Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Boeddhisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Boeddhisme en krijg online een antwoord van de specialist in Boeddhisme

Zelf een vraag over Boeddhisme? Klik hier.
Meer vragen over Boeddhisme.
De huidige beheerder van de rubriek Boeddhisme:
Naam: Roger de Wit
Bedrijf: N.v.t.
Reactiesnelheid: 614 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Roger de Wit vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BoeddhismeVragen over Boeddhisme via RSS. Klik hier.
RSS over Boeddhisme op jouw website?Vragen over Boeddhisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BoeddhismeVragen over Boeddhisme via E-mail. Klik hier.

expres gekwetst nadat ik mij gekwetst voelde.

[Gesteld op: 03-02-2013]

Toelichting:
Hallo, ik heb een vraag. Kan in het boeddhisme ook dingen worden vergeven, waarmee je (deels) expres mensen hebt gekwetst?
Een paar maanden geleden heb ik nl. weer mijn 1e ex van 4j. geleden ontmoet. Na diverse toenaderingspogingen van zijn kant, probeerde ik dit jaar vaak af te spreken wat telkens niet doorging. Ik had dan ook totaal niet verwacht dat hij toen wel kwam. Het was heel gezellig, hij was oprecht geïnteresseerd en lief. Ik stoeide en flirtte wat mee, en zei ook te denken dat een relatie wel weer kon werken. Pas later die week kwamen twijfels. Ik probeerde mijn gedachten van: wil hij niet nog steeds een open relatie( dat had ik hem een x voorgesteld terwijl hij een vriendin had) aan de kant te zetten. Dat ging echter moeilijk omdat hij naast veel lieve smsjes als je bent bijzonder enzo, denk aan je, hoe is het ook al meteen wilde blijven slapen en me snel zijn vriendin wilde noemen. Hij wilde ook naar mijn kamer om elkaar een beetje te ontdekken.
Ik vond samen slapen te snel, wist helemaal niet of ik wel iets met hem wilde en of ik met hem naar mijn kamer wilde maar gaf dat niet duidelijk aan. Ik wilde hem, als hij wel betrouwbaar was niet kwetsen. Bracht wel voorzichtig in, dat ik het leuk vond om voor we naar mijn kamer zouden gaan, ook iets anders leuks te doen in de stad, maar sprak dat verder niet duidelijk af.
Gevolg was dat ik hem maar een wanhopig geval vond. Zijn gedrag irriteerde me zo, dat ik ben meegegaan naar mijn kamer en we daar best ver zijn gegaan. (geen seks, wel op bed liggen strelen enzo) Dit terwijl ik wist dat de enige manier voor mij om het gevoel van vertrouwen weer te krijgen was: een tijdje afspreken zonder enig lichamelijk contact en kijken of hij daar het geduld voor had.
Ik dacht letterlijk: als jij zo vaak afzegt ( ook al tijdens onze relatie) en nu geeneens even het contact rustig wil opbouwen, dan maar geen relatie. Ik wist dat ik me er rot over zou voelen omdat we qua hobby’s levensideeën enzo echt een ontzettende klik hebben. Ook wist ik dat ik me tegenover hem heel schuldig zou voelen, want als hij wel betrouwbaar is is dat natuurlijk een heel respectloze manier van met iemand omgaan.
Ik heb het niet meteen opgegeven. Sprak weliswaar niet meer af maar heb heel lang nagedacht over wat ik wilde. Ik durfde geen knoop door te hakken en voelde me heel rot over mijn gedrag. Ik was heel bang dat ik de verkeerde keus zou maken. Heb hem zelfs mijn twijfels verteld en b
Antwoord:
Hallo beste dame (denk ik?), goh ik voel me nu al bezwaard dat je dit op zaterdag vroeg en ik op zondag de verjaardag van mijn dochter vierde. Je zit er maar mee hè?
