Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Utrecht

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Utrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Utrecht:
Naam: Martin van den Berg
Bedrijf: Buro paraplu
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Martin van den Berg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-UtrechtVragen over Personeel & Organisatie-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Utrecht op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-UtrechtVragen over Personeel & Organisatie-Utrecht via E-mail. Klik hier.

calamiteitenverlof en verplichte vrije dag?

[Gesteld op: 24-11-2012]

Toelichting:
Sinds 1/11 nieuwe leidinggevende die zelf meent de waarheid in pacht te hebben, daarom hier even een vraag stellen. 1) cursus van het werk, verplichte aanwezigheid. Na 1 uur wachten blijkt de cursus niet door te gaan. Wij worden gesommeerd naar kantoor te gaan en ons bureau maar op te gaan ruimen. Aangezien er al inval op locatie was, was er geen werk. Daarom her en der wat klusjes gedaan. Werkgever zei: je mag naar huis maar kost je een vrij dag. Mag dat ? 2) ik word om 15 uur gebeld dat mijn dochter ziek is en vanwege koorts opgehaald moet worden bij het kdv. eigen netwerk kon haar niet ophalen. (man zat op een examen, tel uit. ouders op een dagje weg op 1 1/2 uur rijden, andere vriendinnen allemaal aan het werk) Werkgever zegt: dit is geen calamiteit en dit kost je vrije uren, of je dient die uren in te halen. Let wel: ik heb nog nooit een beroep gedaan om calamiteitenverlof in het verleden.
Antwoord:
Beste vraagsteller,

Dit zijn 2 bijzondere en ook lastige situaties.

De eerste vraag is wat mij betreft duidelijk. Er is een verplichte cursus, daarvoor ben je beschikbaar en deze cursus gaat, om welke reden dan ook niet door. Dit is heel vervelend, maar daar kun jij niets aan doen. Dus je kan alsnog aan het werk. Omdat er echter al vervanging is geregeld is er geen werk. Dit kan niet voor rekening en risico komen van de werknemer, dus ja, of werknemers gaan extra werkzaamheden/diensten verrichten of ze gaan (doorbetaald) naar huis. Natuurlijk is het mogelijk om in overleg afspraken te maken over het compenseren van deze uren of het opnemen van vrije tijd, maar dat kan in dit soort situaties niet worden afgedwongen.

De tweede situatie is typisch een geval van calamiteitenverlof. Voor dit soort situaties is calamiteitenverlof bedoeld. Dit is vooraf niet te plannen  en als een kind ziek is, is het even niet anders. Zeker gezien het feit dat je zelf ook eerst op zoek bent gegaan naar een alternatief (ouders, partner, vriendinnen) heb je je inzet getoond. Vaak is het zo dat je voor de eerste opvang zelf mag zorgen. Bovendien is er ook nog zoiets als kortdurend zorgverlof dat je kan opnemen om te zorgen voor een ziek kind. Dit had je in dit geval ook nog kunnen inzetten. 

Het lijkt erop dat je werkgever niet erg meegaand is en medewerkerstevredenheid niet hoog op het lijstje heeft staan. Of in ieder geval niet van plan is te werken aan de loyaliteit van het personeel. Dat kan later ook nog wel tot problemen leiden bij calamiteiten van de werkgever ben ik bang.

Veel succes,

Thea Thibaudier
Thizo HR
www.thizo.nl
 
Reactie vraagsteller:
Dank voor je snelle reaktie Thea, het is een bevestiging van mijn eigen vermoeden: werkgever zit ernaast. Er zijn ondertussen nogmeer van dit soort zaken voorgevallen, waarbij de werkgever qua empathie niet erg hoog scoort. Heb jij eventueel een link die ik kan gebruiken waarop ik haar kan wijzen qua bewijs ? Ik ben bang als ik deze vraag laat lezen dat er alsnog een discussie ontstaat van: ja maar dat kan iedereen wel op een forum zeggen.
 
Antwoord Beheerder:
Beste vraagsteller,

Er is niet echt een link die je kunt gebruiken als bewijs, omdat het vaak ook weer afhankelijk is van de situatie. Wel kun je over de verschillende verlofvormen veel informatie vinden op de site van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) en dan zoeken naar het onderwerp, bijv. calamiteitenverlof. 

Wat betreft het afzeggen van de cursus is het lastiger, omdat dit een voortvloeisel is uit de Wet. Feitelijk volgt dit uit artikel 7:628 BW. Dit artikel kun je ook op internet vinden, maar komt erop neer dat als een werknemer zijn werkzaamheden niet kan uitvoeren door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever dient te komen dat hij, ondanks het niet verrichten van arbeid, wel recht heeft op loon.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Anders moet je je leidinggevende adviseren om zelf informatie in te winnen. Het is dan toch al snel vechten tegen de bierkaai!

Thea Thibaudier
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan calamiteitenverlof en verplichte vrije dag?:

kan soc.dienst inhouden op mijn uitkering?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-24 10:39:53
Directie trekt 5 mei vrij plots in.
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Friesland]
2010-04-19 18:31:32
tussentijdse verhoging premie autoverzekering
      [Gesteld in Autoverzekering]
2010-09-30 15:31:00
loonbeslag eindafrekening bij ontslag
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2011-04-29 10:44:32
Hoe moet ik leven met beslag op uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2014-07-06 13:57:59

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Utrecht: 10.0 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+