gelaten en ik "gun"hem de vof, maar nu accepteerd de bank niet dat ik van de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt afgehaald van de lenignen die nog op bedrijf rusten. Geen vof contract gemaakt. Ik wil niet meer in vof maar ook niet hoofdelijk aansprakelijk blijven. Doordat ik loondienst heb kans erg groot dat ze bij mij beslag komen leggen als de vof failliet gaat. Of moet partner die ook naast de vof een eenmanszaak heeft ook betalen aan evt. schulden als het fout gaat? Of maar 1 aansprakelijk voor de schuld? Kan ik anders eisen dat ik in vof blijf (stille vennoot) en dan ook "profiteer" indien er winsten worden gemaakt vanwege ondernemersrisico voor de hoofdelijke aansprakelijkheid. Ik heb loondienst dus kans groot dat ze bij mij komen ipv bij zzp-er..
Antwoord:

Bij een VOF zijn alle vennoten in prive hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de VOF. Deze aansprakelijkheid eindigt pas nadat de schulden zijn afgelost, dus het beeindigen van de VOF is niet relevant, ook daarna kan men aansprakelijk worden gesteld.
Bij contracten werkt het anders; deze worden niet op naam van de VOF getekend, maar iedere vennoot tekent het contract persoonlijk, en daardoor wordt men direct vanuit prive aansprakelijk. Dit contract blijft altijd rechtsgeldig, ook na het beeindigen van de VOF. Daar heeft u nu mee te maken omdat u af wilt van het leningscontract met de bank. Dat kan alleen maar als er een nieuw contract wordt afgesloten op naam van uw partner. De bank zal daar alleen aan mee werken als uw partner voldoende zekerheid biedt voor aflossing van de lening. Ik begrijp uit uw verhaal dat dit niet het geval is, en dan is het begrijpelijk van de bank dat ze de door u gegeven zekerheid niet willen opgeven. Zij hebben deze verplichting ook niet, dus u kan er niets aan doen.
Als alternatief kan uw partner nog zoeken naar een leningen bij een andere bank, en daarmee de bestaande lening aflossen. Als dat niet lukt, dan kan de bank bij betaalproblemen later naar keuze u of uw partner aansprakelijk stellen, en dan moet er worden betaald. Wel merk ik op dat als u moet betalen, dat u per direct dan wel een vordering op uw partner krijgt. Een probleem daarbij kan zijn dat een kale kip niet kan worden geplukt.

Uw oplossing om een stille vennoot te blijven is geen oplossing. U blijft hierdoor zakelijk verbonden met uw partner, en dat wilt u niet. Het is daarom eenvoudiger om bij de scheiding af te spreken dat u een (eenmalige) vergoeding krijgt voor het door u te lopen risico.

Verder moet u er aan denken dat er nog wel een financiele afrekening vanuit de VOF moet plaatsvinden met u; er moet een stakingsbalans vande VOF worden opgesteld, en u heeft recht op uitbetaling van uw kapitaalrekening volgens deze balans. Daarnaast moet u een bedrag krijgen voor uw aandeel in de opgebouwde winstpotentie van de onderneming (goodwill).

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan onvrijwillig uit vof wel aansprakelijk lening?:

Is dit een geldige overeenkomst?
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2009-12-09 18:15:13
Terugbetaling "lening"
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-01-01 15:30:23
Terugbetaling "lening"
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-01-01 15:29:46
zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
LENING AANBIEDING
      [Gesteld in Hypotheken]
2013-01-28 10:24:51

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+