Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Mijn dochter van18 toont weinig respect voor ons

[Gesteld op: 02-01-2013]

Toelichting:
Mijn dochter van 18 is lui, neemt geen initiatieven heeft altijd haar antwoord en smoesjes klaar. Voor mij is de maat vol. Ik heb haar regelmatig aangesproken op wat ze zelf hiervan vindt. Al twee jaar dringen we aan op dat ze een baantje zoekt, maar er is altijd wel een smoesje. Ze geeft zelf meestal na zo'n gesprek aan dat ze het begrijpt en meer haar best wil doen. Omdat ze het afgelopen jaar zo druk had oip school, Ún ze eigenlijk het liefst een baantje wil in haar eigen vak (grafisch ontwerpen) had ik een idee. Ze mocht voor mijn bedrijf een catalogus ontwerpen. Maar er kwam niets, geen communicatie geen planning. Ik heb toen een voorbeeldpolanning gemaakt maar weer kwam er niets. Ze zou het te druk hebben. Toen voorgesteld dat ze de foto's zou maken en bewerken. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik zelf het ontwerp heb gemaakt en dat zij deze zou namaken in een professioneel programma. Ze is een week bij haar vriend geweest en dan had ze daar zeker tijd voor. Voor deze week hadden we nog een goed gesprek gehad, dat we in een minisamenleving wonen en dat ieder zijn steentje bijdraagt en dat we met elkaar communiceren. Ze had een brief geschreven en deze aan ons voorgelezen met allerlei beloftes. Tijdens de week ook gebeld, ze ging eraan werken. Nou ze is terug en weer honderd rotsmoezen maar niet gedaan wat was afgesproken. Volgens haar hadden we iets anders afgesproken!! Ik heb haar gezegd dat ik het respectloos vindt Ún dat ik zwaar teleurgesteld ben en ziedend. Ik voel ook echt verdriet. Ze krijgt nog 25 euro zakgeld en telefoongeld maar daar ga ik mee stoppen. Verder weet ik niet zo goed waar ik heen moet met mijn teleurstelling. Er komt zooo weinig uit mijn kind. Mijn man en ik zijn nooit zo geweest. Hebben we haar verwend? Ze heeft een zusje met autisme en zelf heeft ze add, dat help net bij plannen. Maar ze heeft zoveel hulp hierbij, eerder teveel, ook daar komt weinig uit. Mijn vraag is wat is nu slim? Het liefst zou ik haar op kamers willen, maar is ze daarvoor te jong? Is dat een oplossing? Ik heb het idee dat ze van mij niks meer leert, ik voel me geminacht en kan wel janken.
Antwoord:
Wat verdrietig moet het voor u zijn om het gevoel te hebben dat u zelf van alles investeert om uw dochter te helpen verder te komen in haar leven terwijl het ondertussen lijkt alsof dit allemaal voor niets is. U voelt zich geminacht, teleurgesteld en ontzettend verdrietig.

U stelt verschillende vragen: Hebben we haar verwend, wat is nu slim, is ze te jong om op kamers te gaan?  Hiervandaan zijn dat lastige vragen om te beantwoorden. Wat ik lees in uw verhaal, is dat u ontzettend veel heeft aangepakt en ingezet om uw dochter te helpen, tot nu toe zonder resultaat. Sterker nog, het kan zo niet langer. Ik weet niet of dat komt doordat uw dochter het vanwege haar ADD niet kán, of dat er iets anders aan de hand is. Wellicht heeft u iets aan onderstaande handreikingen. Ze zijn algemeen en misschien voor uw situatie niet bruikbaar, maar hopelijk pikt u er een paar uit die helpend kunnen zijn!

