Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderbescherming » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

Omgang rechten en plichten

[Gesteld op: 07-11-2012]

Toelichting:
Mijn ex partner de vader van mijn zoon heeft via de rechtbank een omgangsregeling vast laten leggen. Dit had niet gehoeven want ik ben het eens dat mijn zoon een goed contact heeft met zijn vader. Inmiddels doet mijn ex wel een beroep op zijn rechten maar plichten komt hij niet na. Ik sta iedere keer voor een verdongen feit mijn zoon daar over in te lichten .. Lastige opgaaf want ik wil geen kwaad spreken over zijn vader. Ik probeer zo objectief en feitelijk mogelijk dingen uit te leggen. Mijn ex manipuleerd op school maakt mij zwart alles draait om zijn belang. Hij weigert bij zwemles te kijken zijn zoon een keer uit school tehalen. Hoe komt het toch dat internet vol staat met vervelende moeders maar vaders kunnen er ook wat van. Hoe ga ik hier het beste mee om naar mijn zoon zonder hem te beschadigen ?
Antwoord:
Om te beginnen heb ik bewondering voor uw geduld! Dit soort situaties mondt maar al te vaak uit in een jaren durende (juridische) strijd, waar uiteindelijk het kind de dupe van is.
Voor een goede beantwoording van uw vraag is het belangrijk om het recht op omgang te scheiden van de overige rechten en plichten. Omgang is namelijk een recht van het kind en niet van de ouders. Door een goede omgangsregeling behoudt het kind het contact met beide ouders en komt het niet in de problemen met zijn loyaliteit. Met andere woorden: het kind wordt niet gedwongen om voor één van de ouders te kiezen, want dat is, vooral voor jonge kinderen, een onmogelijke keuze.
Net zo belangrijk is het dat een kind zijn ouders kan vertrouwen. Bijvoorbeeld doordat de ouders gemaakte afspraken ook daadwerkelijk nakomen. De nu ontstane situatie is vooral voor uw zoon onzeker. Hij weet eigenlijk niet waar hij aan toe is en u weet niet hoe hem dat moet uitleggen. Vader zou moeten beseffen dat hij daarmee het risico loopt zijn zoon van hem te vervreemden en dat zijn zoon zich op latere leeftijd tegen hem zou kunnen keren.

Wat ontbreekt is een goed ouderschapsplan, waarin beide ouders afspraken maken over de taken die ieder op zich neemt. Kijk voor een voorbeeld op: http://www.echtscheiding-wijzer.nl/voorbeeld-ouderschapsplan.html Je hoeft niet gehuwd geweest te zijn om zo'n plan op te stellen. Wel kunt u de rechter vragen het ouderschapsplan vast te stellen, maar dat hoeft niet. Belangrijkste is dat beide ouders beseffen dat zonder goed plan jullie zoon daar uiteindelijk het meeste last van heeft en jullie dat later zeker zal gaan verwijten.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits
 
Reactie vraagsteller:
Ik denk dat dit goed is, de rechter heeft in de uitspraak opgenomen dat wij beide accoord waren met mediation. Mijn ex werkt hier niet aan mee, jeugdzorg heeft aangegeven hier ook niets mee te kunnen. Eigenlijk komt het er altijd op neer dat alles wat ik voorstel wijst hij van de hand. Eenderzijds roept hij dat hij altijd voor de belangen gaat van onze zoon maar laat dat nergsn uit blijken. Hij wil nergens samen naar toe om eens uit te spreken wat wij van elkaar verwachten, wel krijg ik van alles om mijn oren maar hoe kan ik weten wat hij van mij verwacht als hij het niet uitspreekt. Daarnaast blijft hij de afspraken steeds wijzigen waardoor ik in de knoei kom met mijn afspraken, inmiddels heeft hij wel door dat ik altijd kies voor het belang van ons kind en dus mee werk maar dit werkt wel in de hand dat hij met mij speelt want hij krijgt toch altijd zijn zin. Ik zit dus tussen mijn belangen en die van mijn kind constant in de spagaat, als ik niet mee werk aan een wijziging roept hij dat ik onze zoon te kort doen maar soms kan het simpel weg gewoon niet. Ik vind het vervelend dat hij zoveel commentaar heeft maar zelf niet eens een keer per twee weken een vaste haal afspraak kan volhouden. Als vier jaar lang sta ik zowel op vrijdag als op zondag klaar op tijd zonder veranderingen omdat ik mijn leven inricht om deze afspraken heen. Ik zit er echt door heen en het recht systeem voelt oneerlijk want mijn advocaat zegt omgang kun je niet dwingen. Mijn ex laat dus vakantie regelingen vastleggen maar roept iedere keer ik kan geen vrij krijgen, ik kom hier door in de problemen.
 
