Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Ondernemers Advocaat
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ondernemers advocaat en krijg online een antwoord van de specialist in Ondernemers advocaat

Zelf een vraag over Ondernemers advocaat? Klik hier.
Meer vragen over Ondernemers advocaat.

Beheerder worden?

De rubriek Ondernemers advocaat heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Ondernemers advocaat Klik hier.

RSS over Ondernemers advocaatVragen over Ondernemers advocaat via RSS. Klik hier.
RSS over Ondernemers advocaat op jouw website?Vragen over Ondernemers advocaat op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ondernemers advocaatVragen over Ondernemers advocaat via E-mail. Klik hier.

Markt conforme huurprijs?

[Gesteld op: 11-12-2012]

Toelichting:
In 2008 heb ik het bedrijf van mijn voormalige werkgever overgenomen. Voorwaarde voor de overname was dat ik een 15 jarig huurcontract moest afsluiten van het kantoorpand welk hij in privé eigendom heeft. De vastgestelde huurprijs was gebaseerd op de huurprijs die hij destijds uit zijn BV aan hem privé betaalde. Dit was waarschijnlijk een verkapte extra inkomensvoorziening voor hem. Nu, jaren later kom ik er achter dat een andere huurder in het pand voor een vergelijkbare, doch iets grotere ruimte bijna de helft minder aan huur betaald aan hem. Eveneens een 15 jarig contract. Ik heb een 2-tal taxateurs geraadpleegd en deze hebben mij bevestigd dat mijn huurprijs NIET marktconform is en ruim 100,- tot 120,- per m² boven de marktconforme huurprijs ligt. Nu, maar ook al 5 jaar geleden. De zaken gaan behoorlijk minder dan 5 jaar geleden en de hoge huurprijs is een behoorlijke last en kan zelfs op korte termijn lijden tot faillissement. Inmiddels heb ik tot 3x toe een gesprek aangegaan met de verhuurder (voormalig eigenaar van mijn zaak) Hij wil niet instemmen met verlaging naar marktconforme huur, niet instemmen met tijdelijke huurverlaging en niet instemmen met ontbinding van het huurcontract. Het enige dat hij misschien wil accepteren is een in de plaatsstelling echter hij weet ook dat dit in deze tijd en al zeker met een absoluut niet marktconforme huur niet te vinden is.
1. Wat heb ik nog voor mogelijkheden? Kan ik hiermee naar een rechter en wat zijn mijn kansen?
2. Kan ik met terugwerkende kracht, dus per 2008 een aanpassing vorderen naar marktconforme huurprijs en dit totale te veel betaalde bedrag derhalve van hem terugvorderen?
Antwoord:
Indien er sprake is van zgn art 7:290 BW bedrijfsruimte (= zgn middenstandsbedrijfsruimte), dan biedt art 7:303 de mogelijkheid om via de kantonrechter een aanpassing van de huurprijs te vorderen.  Op grond van art 7:304 moet er eerst een deskundigenadvies worden opgesteld. Indien partijen over de deskundige geen akkoord bereiken dan kan de kantonrechter worden verzocht ex art 7:304 lid 2 een deskundige te benoemen.

Indien er sprake is van bedrijfsruimte die niet valt onder de definitie van art 7:290 BW dan werkt art 7:303 BW en verder niet. U dient dan de verhuurder voor het blok te zetten en dreigen met een faillissement. Als er sprake is van een besloten vennootschap dan kunt u mogelijk na het faillissement in afgeslankte vorm verder in een qua huurprijs marktconform bedrijfspand.
 
Reactie vraagsteller:
Dank u voor het snelle antwoord. Als ik u het contract per mail kan doen toekomen, kunt u dan beoordelen over welke bedrijfsruimte het gaat? Is dit contract dan niet zichtbaar op de site of kan ik u dat naar een ander mailadres sturen?
Het betreft namelijk een pand dat nu als kantoor in gebruik is maar ligt in hartje centrum te midden van alle winkelvoorzieningen en in het verleden als horeca pand in gebruik is geweest.
Ik hoor graag uw reactie.

M.vr.Gr.
 
Antwoord Beheerder:
e-mail adres: teambussink@houkes.nl
Geeft u even aan dat het een vraag inzake 'Gratis Juridisch Advies' betreft.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Markt conforme huurprijs?:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Huur verhoging winkelpand
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-07-02 11:51:12
huurprijsherziening van een bedrijfs/kantoorpand
      [Gesteld in Facilitair]
2007-07-10 12:57:26
Markt conforme huurprijs?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2012-12-11 14:04:25
pand wordt gehuurd o.b.v.1 ovk voor winkelruimte.
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-03-04 15:22:00

Gemiddelde score Ondernemers advocaat: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+