Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

telt ontheff soll.plicht/arbeidsverplichting 2013?

[Gesteld op: 27-01-2013]

Toelichting:
Eind februari 2013 dien ik, als alleenstaande moeder met kind van 10 maanden een WWB uitkering aan te vragen. Heb ik nog recht op ontheffing sollicitatieverplichting/arbeidsverplichting? ben ik verplicht om (vrijwillegers)werk (participatiewet) werk of stage te aanvaarden van de WWB? ik heb MBO beroepsopleiding ben 2 jaar werkloos, ben ik verplicht om opleiding te volgen. Ben ik sowieso door de ontheffing verplicht tot iets? ik heb duidelijk recht op de ontheffing toch?
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Als ouder van een kind onder de vijf jaar kunt u verzoeken om gedeeltelijke vrijstelling van de arbeidsverplichtingen. U hoeft dan niet te werken maar kan wel een scholing volgen: Men dient rekening te houden met uw situatie en uw zorgtaken. Op grond van artikel 9a lid 1 kunt u, indien u alleenstaande ouder bent, ontheffing vragen ivm de zorg van uw kind tot de leeftijd van 5 jaar. Raadzaam is om deze ontheffing schriftelijk aan te vragen. er zijn hiervoor geen vaste formulieren. U dient zelf een brief te schrijven.

Artikel 9a WWB

1.Onverminderd artikel 9, tweede lid, verleent het college aan een alleenstaande ouder die de volledige zorg heeft voor een tot zijn last komend kind tot vijf jaar op diens verzoek ontheffing van de verplichting, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel a.
2.De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, wordt eenmalig verleend.
3.De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, wordt niet verleend voor zover uit houding en gedragingen van de alleenstaande ouder ondubbelzinnig blijkt dat deze de verplichtingen, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, niet wil nakomen.
4.De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, geldt zolang het jongste kind van de alleenstaande ouder de leeftijd van vijf jaar nog niet heeft bereikt. Onverminderd de eerste zin geldt de ontheffing gedurende ten hoogste zes jaar. Op deze periode worden in mindering gebracht de periode, dan wel perioden, waarin de alleenstaande ouder in de voorgaande woonplaats, dan wel in de voorgaande woonplaatsen, gebruik heeft gemaakt van de ontheffing, bedoeld in het
eerste lid, alsmede de periode, dan wel perioden, waarin toepassing is gegeven aan artikel 17, vierde lid, van de Wet investeren in jongeren.
5. De ontheffing, bedoeld in het eerste lid, wordt, indien de volledige duur van zes jaar nog niet volledig is benut:
a.van rechtswege opgeschort, met ingang van de datum waarop het jongste kind de leeftijd van vijf jaar bereikt;
b.van rechtswege opgeschort indien niet langer recht op bijstand bestaat;
c.door het college opgeschort op een daartoe strekkend verzoek van de alleenstaande ouder aan wie de ontheffing, bedoeld in het eerste lid, is verleend; of
d.door het college opgeschort indien uit houding en gedragingen van de alleenstaande ouder ondubbelzinnig blijkt dat hij zijn verplichtingen, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, niet wil nakomen.
6.Op een daartoe strekkend verzoek van de alleenstaande ouder met een kind tot vijf jaar beëindigt het college een opschorting als bedoeld in het vijfde lid indien de daarin genoemde omstandigheden niet langer van toepassing zijn.
7.Het college stelt binnen zes maanden na ontvangst van het verzoek, bedoeld in het eerste lid, een plan van aanpak op voor de invulling van de voorziening, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, voor de alleenstaande ouder aan wie een ontheffing is verleend als bedoeld in het eerste lid.
8.Het college vult de voorziening, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, voor de alleenstaande ouder aan wie een ontheffing is verleend als bedoeld in het eerste lid en die niet beschikt over een startkwalificatie ten minste in met scholing of opleiding die de toegang tot de arbeidsmarkt bevordert, tenzij naar het oordeel van het college een dergelijke scholing of opleiding de krachten of bekwaamheden van de alleenstaande ouder te boven gaat.
9.

Op verzoek van de alleenstaande ouder die beschikt over een startkwalificatie en aan wie een ontheffing is verleend als bedoeld in het eerste lid, vult het college de voorziening, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel b, in met een opleiding, als bedoeld in artikel 7.2.2., tweede lid, onder a, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, die de toegang tot de arbeidsmarkt bevordert, tenzij naar het oordeel van het college een dergelijke scholing of opleiding de krachten of bekwaamheden van de alleenstaande ouder te boven gaat.

 

Het juristen team van Legal2People

Voor meer vrijblijvende info

Tel: 070-8915444

email:informatie@legal2people.nl

Internet: www.Legal2People.nl

Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als juridisch adviesbureau zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan telt ontheff soll.plicht/arbeidsverplichting 2013?:

Aanvraag ontheffing sollicitatieplicht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2011-08-03 11:42:42
Ontheffing Sol.plicht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-04-17 15:54:16
Ontheffing sollicitatieplicht
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2012-06-23 00:06:48
Heb ik een sollicitatieplicht van 40 uur?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2013-03-18 21:07:05
Vrijstelling ivb vaak zieke dochter
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2013-04-15 15:34:51

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+