Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Wat kunnen we nu nog doen?

[Gesteld op: 18-11-2012]

Toelichting:
Dochter van 2 jaar en 9 maanden weigert een middagslaapje, tot voor kort sliep ze nog 2,5 uur en nu ineens niet meer terwijl ze het echt nog nodig heeft. Ze raakt oververmoeid en daardoor krijgt ze om het minste al een driftbui.
We hebben haar de laatste dagen toch opbed weten te krijgen door haar steeds terug te leggen, soms duurde het een uur maar dan sliep ze uiteindelijk wel, ze werd dan eerst heel boos, begon zichzelf te krabben en slaan van woede maar werd uiteindelijk rustig. Ik kon dan even met haar praten, een verhaaltje lezen en dan was ze zo vertrokken. Helaas helpt dit nu niet meer, ze word nog steeds zo boos, word ook wel even rustig, krijgt dan haar verhaaltje of kus of wat ze dan wil maar gaat niet meer slapen.
Ik word er echt moedeloos van want zonder middagslaapje is het 's avonds ook drama, ook al gaan we dan een uur eerder naar bed dan met middagslaapje.
Vandaag zijn we om 11.30 begonnen en nu 2 uur later slaapt ze nog steeds niet, ze speelt op haar kamer en komt er soms uit. Ze heeft al 2x beloofd te gaan slapen. We leggen haar van te voren ook steeds uit wat de bedoeling is, zo hebben we vanochtend al gezegd dat ze na het brood eten gaat slapen.
Wat kunnen we doen?
Antwoord:
In je vraag uit je je moedeloosheid omdat je dochtertje van bijna 3 jaar niet meer wil slapen 's middags, terwijl ze dat eigenlijk nog zo nodig heeft. Op deze leeftijd is het ook heel lastig, omdat veel kinderen doorhebben dat de dingen gewoon doorgaan als zij naar bed moeten, en dat willen ze niet missen! Voor jullie als ouders kan het ook heel frustrerend zijn wanneer je rekent op een middagslaapje en je vooral bezig bent met heen en weer lopen.

Helaas heb ik geen advies voor je dat dit probleem helemaal kan oplossen. We kunnen kinderen nou eenmaal niet dwingen te gaan slapen (net als eten of plassen/poepen). Ik hoop dat je iets hebt aan de volgende punten, zodat het voor jullie als ouders minder frustreert:

  • Er zijn kinderen die tot hun vierde jaar 's middags nog 2 uur kunnen slapen. Andere kinderen hebben dat met tweeëneenhalf al niet meer nodig. Dit is echter allebei even normaal en gezond.
  • Jullie dochter zit wellicht net in die (vervelende!) overgangsfase dat ze net niet moe genoeg is om nog te gaan slapen, maar eigenlijk toch nog wel slaap nodig heeft. Je schrijft dat jullie om 11.30 zijn begonnen met het 'bedritueel', is het wellicht een idee om dit moment te verschuiven naar bijvoorbeeld 13.00? Dan is je dochtertje misschien wél moe genoeg om nog even te slapen. Dit zal dan korter zijn dan eerder, maar alle slaap is meegenomen!
  • De overgangsfase kan ook betekenen dat je dochter niet meer iedere middag slaap nodig heeft, maar bijvoorbeeld om de dag (of twee).
  • Je schrijft dat je dochtertje al 2x heeft beloofd te gaan slapen. Op haar leeftijd begrijpt ze echter nog niet wat dat betekent en ze kan het ook niet waarmaken. Dit zorgt voor frustratie aan beide kanten. Ze is al wél oud genoeg om aan uit te leggen: "Je gaat nu even in je bedje. Als je niet kunt slapen, geeft dat niets, maar ik kom je pas halen als... (het wekkertje gaat/er een lampje gaat branden/iets anders). Je hoeft dus niet te huilen of roepen, want ik kom echt, maar pas na ...." Op deze manier weten jullie allebei waar je aan toe bent, en de strijd (die je als ouder vrijwel nooit kunt winnen) is niet meer nodig. En een rustmoment in bed is ook nuttig, ook al slaapt je dochtertje niet.

Het belangrijkste is, dat je zoveel mogelijk rustig blijft. Je dochtertje wil je niet dwarszitten, het lukt haar alleen niet om te gaan slapen. Veel succes!

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+