Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Zorg » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

Hoe geeft moeder een goede opvoeding i belang kind

[Gesteld op: 25-12-2012]

Toelichting:
Moeder heeft hoogstwaarschijnlijk Bordeline en in het verleden bijna zich hieraan laten helpen. De situatie nu is niet goed voor dochter. Dochter imiteert soms manipulaterend gedrag. Ze krijgt niet de juiste aandacht van moeder omdat moeder er weinig voor haar is. Vaak voeden opa en oma (van moeders kant) haar op. Er is een gez. Gezag. Moeder komt niet altijd de beschikking na. Moeder kan niet omgaan met "nee". Zet dochter op tegen mij. Hoe is het voor elkaar te krijgen dat moeder gediagnostiseerd wordt en daardoor geholpen kan worden en dus een betere opvoeding aan mijn dochter kan geven?
Antwoord:
Met deze vraag raakt u een probleem waarmee menig jeugdbeschermer worstelt. Jeugdzorg kijkt vanuit de (hulp)behoefte van het kind. Daar wordt meestal de aandacht op gericht. Ouders zijn, als volwassenen, zelf verantwoordelijk voor het vragen van hulp en/of behandeling. Zelfs een gezinsvoogd kan een ouder niet dwingen mee te werken aan een psychologisch onderzoek of behandeling. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de rechter een kind bijvoorbeeld uit huis plaatsen, wanneer een ouder weigert inzicht te geven in zijn/haar psyche. Maar dan moet er tenminste een vermoeden zijn van een psychisch probleem. De rechter gaat er dan vanuit dat als een ouder niet meewerkt aan onderzoek en behandeling, de betreffende ouder niet in staat kan worden geacht het kind veilig op te voeden.
Borderline is een psychiatrisch probleem dat alleen door een psychiater gediagnosticeerd mag worden. Deze moet dan van de negen kenmerken er tenminste vier à vijf kunnen benoemen, om tot een diagnose te komen. Als iemand depressieve klachten heeft in combinatie met bijvoorbeeld "aantrekken en afstoten", of plotselinge stemmingswisselingen, dan wil dat nog niet zeggen dat iemand Borderliner is! Integendeel, er kan van alles aan de hand zijn. Wees dus voorzichtig met zulke beweringen, want het doet meestal meer kwaad dan goed om iemand in een bepaalde hoek te zetten.
Iemand motiveren om vrijwillig onderzoek naar zichzelf te laten doen, is werk voor professionals. Zoals een alcoholverslaafde moeilijk kan begrijpen dat hij een probleem heeft, zo is het ook zeer moeilijk om iemand met een psychisch probleem te overtuigen dat hij hulp nodig heeft. Je kunt wel proberen iemand te overtuigen dat het prettig is en grote voordelen kan hebben als je iets meer te weten komt over je eigen "gebruiksaanwijzing". Belangrijk is dat hij/zij onderzoek laat doen, zonder dat een ander daar van af weet! Hij/zij moet te allen tijde zelf kunnen beslissen welke informatie hij/zij wil delen en met wie. Een goede eerste stap is te gaan praten met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV).

Gezamenlijk gezag: Wanneer u vindt dat moeder de beschikking van de rechtbank niet nakomt, dan kunt u dat aan de rechter voorleggen. Het is dan aan te raden de rechter te verzoeken de zitting "aan te houden" voor advies door de Raad voor de Kinderbescherming. De zorgen die u blijkbaar heeft over het manipulatief gedrag en de manier van opvoeden door moeder worden dan op een neutrale manier onderzocht en in het advies aan de rechter meegenomen. Eén en ander kan er toe leiden dat de Raad de rechter adviseert uw dochter onder toezicht te stellen van Bureau Jeugdzorg. Dat hangt af van de ernst van de situatie.

Om er achter te komen of u zich terecht zorgen maakt, kunt u gaan praten met school, GGD (schoolarts), etc. Zij kunnen u informeren of uw dochter qua gedrag in de gevarenzone zit of niet.
Samenvattend: Leg niet te veel nadruk op (het vermoeden van) Borderline. Leer er mee om te gaan. Borderline is niet met een pilletje te genezen, maar uw eigen gedrag bepaalt wel hoe iemand met Borderline op u en uw dochter reageert. Blijf positief, negeer negatief gedrag zo veel mogelijk en als er sprake is van kindsignalen: vraag hulp bij Bureau Jeugdzorg of een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Succes!

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe geeft moeder een goede opvoeding i belang kind:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+