Nou dan moet deze boeddhist ook  proberen wat licht te brengen. Lastig. Wat me opviel in je verhaal was in de 1e plaats dat je een soort van zuivere relatie probeert te zoeken of bouwen.
Dat lijkt me een mooi en zuiver principe. Mensen zoeken vaak verbondenheid en een relatie kan een hele leerweg in gang zetten, met zijn 2-en is er ontzettend veel te leren over de ander en over jezelf. Zomaar een relatie lijkt mij niet erg prettig. Ik denk dat een keer over je grenzen laten gaan , zo nu en dan kan gebeuren, zelfs in een relatie. Ook een man kan soms een wens van zijn vrouw inwilligen terwijl hij denkt, het mocht ook wel normaal, snap je? En andersom zal wel vaker gebeuren. Zo een geschenkje geef je wel of niet aan de man. Je vriend heeft een vriendin en wil wel iets open relatie-achtigs? Ik denk zelf dat dit altijd ten koste gaat van je echte intimiteit en/of vertrouwen met jou. Ik denk dat het je geest onrust zal brengen, maar misschien dat sommige mensen dit wel goed kunnen behappen. Heb je behoefte aan een exclusieve vriend? Ik probeer bewust deze jongeman niet af te vallen, maar moet toch kwijt dat het wat doorzichtig lijkt. Een man in een relatie krijgt een moment dat ie denkt; de hele tuin met bloemen (lees jonge dames) zal ik aan mijn neus voorbij zien trekken, en wees eerlijk, jullie dames kunnen erg aantrekkelijk zijn. Dan wil een man nog iets beleven. Ons wordt geleerd dat een prostituee bezoeken erg slecht is, maar een 2 vriendin hebben erg stoer. Toch deel je met een 2e vriendin intiem (emotionele) zaken die hij eigenlijk met zijn 1e vriendin zou moeten delen? er zit wat verraad in? Of redeneer ik nu foutief? wat ik bedoel te zeggen is dat in bijv. de oude boeddh zen-cultuur het heel; normaal was om naar een huis van plezier te gaan maar dat je wel trouw en goed moest zijn voor je vrouw. Maar ja, dat is allemaal slechts sexualiteit die relaties lastig maakt. Dit was een stukje mannenkant van de zaak.
Vanuit jouw perspectief? Boeedha's eventuele advies? Denk en handel positief, dus denk aan zijn vriendin wat een zelfde wezen is als jij en ik en probeer door denken, spreken en handelen haar niet te  kwetsen.
Hetzelfde geldt voor je gedrag naar je ex. Juliie 3-en zijn  het zelfde, met dezelfde wens naar gelukkig leven. Daar moet je je positie in bepalen denk ik. Denk niet dat woede of gemene streken altijd afwezig zijn binnen de Boeddhistische leer.
 Maar woede of TOORN  werkt het best als het nuttig wordt ingezet, alweer na enig nadenken. Dus als je kattig of geïrriteerd doet naar je vriend kan dit best een goede functie hebben. een les aan hem leren is er 1tje en je zelf beschermen kan een 2e zijn.
Je gebruikt de term "betrouwbaar" m.b.t. hem. Maar hij heeft een vriendin? Toch? Uitzonderingen bestaan, maar ik ken hier ook een dame die telkens het hart steelt van een man in relatie.
Ik wil daar geen goed of kwaad oordeel aan hangen, maar lastig is dit wel, of is ie eigenlijk van jou vanwege het verleden?
Je ziet wel, ik vind het ook lastig.
Waar ik me altijd aan vasthoud is de les van de Dalai lama: bij alles wat je doet gaat het om je motivatie.
Mij persoonlijk lijkt het verstandig dat je zelf goed nadenkt en je niet geeft ( als in een relatie) als het niet erg goed voelt. Als je toch voor hem wil gaan, schat dan in of het jou anders zal vergaan dan zijn huidige vriendin, en waarom dan? De mens die zijn begeerte niet een beetje de baas kan is een gemakkelijk slachtoffer toch? Je twijfel over vergeving moet je bij jezelf onderzoeken, en hier wordt ik serieus.
