Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderbescherming » Jeugdzorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jeugdzorg en krijg online een antwoord van de specialist in Jeugdzorg

Zelf een vraag over Jeugdzorg? Klik hier.
Meer vragen over Jeugdzorg.

Beheerder worden?

De rubriek Jeugdzorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jeugdzorg Klik hier.

RSS over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via RSS. Klik hier.
RSS over Jeugdzorg op jouw website?Vragen over Jeugdzorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over JeugdzorgVragen over Jeugdzorg via E-mail. Klik hier.

hoe krijgt hij meer inspraak mbt de opvoeding.

[Gesteld op: 07-11-2012]

Toelichting:
Mijn oudste stiefzoon (16) wil dat zijn vriendin (net 14) bij hem slaapt want bij moeder mag dat ook. Wij vinden ze te jong, ze mag bij ons in de logeerkamer maar niet bij hem in bed. Ex zegt dat dit nou precies de rede is dat stief bang is voor zijn vader. Zoon wil zijn zin doordrijven en krijgt daarbij steun van zijn moeder. Zo is hij al eens agressief uitgevallen en bij ons weggelopen omdat hij en moeder geen `gezeik`over school wilde. Moeder ontvangt hem dan met open armen en gebruikt dat tegen mijn man ipv tegen haar zoon te zeggen dat hij ook onze regels moet respecteren ( wij zeggen dat wel over haar regels ookal zijn we het er vaak niet mee eens ). Hij heeft zijn zoon toen weken niet mogen spreken, zat ondergedoken bij een vriend. Wij vinden dat wij wel grenzen aan mogen geven en niet chantable zijn. Dadelijk wil hij drinken , blowen of tatoeages... Ik heb als alleenstaande moeder nooit deze issues met mijn eigen kinderen gehad omdat mijn ex en ik duidelijke grenzen stelde en op een lijn zaten en als dat niet zo was dan sloten we een compromis voor het met de kinderen te bespreken. Wij eisde respect voor de andere ouder. Mijn man heeft echter geen inspraak. Zijn ex voelt zich meteen aangevallen wanneer hij van mening verschild en haalt dan uit via de kinderen (zijn mailtjes laten lezen, samen met ze boze mailtjes aan hem sturen, ze weghouden, dreigen dat hij ze kwijt is ) De jongens (16 en 14) krijgen steun van hun moeder en keren zich zo van hun vader af omdat hij wel regels heeft. Het zijn natuurlijk pubers die hun grenzen aan het verleggen zijn. Voor alle duidelijkheid mijn man is een liefdevolle vader/ stiefvader die alles voor de kinderen doet.
Hij is toch ook opvoeder... hoe krijgt hij wat meer zeggenschap zonder zijn kinderen te schaden ?
Antwoord:
Toen ik deze vraag las dacht ik "wat vinden de ouders van zijn vriendin van net 14 hiervan?". Die is nog jonger! Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren met seksualiteit gaan experimenteren 13 jaar is. Eerst vrij onschuldig met elkaar zoenen. Maar daarna volgt er al snel meer. Het is aan de ouders om kinderen zo goed mogelijk voor te lichten. Die voorlichting beperkt zich echter vaak tot "technische" voorlichting over bijvoorbeeld anticonceptie. Veel belangrijker is het om met je kinderen te praten over gevoelens, respect voor elkaar hebben en je niet laten verleiden tot stappen waar je voor je gevoel nog niet aan toe bent. Verbieden werkt averechts en roept (zoals u inmiddels gemerkt hebt) weerstand op. In ieder geval voorkomt u daarmee niet dat uw stiefzoon afziet van seks. Wilt u weten hoe u dit heikele onderwerp wel met uw stiefzoon kunt bespreken, loop dan eens binnen bij een Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen u adviseren hoe u op een positieve manier seksualiteit bespreekbaar kunt maken. En ook over de andere problemen die u noemt (drinken, blowen, etc.) Vindt u dat moeder op een onverantwoorde manier met opvoeden omgaat, dan kan vader beter eens gaan praten met Bureau Jeugdzorg. Want een dergelijke strijd uitvechten door de kinderen daarbij in te zetten, is beslist zorgelijk te noemen.
Een tijd geleden las ik een interview in de krant over een meisje van 17 in een jeugdgevangenis. Zij mocht ooit kiezen tussen haar strenge moeder en haar makkelijke vader. Ze had gekozen voor vader. Maar, zei ze toen in de krant: "had ik toen maar voor mijn moeder gekozen, dan zat ik nu niet in deze gevangenis........" Regels en grenzen zijn dus belangrijk. Geven ouders die niet, dan is ingrijpen beslist noodzakelijk.
Opvoeder wordt je niet door zeggenschap op te eisen, maar door met je kinderen te praten en met hen een vertrouwensrelatie op te bouwen. Dan voelen ze zich ook veilig wanneer ze problemen met je willen bespreken. De band die je dan opbouwt is zo sterk, dat niemand die ooit stuk krijgt.

Met vriendelijke groet,

Peter Smits
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan hoe krijgt hij meer inspraak mbt de opvoeding.:

oznur
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-13 23:37:04
0 uren contract.
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-05-11 18:39:33
Dosering voor een kat van 4kg?
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2007-10-01 12:20:03
rechten en plichten t.o. ongeboren kind
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2008-04-23 10:13:53
De warrant-ceel
      [Gesteld in Recht-Belgie]
2008-05-25 11:47:47

Gemiddelde score Jeugdzorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+