Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Jodendom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jodendom en krijg online een antwoord van de specialist in Jodendom

Zelf een vraag over Jodendom? Klik hier.
Meer vragen over Jodendom.

Beheerder worden?

De rubriek Jodendom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jodendom Klik hier.

RSS over JodendomVragen over Jodendom via RSS. Klik hier.
RSS over Jodendom op jouw website?Vragen over Jodendom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JodendomVragen over Jodendom via E-mail. Klik hier.

Hoe bekijkt de jodendom de evolutie?

[Gesteld op: 21-01-2013]

Toelichting:
Hallo meneer mevrouw. Wat het jodendom van de evolutie theorie vindt en waarom die dat vindt?
Antwoord:
Geachte, 
heeft even geduurd, maar hier is ons antwoord:
Van G’d of van de aap?Door: Rabbijn mr. drs. R. EversEen collega uit Londen had een discussie met fervente evolutionisten die bij hoog en laag beweerden dat ze van apen afstamden. De Rabbijn zei dat hij door G’d gecreëerd was. Maar hij gaf toe dat zijn discussiegenoten wellicht van apen zouden kunnen afstammen. Het was onaangenaam maar het maakt duidelijk, dat geloof uiteindelijk een emotionele en intellectuele keuze is. Waar wil je bij horen? Dat is de vraag.Sinds Darwin werd het geloof zwaar op de proef gesteld. Voor de meeste gelovigen zal hun relatie met G’d niet afhankelijk zijn van een G’dsbewijs omdat zij al op andere wijze tot geloof waren gekomen. Een atheïst kan meestal door G’dsbewijzen niet overtuigd worden. Een agnosticus gaat ervan uit dat het menselijke denken niet competent is om G’ds bestaan onomstotelijk te bewijzen.

De Oneindige Onkenbare G’d kan niet werkelijk gekend worden.

Iedereen voelt mee in de worsteling van de EO en Andries Knevel.
Evolutieleer staat lijnrecht tegenover Scheppingstheorie. Wie heeft die wereld dan wèl geschapen? Gaan we terug naar de Griekse zuil van het christendom, die aannam dat de materie gewoon eeuwig bestaan heeft? Het is niet meer dan gegoochel met woorden. Bovendien is het intellect bij dit vraagstuk geen goed kompas. G’d maakt het ons niet makkelijk. Dit doet Hij om ons een vrije keus te laten. Het wordt een zoektocht met een open eind. Overal zijn wel tegenargumenten op te bedenken. Wat zijn de alternatieven? Gedurende onze groei als mens zijn wij op zoek.Is alles ontstaan uit chaos? Er is nog nooit orde uit chaos ontstaan, tenzij door een dirigerende hand van buiten. Kan een omgevallen inktpot een gedicht schrijven? Juist wetenschappers zouden versteld moeten staan van de complexiteit, systematiek, wetmatigheid en onderlinge verwevenheid van de natuur. Het Intelligente natuurDesign frappeert iedereen. Dat kan geen toeval zijn.We gingen nadenken over mogelijke keuzes. Waarom nemen zovelen Darwins theorie klakkeloos over? Darwin plaatst de Genesis enkele miljarden jaren terug. Maar ook hij lost de vraag naar het ontstaan van tijd, ruimte en materie niet op. Darwins winst is overzichtelijkheid. Een geleidelijk proces van eencelligen naar dier en mens is voor de simpele geest te bevatten en bovendien waardevrij.

Nu slaat de zinloosheid toe. Wat is het nut van alles? Wat is die drive van de `fittest’ (besten) om te overleven? Darwins aantrekkingskracht ligt in het gebrek aan waarden en normen. Zin en betekenis van het leven vervagen.Wanneer wij van eencelligen stammen, vervalt elke religieuze eis. Maar geschapen door een normerende G’d, moeten wij voldoen aan allerlei hoogstaande opdrachten.Voor wie zich verdiept in de dierpsychologie, blijkt de overgang van aap naar mens wetenschappelijk erg onaannemelijk. De kloof tussen mens en dier is enorm groot, met name op intellectueel gebied. Geen dier bleek ooit genavigeerd te hebben met een landkaart of vuur te hebben gemaakt. Kunnen dieren logisch redeneren? Dat blijkt niet te bewijzen.
Het omgekeerde lijkt meer aannemelijk. De Midrasj vertelt, dat mensen sinds de Zondvloed op apen zijn gaan lijken.

