Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Woningen » Vereniging Van Eigenaren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vereniging van Eigenaren en krijg online een antwoord van de specialist in Vereniging van Eigenaren

Zelf een vraag over Vereniging van Eigenaren? Klik hier.
Meer vragen over Vereniging van Eigenaren.

Beheerder worden?

De rubriek Vereniging van Eigenaren heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Vereniging van Eigenaren Klik hier.

RSS over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via RSS. Klik hier.
RSS over Vereniging van Eigenaren op jouw website?Vragen over Vereniging van Eigenaren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Vereniging van EigenarenVragen over Vereniging van Eigenaren via E-mail. Klik hier.

Extra verhoging administratiekosten wanbetaler.

[Gesteld op: 26-01-2013]

Toelichting:
Geachte heer Verhees,
Is het juridisch mogelijk een notoire wanbetaler, nota bene een grote verhuur makelaar, extra administratiekosten te berekenen als boete voor de slechte betaaldiscipline. Reeds anderhalf jaar betaalt voornoemde firma bij horten en stoten de bijdrage aan het reservefonds van de VvE. De administrateur wordt moedeloos van het sturen van betalingsherrinneringen, aangetekende stukkenen en zelfs het starten van een procedure bij de rechtbank. De huidige adm. kosten bedragen bij de derde schriftelijke aanmaning (e-mail) na +/- twee maanden, 40 euro.
Tenslotte, mag ik in het kader van de privacy wetgeving, naam en toenaam van de betreffende wanbetaler noemen in de notulen van de ALV?
Met hartelijke groet,
Alfr. Kohler.
Antwoord:
Geachte heer Kohler,

De genoemde herinneringskosten zijn bepaald bij wet, hieraan moet u voldoen. U mag niet meer dan de wettelijke rente berekenen. Alhoewel dit regels zijn voor particulieren zou ik deze in dit geval toch toepassen om heen onderscheid te maken.

De juridische kosten kunt u wel doorberekenen aan de wanbetaler.

De notulen zijn een verslag van wat besproken is op een ALV. Als daar ook is besproken dat iemand niet of te laat betaald mag dit in dit verslag genoemd worden. Dit heeft niets met de privacy wetgeving te maken.


Met vriendelijke groet,

Wim Verhees
www.abon-vve-beheer.nl

www.slapende-vve.nl

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer Verhees,
Hartelijk dank voor uw wederom snelle antwoord. De herrinneringskosten van een incassobureau waaraan u refereert, zijn deze vergelijkbaar met administratiekosten (aantekenen, tijd administrateur enz.) van een VvE of zijn dit twee verschillende begrippen? Immers de wet kan toch niet bepalen hoe deze administratiekosten in elkaar steken? Ik kan het met mijn eenvoudige geest niet helemaal bevatten. Excuses hiervoor.
Met dank en vriendelijke groet,
Alfr. Kohler.
 
Antwoord Beheerder:
deze vallen beide onder dezelfde wetgeving. Deze wetgeving is opgesteld om consumenten te beschermen tegen onverantwoord hoge kosten van incassering. 

Hoewel dus in de contracten met de VvE beheerders andere tarieven kunnen zijn opgenomen, mogen de beheerders deze tarieven niet meer hanteren en zijn zij aan de wet gebonden. Hieronder staat een artikel hierover van Arag, soms kom je een artikel tegen dat dingen beter uitlegt als ik.


11-07-2012  Sinds 1 juli 2012 is de wet rondom Incasso gewijzigd. In deze wet is vastgelegd wat de minimale en maximale incassokosten zijn die een schuldeiser aan u mag factureren bij rekeningen tot € 25.000,-. Wat betekent deze wet voor u?
 

 

Wat zijn de gevolgen voor uw incassoprocedure als ondernemer? 
Voor de ondernemer heeft de wet gevolgen voor de incassoprocedure. ARAG heeft de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe incassowet op één rij gezet. Inclusief handige downloads.

Alles over de WIK >

 

Wanneer mag een schuldeiser incassokosten bij u factureren? 
De schuldeiser moet u in gebreke stellen bij het overtreden van de oorspronkelijke betalingstermijn. Als deze betalingstermijn is overschreden stuurt de schuldeiser u een schriftelijke herinnering, de zogenaamde 14-dagen brief. U krijgt dan alsnog 14 dagen de tijd om het verschuldigde bedrag te betalen. Hierna mag de schuldeiser incassokosten in rekening brengen. Deze kosten moeten dan wel zijn genoemd in de 14-dagen brief.

Welk bedrag mag een schuldeiser maximaal in rekening brengen? 
De hoogte van de incassokosten wordt berekend middels een percentage over het verschuldigde bedrag.