  • Ik lees dat u een opdracht voor uw dochter heeft geregeld (wat een geweldige mogelijkheid!!) Wat merkt uw dochter er zelf van wanneer ze haar beloftes niet nakomt? Heeft ze daadwerkelijk last van de consequenties? Zoals ik het nu lees, heeft u uiteindelijk haar opdracht gemaakt. Dit is nadrukkelijk geen verwijt, want u heeft natuurlijk uw verantwoordelijkheden naar uw werk én u wilt dat dit plan slaagt. Het nadeel is echter wel, dat uw dochter als het ware ervaart dat het niet erg is als ze niets onderneemt, want "alles komt toch wel op zijn pootjes terecht". Wellicht werkt het voor uw dochter wél wanneer ze feedback (en eventuele (forse) kritiek als het misgaat) krijgt van iemand anders dan van u, bijvoorbeeld een collega.
  • Wanneer uw dochter afspraken niet nakomt, zou dit kunnen worden ondervangen door ze op papier te zetten. Ik kan me zo voorstellen dat dit onprettig voelt in de omgang met uw eigen kind, maar tegelijkertijd is het in dit stadium hard nodig om de dingen te veranderen.
  • U vraagt of uw dochter te jong is om op kamers te gaan. Ook noemt u haar ADD. Heeft u begeleiding van derden bij deze ADD? Is er een professional in de buurt die u kan adviseren over dit onderwerp, en eigenlijk over alle andere vragen die u heeft? Wanneer u hulp kunt krijgen van iemand die u en uw kinderen heeft ontmoet, kan diegene zeer waarschijnlijk een goede inschatting maken van wat u van uw dochter kunt vragen en hoe u ervoor kunt zorgen dat gemaakte afspraken worden nageleefd.
  • U schrijft dat uw dochter 25 euro zakgeld krijgt. U wilt dit stoppen. Is het financieel haalbaar om het zakgeld juist te verhogen? Jongeren van haar leeftijd krijgen meestal een hoger bedrag, waar ze alles zelf van betalen. Wie koopt er nu bijvoorbeeld haar kleren, snacks, schoenen? Wie betaalt haar studie? Hoe komt ze bij haar vriend? Wie betaalt dat vervoer? Misschien is uw dochter niet in staat om deze uitgaven te overzien en zal ze het uitgeven aan andere dingen? Ook dan is het misschien goed om begeleiding te vragen aan derden. Vreemde ogen dwingen nog altijd :) en het scheelt bij u een hoop frustratie wanneer de dingen anders gaan dan beloofd.
  • Last but not least: Zorg goed voor uzelf! Hebben u en uw partner steun aan elkaar? Heeft u verdere achterban (familie, vrienden)? Benoem uw grenzen (schrijf ze op!) en zorg ervoor dat deze niet overschreden worden. Weet wat u gaat doen wanneer dit toch gebeurt. Een coach/counseler kan u hier eventueel bij helpen. Die zal u waarschijnlijk ook kunnen begeleiden in uw gevoel van onmacht en verdriet. Zoals ik het nu lees namelijk, twijfelt u aan uw eigen capaciteiten, terwijl u juist probeert zo goed mogelijk voor uw dochter te zorgen. U hoeft het niet alleen te doen!
  • Ook wanneer u inderdaad teveel zou helpen, kan een coach/counseler heel helpvol zijn om ze zien wat maakt dat dit gebeurt en wat u nodig heeft om dit meer in balans te brengen.

Ik hoop dat u hier wat aan heeft en dat u anders de weg naar goede professionele begeleiding weet te vinden. ADD en autisme zijn ingrijpend en worden door mensen van buitenaf vaak onderschat, ook omdat er op het eerste gezicht misschien niets te zien is aan uw dochters. Ik heb dan ook veel bewondering voor uw zorg en inzet van de afgelopen 18 jaar. Ik wens u veel sterkte voor de komende tijd en hoop dat u binnenkort een plan heeft waar u zich goed bij voelt!

Vriendelijk groeten,

Anoek

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Mijn dochter van18 toont weinig respect voor ons:

mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind
      [Gesteld in NLP]
2008-06-29 13:33:00
Opeisen erfenis
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2009-07-07 13:12:30
docent en leerling in een conflikt
      [Gesteld in Lesmateriaal]
2010-12-19 17:16:38
Erfenis minderjarig kind
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-11-05 17:15:16
mijn dochter gaat trouwen
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2014-02-05 09:31:40

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+