Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Recht-Noord Brabant
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht-Noord Brabant en krijg online een antwoord van de specialist in Recht-Noord Brabant

Zelf een vraag over Recht-Noord Brabant? Klik hier.
Meer vragen over Recht-Noord Brabant.
De huidige beheerder van de rubriek Recht-Noord Brabant:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Recht-Noord BrabantVragen over Recht-Noord Brabant via RSS. Klik hier.
RSS over Recht-Noord Brabant op jouw website?Vragen over Recht-Noord Brabant op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Recht-Noord BrabantVragen over Recht-Noord Brabant via E-mail. Klik hier.

Moet ik mijn beschikking betalen?

[Gesteld op: 18-03-2008]

Toelichting:
Ik heb een m beschikking gekregen op een plek waar ik niet ben geweest de boete komt uit almelo en daar ben ik of mijn vrouw niet geweest dat weet ik zeker terwijl het kenteken klopt en ik mijn auto ook niet uitgeleend heb. het is toch een boete van 200 euro voor het onnodig gebruik maken van de vluchtstrook.
Nu was mijn vraag hoe ik dit het beste kan aanpakken.
Antwoord:
De Wet Mulder regelt dat degene op wiens naam de beschikking staat (meestal de kentekenhouder, maar bij staandehoudingen de bestuurder) het recht heeft om beroep aan te tekenen. Voor de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv, ook wel bekend als de ‘Wet Mulder’) maakt het niet uit wie er gereden heeft. Die wet regelt dat de kentekenhouder aansprakelijk is voor lichte verkeersovertredingen, ook als iemand anders rijdt en ook als het voertuig in bruikleen is gegeven. Dat is geregeld in artikel 5 Wahv. Alleen als iemand het voertuig tegen uw wil heeft gebruikt en dat redelijkerwijs niet voorkomen had kunnen worden (bijvoorbeeld joyriding en diefstal), dan is dat een reden om het beroep gegrond te verklaren.

U kunt binnen zes weken na de verzenddatum schriftelijk beroep aantekenen bij de Officier van Justitie. Op de voorkant van de acceptgiro vindt u het adres van de Officier van Justitie waarbij het beroep aangetekend kan worden. Op de achterkant staat precies welke gegevens vermeld moeten worden.

Op internet zijn verschillende sites te vinden die (al dan niet tegen betaling) standaardberoepschriften aanbieden. De kwaliteit is echter wisselend en de genoemde bezwaargronden zijn vaak incorrect of achterhaald. Doorgaans is het effectiever om zelf een beknopte brief te sturen met een duidelijke omschrijving van de reden waarom je beroep aantekent. Juridisch jargon is daarbij beslist niet nodig, wel is het zaak dat de argumenten zich toespitsen op de betreffende overtreding. Belangrijk: bij het beroepschrift moet een kopie van de beschikking mee gestuurd worden en de kentekenhouder moet het beroepschrift zelf ondertekenen.

Wanneer u in beroep gaat, hoeft de sanctie nog niet betaald te worden. Zodra het beroep is ontvangen, krijgt u een ontvangstbevestiging van de Officier van Justitie. De Officier van Justitie moet binnen 16 weken na ontvangst van het beroepschrift een beslissing nemen. Wordt u om nadere informatie gevraagd, dan gaat de termijn van 16 weken pas in op de dag waarop de Officier van Justitie die informatie binnen heeft. De Officier van Justitie mag die termijn nog eens met 8 weken verlengen. Hiervan krijgt u bericht. De Officier van Justitie meldt schriftelijk of het beroep wel of niet gegrond verklaard wordt, en of de beschikking eventueel verlaagd of vernietigd wordt. Ook kan de Officier het beroep niet ontvankelijk verklaren.

Bent u het niet eens met de beslissing van de Officier van Justitie, dan kunt u binnen zes weken schriftelijk beroep instellen bij de kantonrechter. De procedure hiervoor staat ook vermeld op de achterzijde van de acceptgiro. Anders dan bij het beroep bij de Officier van Justitie moet bij een beroep bij de kantonrechter wél het sanctiebedrag overgemaakt worden. Feitelijk betaalt u daarmee niet de boete; het is een zekerheidstelling. Als de rechter het beroep gegrond verklaart, ontvangt u dat geld dus weer terug. Wanneer er niet zekergesteld wordt, kan de rechter het beroep niet ontvankelijk verklaren. Bent u het niet eens met de beslissing van de kantonrechter, dan kunt u in beroep gaan bij het gerechtshof in Leeuwarden. Overigens kan dat alleen als de sanctie meer dan € 70,- bedraagt.
Met vriendelijke groet,
Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Moet ik mijn beschikking betalen?:

Wat is een verstandige keuze?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2008-03-25 20:30:22
Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Ik betaal kinderalimentatie aan mn zoon
      [Gesteld in Alimentatie mediation]
2009-01-31 16:49:20
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05
over betaling aan LBIO
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2013-11-27 10:09:06

Gemiddelde score Recht-Noord Brabant: 7.3 (45x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+