Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeelsmanagement » Arbeidsvoorwaarden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsvoorwaarden en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsvoorwaarden

Zelf een vraag over Arbeidsvoorwaarden? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsvoorwaarden.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsvoorwaarden heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsvoorwaarden Klik hier.

RSS over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsvoorwaarden op jouw website?Vragen over Arbeidsvoorwaarden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArbeidsvoorwaardenVragen over Arbeidsvoorwaarden via E-mail. Klik hier.

Discriminatie op basis van contractvorm

[Gesteld op: 30-11-2012]

Toelichting:
Goededag,
Ik ben in blije verwachting en ga rond eind april 2013 met zwangerschapsverlof. Ik heb een bepaalde tijds contract die loopt tot 31/12/2013. Daarnaast heb ik een leaseauto die hoort bij mijn functie en heb ik deze ook in de bijtelling.
Nu lees ik in de autotregeling het volgende
"In geval van zwangerschapsverlof behoudt de medewerker het recht op de auto. Gedurende het zwangerschapsverlof komen de brandstofkosten echter voor rekening van de medewerker. bedrijf X zal in dit kader de bij de auto behorende brandstofpas vanaf de eerste dag van het verlof door de leasemaatschappij laten blokkeren.
Een eventueel van toepassing zijnde eigen – en/of parttime bijdrage zal gedurende de afwezigheidperiode ongewijzigd van kracht blijven. In geval de medewerker geen gebruik wenst te maken van de beschreven regeling kan de auto worden ingeleverd. In dit geval behoudt bedrijf x zich het recht voor om de ingenomen auto aan een andere
medewerker ter beschikking te stellen. bedrijf x kan daarom bij terugkeer van de medewerker een andere auto ter beschikking stellen.
Uitzondering: Voor medewerkers met een dienstverband voor bepaalde tijd geldt dat de auto op de laatste werkdag voorafgaand aan het zwangerschapsverlof ingeleverd dient te worden.

Nu wil ik graag weten of dit mag, of dat dit discriminatie is op basis van contractvorm. Graag hoor ik welke stappen ik kan/moet zetten. Ik kan namelijk voor die 16 weken (als alleenstaande moeder) niet zonder auto.

Alvast bedankt voor de terugkoppeling.
Antwoord:

Geachte mevrouw,

 

In antwoord op uw vraag, betreffende discriminatie op basis van contractvorm, bericht ik u het volgende.

 

Allereerst, gefeliciteerd met uw zwangerschap.

 

Eén van de fundamentele grondrechten in Nederland is het gelijkheidsbeginsel, op grond waarvan gelijke gevallen gelijk behandeld dienen te worden. 

Het inleveren van de leaseauto in geval van zwangerschapsverlof stuit vaak op veel verzet, een en ander is volgens de commissie gelijke behandeling zelfs in strijd met de wetgeving gelijke behandeling. Wanneer u de leaseauto ook privé gebruikt, dan wordt het gebruik van de leaseauto namelijk gezien als een arbeidsvoorwaarde. Volgens artikel 649 (BW) mag de werkgever geen onderscheid maken tussen werknemers in de arbeidsvoorwaarden op grond van het al dan niet tijdelijke karakter van de arbeidsovereenkomst, tenzij een dergelijk onderscheid objectief gerechtvaardigd is. In uw geval is hiervan mijns inziens geen sprake en kunt u een beroep doen op de bepalingen uit de Algemene wet gelijke behandeling. De gelijkebehandelingswetgeving bevat regels die werknemers beschermen tegen discriminatie op grond van de aard van het contract (vast of tijdelijk). Deze regels zijn onder andere neergelegd in de Wet onderscheid bepaalde en onbepaalde tijd.

 

Ik adviseer u dan ook om eerst bovenstaande voor te leggen aan uw werkgever en te proberen om er in gezamenlijk overleg uit te komen. Mocht de uitkomst hiervan onbevredigend voor u zijn dan kunt u uw zaak voorleggen aan de Commissie Gelijke Behandeling en deze schriftelijk verzoeken om te onderzoeken of een onderscheid is of wordt gemaakt als bedoeld in deze wet, de wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen of artikel 646 van boek 7 het Burgerlijk Wetboek, en haar oordeel daaromtrent kenbaar maken. Als de Commissie Gelijke Behandeling een zaak behandelt waarin een werkgever indirect onderscheid maakt, dan gebruikt zij de objectieve rechtvaardigingstoets. Een objectieve rechtvaardiging houdt in dat er een goede reden is voor het gemaakte of te maken verschil tussen mensen.

 

Voor meer info of hulp neem contact met ons op.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ernesto Vonsee

Specialist Arbeidsrecht

Expear P&O solutions

info@expear.nl

 Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Discriminatie op basis van contractvorm :

hoe vind ik goedkoop basis-afstandsonderwijs?
      [Gesteld in Afstandsonderwijs]
2008-03-30 23:51:59
Geen recht op partnerpensioen?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-03-10 18:46:17
Status topsportrt
      [Gesteld in Sportrecht]
2010-04-26 15:37:55
Beleid tav vervroegde toelating basisscholen
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-09-10 13:11:27
Vaste contract ``bevroren`` tijdens re-integratie.
      [Gesteld in Reìntegratie]
2015-08-05 23:34:37

Gemiddelde score Arbeidsvoorwaarden: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+