Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Aandoeningen Bewegingsapparaat » Whiplash
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Whiplash en krijg online een antwoord van de specialist in Whiplash

Zelf een vraag over Whiplash? Klik hier.
Meer vragen over Whiplash.
De huidige beheerder van de rubriek Whiplash:
Naam: P.v.D
Bedrijf: Whiplashinformatie
Reactiesnelheid: 2 uur
Waardering: 10.0 (van max. 10)
Meer informatie over P.v.D vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over WhiplashVragen over Whiplash via RSS. Klik hier.
RSS over Whiplash op jouw website?Vragen over Whiplash op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over WhiplashVragen over Whiplash via E-mail. Klik hier.

artrose of gevolg van whiplash?

[Gesteld op: 19-12-2012]

Toelichting:
Beste, ik ben 32jr, in januari 2012 aangereden en whiplash.rx alles ok,wel wat facettaire degeneratie posterieur.nek, hoofd, schouderpijn blijft aanhouden, opnieuw kine, laatste maand ook pijnlijke tintelende rechterarm: mr en botscan: conclusie:discartrose C5-c6 met breedstralige discbulging, gesuperponeerde rechts paramediane discusprotrusie.beperkt osteoarticulair lijden cervicale wervelzuil, licht versterkte aantekening facetgewrichten niveau c5/6 en de rechter costovertebrale overgang van D1.is dit nu een rechstreeks gevolg van de whiplash? of zal men mij artrose toeschrijven en de verzekering dit wegwuiven?
hebt u raad betreft verdere behandeling?
Antwoord:
Beste ...,

Artrose is een "vorm" van degeneratie, ook wel slijtage genoemd en is een "normaal' verschijnsel in die zin dat artrose al begint op amper 21 jarige leeftijd. Echter verloopt dit proces dusdanig langzaam dat we pas op late leeftijd hier daadwerkelijk mee geconfronteerd worden. Afhankelijk van lichamelijke belasting (denk aan verschil tussen bureauwerk en stratenmaker of sportief en minder sportieve levenswijze) zal de ene persoon méér artrose en op andere plaatsen vertonen dan de ander. Daar zijn echter wél bepaalde standaarden voor en een vuistregel is dat in normale omstandigheden het artrose of degeneratie patroon dusdanig traag verloopt dat er minimaal een verschil van 5 jaar moet liggen tussen rüntgen fotos om daadwerkelijk met het blote oog verschil te kunnen zien.

Men kan dus niet zomaar stellen dat artrose het gevolg van een ongeval is, net zo min als men ook niet zomaar stellen dat het NIET ten gevolgen van het ongeval is.

HOE dat zit ?
Feit is dat overbelasting bijdraagt tot snellere slijtage. Méér spierspanning betekend een hogere (slijtage)druk op bewegende delen. Het lichaam maakt géén verschil tussen slijtagedruk door langdurige spierbelasting door werkzaamheden of door letsel of stress. Voor dat men dus kan stellen of de geconstateerde artrose een normale weg volgt en dus niet ongevalsgevolg is óf idd door ongeval een versnelt patroon volgt en daar door wel degelijk een mogelijk gevolg van betreffend ongeval zou kunnen zijn, dient men éérst vast te stellen óf hier spraken is van een "normaal" gangbaar artrose proces.

Vandaar dat ik pretendeer dat bij nekklachten na ongeval ten aller tijden foto's gemaakt moeten worden. In de eerste plaats om ernstig letsel als breuken etc. uit te sluiten maar zeker óók om het degeneratie niveau ten tijden van het ongeval vast te leggen. Door bij aanhoudende klachten jaarlijks de situatie op beeld vast te leggen, kan men zien of een degeneratieproces als "normaal" beschouwd moet worden of niet. Men kan aan de hand van het degeneratie proces in de navolgende jaren exact berekenen of de degeneratie-snelheid overeen komt met het geconstateerde degeneratie niveau wat men constateerde direct na ongeval.

Iedere specialist is op de hoogte van deze manier van vergelijken en daarom is het haast crimineel te noemen dat men massaal weigert om foto's te maken na een ongeval met heftige nekklachten ten gevolgen. Het direct maken van foto's direct na ongeval en het jaarlijks herhalen hier van, kan namelijk héél veel onnodige en vervelende discussies over het wel of niet (direct dan wel indirect) ongevalsgevolg zijn van de aangetroffen degeneratie/artrose bij letselschade onnodig maken.

Je kan niet zomaar stellen dat artrose een direct gevolg van whiplashletsel is, maar dat is ook niet waar de discussie over zou moeten gaan. De discussie zou moeten gaan over óf de aangetroffen artrose ongevalsgevolg genoemd kan worden of niet. En nóg meer over, hoe kunnen we het proces indien nodig doen vertragen indien er spraken is van versnelde degeneratie.

ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb ?
 
Reactie vraagsteller:
Ja hoor,bedankt voor uw snelle antwoord!

 
Antwoord Beheerder:
Graag gedaan, daar zijn we voor ;)
Beantwoord door:
P.v.D
profielpagina


Gerelateerde vragen aan artrose of gevolg van whiplash?:

kan dit pijn veroorzaken?
      [Gesteld in Whiplash]
2013-11-05 14:07:49
hallo ik wil weten wat uncovertebrale artrose is
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-04-15 14:00:31
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33
wat te doen aan sensoriŰle uitval van arm?
      [Gesteld in Chiropractie]
2016-08-04 11:30:51

Gemiddelde score Whiplash: 10.0 (2x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258135
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+