Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

loondienst, ZZP, Freelance, vergoeding?

[Gesteld op: 24-11-2012]

Toelichting:
Ik heb een eenmanszaak. Ik verkoop sportprogramma's waar deelnemers zich voor in kunnen schrijven (maximaal 30 per keer). De afnemers zijn kinderen die mij betalen na facturatie.
Ik heb 4 mensen gevraagd mij tegen een redelijke vergoeding (25 euro per keer) te ondersteunen. Hoe moet ik dat nu in mijn administratie opnemen voor de belastingdienst zonder dat hier een verkapt loondienst verband is, deze mensen hebben een vaste baan elders en doen dit als extra erbij omdat zij zelf spelen op de club. Hoe moet ik dit in mijn administratie omschrijven. Zij beschikken niet over een VAR verklaring, zijn geen ZZP-ers.
Het betreft een programma dat 2x per jaar zal worden gedraaid, 8 weken lang.

Dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Het is niet van belang hoe u dit in uw administratie omschrijft; de belastingdienst beoordeelt dit op basis van de feitelijke situatie, niet op basis van omschrijvingen.
Kort samengevat zijn er 3 mogelijkheden: er is sprake van inhuur van derden, er is sprake van werkzaamheden in loondienst, of het gaat om overige werkzaamheden.
Inhuur van derden kan alleen maar als het gaat om zzp-ers, en dat is niet het geval. Dan komt de vraag: gaat het om een (fictieve) dienstbetrekking of niet. In dat geval bent u namelijk verplicht loonbelasting in te houden, en aan de Belastingdienst af te dragen. Het is niet van belang dat deze mensen al een fulltime baan hebben, het gaat om de vraag welke werkzaamheden voor u worden verricht, of er sprake is van een gezagsverhouding, en hoeveel inkomsten zij hebben. In ieder geval moet u wel aan de Belastingdienst opgeven hoeveel u hun heeft betaald, want zij moeten daar inkomstenbelasting over  betalen. De vraag of u loonbelasting bent verschuldigt kan ik niet voor u beantwoorden, ik raad u aan deze vraag schriftelijk aan de Belastingdienst voor te leggen.
 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw antwoord. Het programma duurt 8 weken, 1x p.w. Het gaat om een uitbetaling van 25 euro per keer. Is het dan mogelijk dat ik er een soort 'stage' of vrijwilligerswerkcontract van maak? Er is geen sprake van een gezagsverhouding. De programma's zijn afgenomen(verkocht) vanaf januari 2013, aangezien ik geen mensen kan betalen in loondienst weet ik niet eens of ik hier wel mee verder kan gaan terwijl het al verkocht is.. Zij voelen er namelijk weinig voor een eigen onderneming te starten bij de KvK of VAR verklaring aan te vragen, lastig dus.
 
Antwoord Beheerder:

U maakt het zelf te moeilijk; Deze personen kunnen geen eigen onderneming starten omdat je daarvoor meerdere opdrachtgevers nodig hebt. Zij hebben dus niets te maken met KvK of VAR etc.
De enige vraag is: moet u wel of niet loonbelasting inhouden?
Zoals eerder gezegd maakt het niets uit welke naam u er aan geeft, het gaat om de feitelijke situatie. Een stage, of een vrijwilligerscontract, dat maakt dus ook geen verschil, het is niet belangrijk hoe het op papier staat.
Maar als ik u goed begrijp gaat het per persoon per jaar om 8 x € 25 = € 200. Dat is een minimaal bedrag, en zelfs als u verplicht was om loonbelasting in te houden, dan zou deze loonbelasting bij dergelijke inkomsten nihil zijn. Volgens mij kunt u dit zonder problemen uitbetalen.
Wel moet u aan het eind van het jaar een opgave aan de Belastingdienst doen van de betaalde bedragen, zie hiervoor http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/personeel_en_loon/loonadministratie/uitbetaalde_bedragen_aan_derden/

Als u desondanks toch twijfelt, dan herhaal ik het advies om hierover een brief aan de Belastingdienst te sturen. Een kleine moeite, waarmee u zekerheid krijgt.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan loondienst, ZZP, Freelance, vergoeding?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
geen kinderopvangtoeslag door vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-01-20 15:38:02
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
Vergoeding voor werken in het buitenland
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-06-27 12:29:34

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+