 

Verschuldigd bedrag € 2.500,-max. 15% incassokosten, min. € 40,-
Verschuldigd bedrag € 2.500,- tot € 5.000,-max. 10% incassokosten, min. € 40,-
Verschuldigd bedrag € 5.000,- tot € 10.000,-max. 5% incassokosten, min. € 40,-
Verschuldigd bedrag € 10.000,- - € 25.000,-max. 1% incassokosten, min. € 40,-

 

Let goed op! Een schuldeiser mag voor een oorspronkelijke factuur van € 10,- dus € 40,- incassokosten rekenen.

Een rechter kan de hoogte van de incassokosten ook niet meer verminderen. Dit recht op matigen is uitgesloten sinds 1 juli 2012.

Mag een schuldeiser afwijken van de nieuwe regels rondom incasso? 
Nee, een schuldeiser mag niet ten nadele van de consument afwijken van deze regels, ze zijn van dwingend recht. Het wetsartikel geldt, ook als er iets anders in het contract of algemene voorwaarden staat.

De wet is ingevoerd om consumenten te beschermen tegen onredelijk hoge incassokosten. De schuldeiser mag wel afwijken van de regels in het voordeel van u als consument.

Wat gebeurt er als u meerdere bedragen verschuldigd bent aan een schuldeiser? 
Als de aanmaning betrekking heeft op meerdere bedragen die u verschuldigd bent aan de schuldeiser, worden de bedragen bij elkaar opgeteld en worden over het totaalbedrag incassokosten berekend. Tenzij het om een terugkerende overeenkomst gaat, bijvoorbeeld huur of sportabonnement. In dat geval mag de schuldeiser over iedere maand verschuldigde huur of contributie de incassokosten in rekening brengen, mits de schuldeiser tijdig de 14-dagen brief verstuurt.

Voorbeeld uit de praktijk

Loodgieter 
U heeft een loodgieter ingeschakeld voor een klus. De loodgieter stuurt u na afloop zoals afgesproken een factuur van € 1.000,-. Deze factuur blijft onbetaald. De loodgieter verstuurt eerst een in gebreke stelling en vervolgens een aanmaning met een termijn van 14 dagen (de 14-dagen brief). In deze aanmaning vermeldt de loodgieter dat er na het verstrijken van de genoemde termijn eveneens een bedrag van € 150,- aan incassokosten verschuldigd is (15% van € 1.000,-).

Als u de factuur betaalt binnen 14 dagen, hoeft u deze incassokosten niet te betalen. Echter, heeft u de factuur niet op tijd betaald, dan bent u ook € 150,- incassokosten verschuldigd aan de loodgieter.

Sportabonnement 
U heeft een abonnement bij de sportschool die u maandelijks betaalt. De maandelijkse kosten bedragen € 25,-. U betaalt de abonnementskosten in maart niet. Als de sportschool u na het verstrijken van de termijn voor maart meteen een aanmaning verstuurt, dan kan hij het verschuldigde bedrag met € 40,-* verhogen als u niet binnen 14 dagen betaalt.

Als u ook in april niet tijdig betaalt, kan de sportschool u opnieuw een aanmaning sturen met een verhoging van € 40,-* indien u niet op tijd het verschuldigde bedrag betaalt.

Heeft u in maart en april niet op tijd betaald en de sportschool stuurt u pas na de verstreken termijn van april een aanmaning, dan moet de sportschool beide maandbedragen optellen en over het totaalbedrag incassokosten bereken, dus dan bent u éénmaal de € 40,-* verschuldigd.

*De sportschool mag de factuur met 15% verhogen, minimaal € 40,-. De sportschool kan er voor kiezen om een lager bedrag incassokosten in rekening te brengen, maar mag nooit meer dan € 40,- incassokosten factureren.

Administratiekosten, herinneringskosten, regelingskosten etc. 
De incassokosten omvatten administratiekosten, dossierkosten, herinneringskosten, regelingskosten etc. Met ingang van 1 juli 2012 mag de schuldeiser naast de incassokosten geen andere kosten dan het verschuldigde bedrag in rekening brengen.

Geldt deze wetgeving ook als ik een (verkeers)boete moet betalen? 
Nee, de wet is van toepassing op verschuldigde bedragen die voortvloeien uit een overeenkomst. In deze overeenkomst ga je akkoord met te leveren producten of diensten tegen een bepaald bedrag. Instanties die dwangbevelen en boetes opleggen (zoals Centraal Jusitieel Incassobureau, Kamer van Koophandel, DUO, NS, Vervoersbedrijven, etc.) hebben te maken met andere wet- en regelgeving.


Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Extra verhoging administratiekosten wanbetaler.:

huurprijsherziening van een bedrijfs/kantoorpand
      [Gesteld in Facilitair]
2007-07-10 12:57:26
Geen bonus door extraatje in cao.
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2008-09-12 22:10:44
mijn werkgever betaalt mijn verlofuren niet uit
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Limburg]
2011-05-10 20:53:35
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Kunnen wij in beroep gaan tegen huurverhoging
      [Gesteld in Huurrecht]
2014-05-26 12:04:14

Gemiddelde score Vereniging van Eigenaren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+