Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

scheiding in een V.O.F

[Gesteld op: 20-11-2012]

Toelichting:
beste adviseurs,dit is er aan de hand. lang geleden ben ik een V.O.F begonnen met mijn vrouw. 4 jaar later heb ik haar broer ook in de V.O.F genomen zonder inleg van geld.Ik heb dit bedrijf altijd zelf gerunt hij was eigenlijk gewoon een werknemer. zijn vrouw heeft nooit wat gedaan is waarschijnlijk niet eens in het bedrijf geweest.bedrijf heb ik in 2000 opgericht.Nu heb ik de broer gevraagd te vertrekken omdat hij alcoholist is en veel problemen heeft veroorzaakt en ik veel klanten heb die klagen over zijn houding. ik heb dit jaren laten gaan omdat hij familie was. nu hij zijn rijbewijs een tijd geleden kwijt raakte heb ik hem gevraagd te vertrekken. hij heeft ingestemd en getekend.Kort na dit is hij gaan scheiden.Nu krijg ik van de advocaat van de vrouw dus bericht dat ik haar heel veel geld moet betalen.de broer van mijn vrouw heeft geen geld meegekregen toen hij vertrok omdat hij geen geld heeft ingebracht.Ik ben bang dat de vrouw nu mij bedrijf wil leegtrekken en dat ze volgens de wet mischien recht heeft om dit te doen.Wat kan ik doen omdit te voorkomen.hij is dus zelf vertrokken heeft geen geld ingebracht en heeft het bedrijf schade en imago schade aangebracht.Wat zijn de stappen die ik kan ondernemen. uit wat ik hoor is het altijd de vrouw met de kinderen oftewel de zwakkere die alle steun krijgt en de werkgever word als het ware gestraft.Bij intreding van de V.O.F heeft zij ook niet getekend
Antwoord:

Het komt op mij over als dat de zaken niet geheel correct zijn geregeld, en daardoor is de situatie een beetje warrig. De belangrijkste vraag is: wie participeren in de VOF? U noemt dat de broer van uw vrouw eigenlijk als werknemer functioneerde, maar hoe hij functioneerde is niet van belang. Hij was vennoot, en dus kreeg hij een winstaandeel, waar hij zelf inkomstenbelasting over betaalde.
In de balans van de onderneming moet ook een kapitaalrekening van hem zijn opgenomen waar zijn winstaandeel op werd bijgeboekt, en prive-opnames op in mindering zijn gebracht. Bij uittreden uit de VOF heeft hij recht op uitbetaling van zijn kapitaal. Hij heeft nu ervoor getekend dat er geen afrekening van kapitaal en goodwill plaatsvind, dus met hem bent u klaar.

U heeft nu te maken met zijn vrouw. U noemt dat zij nooit wat in de onderneming heeft gedaan, maar dat is niet feitelijk van belang. Het gaat er om: was zij ook een vennoot in de VOF? Zo ja, dan ontving zij ook steeds een winstaandeel. En u bent dan verplicht met haar af te rekenen, op dezelfde manier als hierboven beschreven.
Alles bepalend is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel; als zij daar als vennoot is ingeschreven, dan heeft zij inderdaad rechten. Maar u hoeft niet te vrezen voor het leegtrekken van de onderneming, want zij krijgt alleen het deel waar ze recht op heeft, en het maakt geen verschil of het een man of vrouw is, en of er kinderen zijn. U was ook geen werkgever, maar mede-vennoot.

Toch kan u wel een probleem hebben omdat er geen VOF-contract is getekend. De uittredende vennoot heeft namelijk recht hebben op uitbetaling van het aandeel in de opgebouwde winstpotentie (goodwill). Als u een goedlopende onderneming heeft kan ze dus een claim bij u leggen. Het maakt niets uit dat het oorspronkelijk gaat om uw eigen onderneming, en dat bij toetreding in de VOF niet daarvoor is betaald. Een vennoot is gewoon mede-gerechtigd, iedere vennoot heeft dezelfde rechten. U zal dan aan moeten tonen dat er toen (mondeling) is afgesproken dat bij in- en uittreding geen goodwill wordt afgerekend.
Uiteraard moet de advocaat van de vrouw zijn claim onderbouwen, en ik kan mij best voorstellen dat daar veel discussie over zal ontstaan. Ik raad u aan daarvoor een deskundige belastingadviseur of accountant in te schakelen, die met u mee kan kijken om te zien of de claim reeel is.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan scheiding in een V.O.F :

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
wat betekent het als je veel slijmverlies hebt
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2009-05-26 14:41:45
is dit normaal?
      [Gesteld in Onvruchtbaarheid]
2010-08-11 12:18:21
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+