Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Oprichting VOF tussen BV en Eenmanszaak.

[Gesteld op: 01-02-2013]

Toelichting:
In 1985 ben ik samen met een zakenpartner een bedrijf begonnen. Na achttien jaar heb ik mijn aandelen in de BV aan haar verkocht. Nu, tien jaar later, willen we weer samen zakelijk verder gaan. Omdat de omzetverwachting de eerste jaren niet hoog is, willen we die samenwerking de vorm van de VOF geven.
De accountant (van mijn zakenpartner) adviseert om deze VOF te laten bestaan uit de BV van mijn zakenpartner enerzijds en mij als natuurlijke persoon (zelfstandig ondernemer) anderzijds. Hij raadt af dat wij beiden als persoonlijke vennoten de VOF opstarten. Dit om haar kapitaal te beveiligen.
Alle bedrijfsactiviteiten zullen in de nieuwe VOF plaatsvinden, in de BV zullen geen activiteiten plaatsvinden. De BV moeten blijven bestaan omdat daar pensioen eigen beheer in zit.
Ik heb geen goed gevoel bij deze constructie. Bij claims ben ik persoonlijk aansprakelijk terwijl mijn zakenpartner persoonlijk buiten schot blijft. Maar behalve dat heb ik een paar vragen:
1. Wordt bij een claim op de VOF, wanneer de VOF deze niet kan dragen, de schulden niet uitgewonnen bij de BV? Daar zit tenslotte het pensioenkapitaal in. Dus beschermt deze constructie dit kapitaal wel?
2. Is de VOF aansprakelijk voor claims die nog op de BV liggen of nog gelegd gaan worden?
3. Kan ik daardoor persoonlijk via de VOF aansprakelijk gesteld worden voor de claims als bedoeld hierboven onder punt 2?
4. Wanneer mijn zakenpartner en ik allebei persoonlijk in de VOF stappen, blijft dan het opgebouwde kapitaal in haar BV niet juist buiten schot bij claims op de VOF?
Nog even voor de duidelijkheid: ik kies voor een VOF vanwege de fiscale voordelen die ik nodig heb om voldoende inkomen te realiseren (ondernemersaftrek). Een nieuwe BV waar wij beiden in zouden zitten is op dit moment dus geen mogelijkheid. Mijn zakenpartner blijft op de loonlijst van de BV, ondanks het fiscaal negatieve gevolg voor haar.
Antwoord:

Het is verstandig dat u advies vraagt voordat u een besluit neemt, en dat u ook niet blind vaart op hetgeen haar accountant heeft gezegd, want die verdedigt haar belangen, en die zijn niet per definitie gelijk aan uw belangen.

Zoals u zelf waarschijnlijk al weet zijn er 2 voor de hand liggende samenwerkingsvormen: de VOF en de BV. De VOF heeft als nadeel dat alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming, de BV heeft als nadeel dat er meer belasting over de winst moet worden betaald als deze winst lager is dan circa € 150.000.
Ik begrijp uit uw vraag dat dit laatste het geval is, en dat u daarom kiest voor de VOF. Fiscaal gezien is dat een prima keuze, maar u moet dan wel aandacht besteden aan de risico's van aansprakelijkheid. Daar gaan uw vragen ook over, en in reactie daarop kan ik het volgende antwoorden:

1. Als de VOF de schulden niet kan betalen kan de claim worden gelegd bij de vennoten, dus u in prive, en de BV. Als daar voldoende gelden in zitten is inderdaad de kans groot dat deze BV zal moeten betalen. Dus nee, het pensioenkapitaal wordt daardoor dus zeker niet beschermd.
2.Zakelijke schulden van de VOF kunnen worden verhaald op de vennoten, maar dat werkt niet andersom; prive-schulden van de vennoten kunnen niet worden verhaald op de VOF. Dat betekent dat als er claims worden gelegd bij de BV, dat de VOF hier niets mee te maken heeft. Maar als de BV betalingsproblemen heeft, en extra geld nodig is, dan kan de BV als vennoot wel besluiten om geld uit de VOF te halen.
3. Nee, u kan niet persoonlijk via de VOF aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de BV. De enige die daarvoor wel persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld is de bestuurder van de BV, in het geval dat wanbeleid kan worden aangetoond.
4. Zie vraag 1: inderdaad blijft het in de BV opgebouwde kapitaal juist buiten schot als beiden als prive-persoon deelnemen aan de VOF. In vervolg daarop: dit heeft wel als nadeel dat haar prive-vermogen in de risicosfeer komt, terwijl dat niet het geval is als via de BV wordt deelgenomen. Als er veel prive-vermogen is, dan ligt de keuze voor de BV dus meer voor de hand, tenzij de risico's van aansprakelijkheid beperkt kunnen blijven.
Verder is het aantrekkelijk om nog via de BV te blijven werken, omdat zij dan in loondienst is, en daarom een pensioenvermogen verder kan opbouwen. Als zij stopt met werken via de BV moet deze opbouw ook worden beeindigd. Maar dit betekent wel dat zij veel meer inkomstenbelasting gaat betalen dan noodzakelijk is. Wat dat betreft kan met een rekensommetje worden bekeken wat de voor- en nadelen voor haar zijn.

Dat is echter voor u op zich niet van belang, dit is het probleem van uw zakenpartner: jullie hebben gekozen voor de VOF als samenwerkingsvorm, en u merkt geen verschil of uw zakenpartner wel of niet via een BV werkt, dus dit kan in gang worden gezet.
Maar niemand wil in een VOF samenwerken met een partner met financiele problemen, dus laat u goed informeren over de financiele toestand van de BV voordat u de stap neemt. En nog belangrijker: zorg ervoor dat er een VOF-contract wordt opgesteld met afspraken over o.a. de winstverdeling en de over de ontbinding van de VOF, dat voorkomt veel discussies achteraf. Een model daarvoor kan gratis worden gedownload op de website van de KvK.

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Oprichting VOF tussen BV en Eenmanszaak.:

Heb ik recht op partner alementatie?
      [Gesteld in Familierecht]
2007-11-02 11:37:30
kan ik mijn collega uitschrijven uit de vof
      [Gesteld in Midden- & Kleinbedrijf]
2008-07-09 17:14:48
Welke constructie toepassen met nieuw bedrijf.
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-11-16 15:40:49
waar heb ik recht op ?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-04-14 11:23:52
Kan de winst van het boekjaar volledig als dividen
      [Gesteld in Accountancy]
2014-04-12 17:56:15

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+