Antwoord Beheerder:
Het is inderdaad heel vervelend wanneer alles van één kant moet komen. Toch is het begrijpelijk dat jeugdzorg hier weinig mee kan terwijl we weten dat het kind hier op termijn flinke problemen door kan krijgen. Dat komt omdat uw zoon blijkbaar zelf nog weinig kindsignalen laat zien. Dat is op zich gunstig, want dat betekent dat het u prima lukt, om de problemen die u heeft met zijn vader, bij hem vandaan te houden. Maar dat maakt het er voor u niet makkelijker op. Tijd dus om het één en ander te veranderen. Veel omgangsregelingen mislukken omdat ze te weinig ruimte laten voor verandering. Op den duur gaat dat knellen. Via uw advocaat kunt u vader schrijven dat u eigenlijk vindt dat vader de uitspraak van de rechter moet respecteren, maar dat u zich kunt voorstellen dat hem dat niet lukt. Daarom wilt u tot nieuwe afspraken komen, die wel gaan werken. Die nieuwe afspraken zetten beide ouders onafhankelijk van elkaar in een ouderschapsplan. Daarna vergelijken de ouders elkaars plannen en voeren overleg (rechtstreeks of met een mediator, of via de advocaat) over de verschillen in beide plannen. Grote kans dat u het op een aantal punten bij voorbaat eens bent! Nu alleen de puntjes nog op de i zetten. In uw plan kunt u opnemen dat u de omgangsregeling wilt veranderen, om teleurstelling bij uw zoon te voorkomen (wanneer vader niet op komt dagen).
Spreek bijvoorbeeld af dat vader om het weekend voor jullie zoon zorgt, maar alleen op voorwaarde dat hij telkens uiterlijk 24 uur van te voren aangeeft (bellen, SMS, e-mail, etc.) of de omgang door kan gaan en hoe laat hij jullie zoon komt ophalen. Spreek af dat als vader geen bericht stuurt, hij daarmee aangeeft dat weekend niet voor zijn zoon te kunnen zorgen. Hij hoeft dus niet af te bellen en hoeft dus ook geen smoes te bedenken! U heeft dan de vrijheid andere plannen te maken voor dat weekend. Dat heeft voor uw zoon het voordeel dat hij weet dat als vader op donderdag belt/SMS-t, dat hij zeker weet dat vader komt. Dan wel dat hij weet dat hij niet het hele weekend onnodig op zijn vader hoeft te wachten. Het geeft vader de ruimte om flexibeler met de omgang om te gaan, zonder dat u daar al te veel hinder van ondervindt. Hetzelfde geldt voor de vakanties: vader laat één maand tevoren weten of hij vrij heeft gekregen. Laat hij niets van zich horen, dan gaat de vakantie op dat moment niet door. Samenvattend: Te strak geregelde omgangsregelingen mislukken vaak. Maak dus een regeling waarbij beide ouders de ruimte hebben om flexibel te zijn, op voorwaarde dat het kind weet waar het aan toe is.

Succes,

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Omgang rechten en plichten:

Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Te weinig aandacht krijgen van mijn man
      [Gesteld in Islam]
2013-04-20 15:33:33
Fotograferen in openbare ruimtes
      [Gesteld in Fotografie]
2008-11-14 11:24:14
terugbetaling registratierechten
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-06-27 10:36:19

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+