Lopen dierengeest en mensenpsyche gradueel in elkaar over? Er is een onoverbrugbare kloof tussen mensen- en dierendenken. Het vakblad Behavioral and Brainsciences geeft duidelijk aan dat de mens ‘in geestelijke zin een brede kloof heeft overbrugd’ (meer dan een
quantum-jump: een echte quality-jump). Zelfreflectie ontbreekt. Het is overigens niet fair om dierenslimheid te meten in mensen-IQ. Misschien opereren dieren op een totaal andere intellectuele golflengte. Kunnen dieren syllogismen aan? A is groter dan B en B is groter dat C, dus moet A groter dan C zijn? Nee. Chimpansees doorzien ook geen oorzaak – gevolgrelaties.De survival of the fittest leek aardig maar gaat bij de mens al de mist in. Als eindpunt van de evolutieladder en de `fittest’ verbaasden wij ons over ‘s mensens volslagen hulpeloosheid. De mens zou acuut moeten kunnen lopen en praten. Nu is hij langdurig afhankelijk. Zo ver in de evolutie en zo onzelfstandig! Maar het tegenargument luidt, dat dat juist duidt op de hoge ontwikkeling van de mens.Kijk naar het heelal. De verste sterren zijn zeven miljard lichtjaren van ons verwijderd. Mag men hieruit concluderen dat het heelal dus ‘minimaal zeven miljard jaar oud is'? Nee. Want toen de wereld geschapen werd, was deze geheel ‘af'. Het heelal werd geschapen mèt alle hemellichamen. Plotseling was er een aarde met flora, fauna, zeeën en bergen. Met bomen van een bepaalde ouderdom. Stel dat Adam in het Paradijs een boom had omgehakt en 500 jaarringen had geteld.
Betekent dat dan dat de boom en ook de wereld 500 jaar oud was? Nee!
Want het Opperwezen had zaadjes èn volledige bomen geschapen. G’d schiep de wereld ‘kant en klaar' met ertsen en koolstof in de aarde.
G’d schiep niet alleen sterren maar ook het licht van de sterren.
Alsof die hemellichamen daar al miljoenen jaren ronddraaiden.Zat er een gat in de tijd? Wellicht heerste er de eerste dag een ander begrip tijd. Zon en maan bestonden nog niet. Maar toch staat er: ”Het was avond en ochtend, dag één”. Veranderde na de Zondvloed de snelheid van het licht, die de snelheid van de tijd bepaalt? Wie zal het zeggen.Toen werden mammoeten gevonden in Siberië. Rabbi J. Lipschutz leefde vlak voor Darwin en citeert de Talmoed (Chagiga 16a) waar staat dat G’d vele werelden schiep en vernietigde. De Tora zegt niets over het tijdsverloop tussen `In het begin schiep G’d hemel en aarde' en `de aarde was woest en leeg’. Volgden beide momenten direct op elkaar? Dat hoeft niet. Daartussen werden vele werelden geschapen. Omdat juist in zijn tijd allerlei prehistorische fossielen ontdekt werden, concludeert Rabbi Lipschutz dat die opgravingen de Talmoedische berichtgeving juist versterken. Meer dan 1500 jaar voor de ontdekking van prehistorische skeletten hebben de Joodse geleerden hier reeds over gesproken. Men ontdekte restanten van oudere werelden, waar onze wereld overheen geschapen werd.

G’d schiep in ieder geval Darwin. Na uitvinding van zijn theorie dankte hij G’d. Er staat geen Scheppingsfilm op youtube. De Talmoed zegt het al: verdiep je niet in alles vóór de Schepping, je kunt het toch niet begrijpen.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe bekijkt de jodendom de evolutie? :

Waarom was de Franse revolutie geen succes
      [Gesteld in Geschiedenis]
2015-04-14 09:39:18
wat zijn de oorzaken van de Franse Revolutie?
      [Gesteld in Huiswerk Hulp]
2009-12-15 18:55:13
Hoe kijkt het Hindoeisme tegenover de evolutie
      [Gesteld in Hindoeisme]
2013-01-21 20:39:37
Quine en Dilthey
      [Gesteld in Filosofie]
2011-05-15 12:46:28
Het verschil in stromingen binnen het Marxisme
      [Gesteld in Politiek]
2008-04-13 23:17:29

Gemiddelde score Jodendom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+