Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Ontslag aangezegd bij onvoldoende werk

[Gesteld op: 10-01-2013]

Toelichting:
Enige maanden geleden is er door het bedrijf waar ik werkzaam ben iedereen ontslag aangezegd wegens economische redenen. Op advies van de accountant is er een overeenkomst opgesteld; ontslag met wederszijds goedvinden en de clausule opgenomen dat wanneer er werk is dezelfden weer voor de functie zullen wordne aangenomen. Dit is gedaan omdat de orders behoorlijk zijn afgenomen, maar ook omdat de personeelsleden al jaren in dienst zijn en een behoorlijk aantal uren hebben opgebouwd. Maar op het moment is iedereen nog aan het werk. Een aantal nemen nu hun dagen wel op, maar er is nog geen sprake van een uitdienstdatum. Het probleem is echter dat er over een twee maanden ongeveer weer volop werk zal zijn en wanneer ze dus nu uit dienst gaan mogen ze pas terugkomen naar 3 maanden en dient er dus voor een korte termijn gebruik worden gemaakt van uitzendkrachten. Wat overigens meer kosten meebrengt. Wat is verstandiger? Nu ontslaan of te wachten tot oktober totdat het weer rustiger wordt ?
Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

In antwoord op uw vraag, betreffende ontslag aangezegd bij onvoldoende werk, bericht ik u het volgende. Als de resultaten van een bedrijf onder druk staan, resteert er meestal maar één oplossing: één of meer werknemers ontslaan. Dat heet dan een ontslag om bedrijfseconomische redenen. Om dat ontslag te realiseren heeft de werkgever de beschikking over een drietal keuzes: deze kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf, bij de kantonrechter om een ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken of in onderling overleg met de werknemer overeenkomen onder welke condities men afscheid neemt van elkaar. Dit laatste is op u van toepassing en wordt een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst genoemd. Hierin moeten in ieder geval de gemaakte afspraken staan over de einddatum en over een eventuele vergoeding. Eveneens is het van belang dat in de overeenkomst komt te staan dat de beëindiging op initiatief van de werkgever heeft plaatsgevonden en dat de werknemer geen verwijt treft. U als werknemer moet nagaan of u het eens bent met de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en of afspraken met de werkgever daarin goed zijn opgeschreven. Is dit niet het geval, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw eventuele uitkering. Als u het niet eens bent met de vaststellingsovereenkomst, dan kunt u bezwaar maken tegen het ontslag met wederzijds goedvinden bij de werkgever.

Het lijkt mij echter verstandiger om de 2 maanden af te wachten daar zoals u meldt verwacht dat er dan weer voldoende werk voorradig zal zijn. Om de twee maanden op te vangen stel ik voor dat uw werkgever contact opneemt met het UWV. Uw werkgever kan dan een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met deze vergunning mag hij u minder uren laten werken dan in uw contract staat, bijvoorbeeld twintig uur in plaats van veertig uur per week, en zelfs nul uur per week. De vergunning geldt voor maximaal zes weken. Verbetert de situatie binnen zes weken niet, dan kan uw werkgever de vergunning laten verlengen. Heeft uw werkgever een vergunning voor werktijdverkorting, dan heeft u tijdelijk minder of helemaal geen werk. Voldoet u aan de voorwaarden, dan heeft u recht op een WW-uitkering. Het UWV betaalt die uitkering aan uw werkgever en uw werkgever betaalt uw loon door. Het lijkt dus alsof u nog steeds gewoon loon krijgt. U moet zich wel aan de plichten van de WW houden.

Ik adviseer u dan ook om bovenstaande met uw werkgever te communiceren. Deze optie lijkt mij een stuk aantrekkelijker voor hem dan het ontslaan van werknemers, dit gezien de ontslagvergoedingen welke overeen dient te worden gekomen met elke werknemer.

Mocht u meer informatie wensen over bovenstaande dan verwijs ik u gaarne naar het contactformulier op onze website.

Hopende u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest,

Met vriendelijke groet,

E.A. Vonsee

Specialist Arbeidsrecht

www.expear.nl

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ontslag aangezegd bij onvoldoende werk:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+