Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Ik stoor me aan de kinderen van mij man.

[Gesteld op: 21-01-2013]

Toelichting:
De kinderen van mijn manvinden het heel normaal dat ze niets doen als ze om de week bij ons thuis zijn. Papa doet alles voor ze van vuile onderbroeken opruimen tot de hele dag eten/drinken voor ze pakken. Ze zijn 19 en 21 jaar! Jongen van 19 is de hele dag op zijn laptop bezig en gaat niet meer naar school en doet geen moeite om een baan te vinden.Om half vier 'snachts gaat hij naar bed en 12 uur later komt hij weer beneden, Ik vind dat niet normaal. Hij is erg in zichzelf gekeerd en zegt de hele dag niks. Ik stoor me daaraan als ik thuis ben en dat is vaak omdat ik parttime in de zorg werk. Mijn man doet er niet zoveel aan en stelt geen eisen. We hebben daar steeds ruzie over, hij denkt dat ik eenn hekel heb aan de kinderen, maae ik heb een hekel aan het gedrag wat ze vertonen. Binnenkort komt ook de dochter weer om de week bij ons wonen. Ook zij is tijdelijk gestopt met school. Zij is wel aan het solliciteren! Ik krijg het benauwd als ik er aan denk om met twee nietsnutten in huis te zitten. Ze verwachten dat alles voor ze gedaan wordt. Ik was zelf al uit de kinderen toen mijn man en ik een relatie kregen en wil niet op deze manier weer steeds meer in de huisvrouw/moederrol geduwd worden. Ik kan mijn ongenoegen niet meer verbergen en mijn man ziet dat ook. Hij wil er niet met me over praten en wordt alleen maar boos als ik er iets over zeg. Wat moet ik doen. We houden heel veel van elkaar en willen samen oud worden . Wat moet ik doen zodat het voor iedereen leuk is en blijft?
Antwoord:
Geachte vragenstelster,

Wanneer ik met een NLP blik naar uw vraag kijk dan is belangrijk te weten, dat elk gedrag een positief doel heeft voor degene die het heeft. Ook is het de beste keuze die die persoon tot zijn/haar beschikking heeft. Het afwijzen van gedrag op zich heeft dus weinig nut.
Bij elk gedrag geldt, dat de beste manier om het te beïnvloeden is: zorgen dat het positieve doel ervan wordt gewaarborgd, waarna veiligheid en vrijheid ontstaat om samen alternatieven te onderzoeken.

Uw manier van omgaan met de situatie: hun gedrag langs de meetlat leggen van uw normen over gedrag van kinderen van die leeftijd, gevolgd door allerlei directe en indirecte interventies om hun gedrag in de richting te duwen van wat u normaal (betekent volgens de norm) vindt, werkt alleen wanneer uw normen voor gedrag overeenkomen met hun doelen. En de reactie die u krijgt geeft aan: zij hebben andere doelen dan u. Ditzelfde geldt voor de reactie van uw man, die ervaart uw afwijzing van zijn dienstbaarheid aan zijn kinderen en van ‘zijn opvoedingsproduct’ zo bedreigend, dat hij met u(!) wil vechten voor het overeind houden van zijn eigen zelfrespect.
Ik begrijp voorts dat de ruzie met uw man nu het niveau heeft bereikt van: ‘En wie ben jij dan wel, dat  . . ‘

Anderzijds is het uiteraard ook zo, dat uw huisgenoten uw doel van gezellig samenzijn niet kennen en dit zeker niet in verbinding kunnen brengen met uw gedrag van afwijzen en ruziemaken.
Intussen heeft niemand het naar zijn zin en inderdaad, het risico dat alleen u straks vertrekt is aanwezig.

De inhoudelijke oplossing voor uw probleem kan ontstaan via wederzijds respecteren van de positieve doelen van de anderen achter hun gedrag. Van daaruit kunt u samen in gesprek komen, om het tijdelijke samen zijn een beetje te structureren. In een huishouden met volwassenen worden immers de verantwoordelijkheden en activiteiten voor een goede gang van zaken gezamenlijk verdeeld en gedragen. Dit in het belang van het gemeenschappelijke doel: een goede sfeer.
Zo’n gesprek kan niet door u zelf worden geleid. Uw positie is in de groep door het verleden belast en verzwakt. Mogelijk kan uw man wel nog de positie van gespreksleider innemen. En dan moet hij ook over onderhandelingsvaardigheden beschikken. Immers een oplossing zal alleen werken wanneer die voor elk gezinslid goed voelt.

De snelste weg naar een praktische oplossing lijkt mij het inhuren van een gespreksleider, die de wisselwerking tussen alle gezinsleden kan waarnemen en de ‘roloffers’ van elk gezinslid kan inschatten. Via win win onderhandelingen lijkt uw probleem dan snel oplosbaar.
Dit vooropgesteld dat iedereen daaraan wil meewerken.

Is dat een gepasseerd station, dan kunt u zelf, met een personal coach, opgeleid in Interculturele NLP, een oplossing binnen uzelf vinden: de omgeving leren accepteren zoals die is en daar flexibel mee kunntn omgaan, dat u daar zelf last van heeft en zonder dat u dat ergens pijn doet.

Iedere NLP-trainer of coach met een opleiding in Interculturele NLP is hiertoe zeker in staat. Het model waarop interculturel NLP is gebaseerd, maakt de onbewuste beïnvloeding van mensen op elkaar inzichtelijk en hanteerbaar.

Ik hoop u hiermee uw vraag te hebben beantwoord. Wilt u hierover meer weten of zoekt u hulp hierbij, dan kunt u uiteraard ook contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen
Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Ik stoor me aan de kinderen van mij man.:

cito toets verplicht?
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-01-19 14:12:30
Nieuwe relatie is vastgelopen op mijn kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2009-11-11 16:26:57
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Hoe krijgen we de kinderen terug bij moeder?
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-06-02 00:14:14

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+