Ik vind je situatie echt lastig. door studie van Boeddhisme en met name Boeddha's geheime leer de Mahamudra durf ik je te zeggen dat bij geen enkel mens ook niet de mohammedaan of christen de vergeving uit een externe komt, Geen god of Allah, maar de twijfel zit in jouw geest., Ook als je iemand doodt of besteelt, dan zit dat feit enkel in jouw geest. Het bezwaart je. Denk goed na over je motivatie destijds, en als je dan zuiver kunt zeggen ik heb dingen gezegd of gedaan met het goede doel voor ogen. Bijv een zuivere relatie met hem, dan kun je je zelf vergeven.
Als je moet toegeven dat je niet helemaal zuiver hebt gehandeld,? Ja dan moet je hier  mee leven en het zo goed als mogelijk goed maken. Het zijn bijv. de katholieken die denken: weesgegroetjes en vergeving en ik ben er van af.
de basis blijft denk ik: er bestaan geen goede of slechte mensen, maar mensen doen goede of minder goede dingen. Denk af en toe na over wat jij goede dingen vind. en werk daar naar toe.
Bedenk ook: Boeddhisme is geen schuldcultuur zoals bijv katholicisme, maar een leer die je naar het positieve poogt te krijgen.
Oh ja misschien ter verduidelijking een voorbeeld: In amerikaanse gevangenissen si een experiment met Vipassana (stilte) meditatie gedaan. Zware gangsters deden deze stilte meditatie een dag of 5. Kort gezegd het volgende gebeurt. de geest komt to rust, daalt af in zichzelf, komt ontkennig tegen (IK HAD EEN GOEDE REDEN MIJN  MOEDER TE DODEN) Bijvoorbeeld, maar door de verplichte stilte en daaruitkomende geestesrust wordt het in de geest steeds duidelijker dat hier een leugen of drogredenering aan ten grondslag ligt ( voor zelfbescherming of goedpraten w.s.) Dan komt er een moment dat de geest het niet volhoudt en de gevangene in huilen uitbarst, hij doorziet zijn drog, en moet de waarheid onder ogen zien. HIJ HAD GEEN GELDIGE REDEN ZIJN MOEDER TER DODEN. Vanaf dat moment is de brute gevangene een vriendelijk mens geworden. Alles wat je fout doet kun je verstoppen, door Viapssana of tijdens sterven komt het naarboven en moet je zelf over je zelf oordelen. Dat is de reden dat je voor goede zaken moet gaan. Voor je zelf. Geen vlieg doden...voor je zelf , snap je? Je zelf niet bezwaren voor een ander. Of het moet voor je geliefde of kind zijn en dat je je zelf opoffert. Ik laat je bewust zien dat ook in Boeddh. je immer verder kunt redeneren.
Wat blijft staan als een huis is Motivatie, doe dingen met goede intentie.
Dat is mijn conclusie na bestuderen wat de Dalai lama zegt.
Zo, nu weet ik niet meer.
Ga ik van je horen?

Vriendelijke groet

Roger de Wit


Beantwoord door:
Roger de Wit
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Boeddhisme:
TibetaansVipassanaZen


Gerelateerde vragen aan expres gekwetst nadat ik mij gekwetst voelde. :

Mijn ex heeft borderline, maar wat moet ik doen?
      [Gesteld in Borderline]
2007-10-17 19:56:32
Ik verstuur m,n vraag in meerdere delen
      [Gesteld in Hyperventilatie]
2008-01-02 13:42:05
Mijn vriend kijkt porno
      [Gesteld in Psychologie]
2009-03-29 18:25:19
wat is er mis?
      [Gesteld in Paranormaal]
2010-09-23 16:27:15
Zijn twijfels terecht? (2)
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2011-05-07 09:50:35

Gemiddelde score Boeddhisme: 9.0 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+