Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Ontbinden VOF

[Gesteld op: 31-10-2012]

Toelichting:
Ik zit samen met mijn huidige partner in een vof ( grafisch ontwerpbureau). We zijn de zaak gestart in 1999. De winstverdeling is altijd 50/50 geweest. We hebben helaas geen VOF contract (boekhouder achtte dat bij start van het bedrijf niet nodig) Mijn partner heeft te kennen gegeven dat hij wil scheiden. Samen voortzetten van het bedrijf is geen optie. Per 5 sept dit jaar heeft hij een computer en de server (waar alle administratie en lopende projecten op staan) meegenomen en is bij een vriend op kantoor gaan zitten. Daardoor heb ik geen inzage meer in de gang van zaken van het bedrijf en kan ik ook niet meer werken aan de lopende projecten. Ook heeft hij schriftelijk medegedeeld dat hij per 31 december 2012 de vof wil ontbinden en het per 1 januari als eenmanszaak voort wil zetten. Kan dit zomaar? Graag wil ik weten wat mijn rechten zijn.
MijSinds 16 juli 2012 ben ik niet meer werkzaam daar maar er is nog niets geregeld qua uitkopen.
Antwoord:

Helaas heeft u door het slechte advies van de boekhouder geen VOF-contract. Dat contract zou de afwikkeling veel eenvoudiger maken, en is eenvoudig en kostenloos op te stellen.
Nu zit u met het probleem dat u samen een VOF heeft, en kenmerkend voor een VOF is dat beide partners evenveel rechten en plichten hebben. U zou dus bij wijze van spreken die computer weer op kunnen halen en er zelf mee verder gaan werken, maar dan zou uw partner deze weer terug kunnen halen, en dat schiet niet op.
Het gaat er dus om dat er onderling duidelijke afspraken worden gemaakt, tot ieders tevredenheid.
Uw partner heeft al aangegeven dat hij de onderneming wil voortzetten, maar wat wilt u? Wilt u de onderneming ook voortzetten? Zo ja, dan moeten er afspraken worden gemaakt over verdeling van klanten. Zo nee, dan is er geen bezwaar tegen dat hij de onderneming voortzet, maar daar staat tegenover dat hij u wel uw aandeel in de opgebouwde winstpotentie (goodwill) moet betalen.

Daarbij is het van belang dat er een slotbalans wordt opgesteld, want u heeft recht op uitbetaling van uw kapitaal volgens deze slotbalans. U werkt sinds 16 juli niet meer samen, dus dat zou een mooie datum zijn voor de eindafrekening. Maar uw partner laat u weten dat hij de onderneming per 31 december wil ontbinden. Hoe kan dat nu, dat betekent dat hij het geld verdient, en dan nog wel met u moet delen? En dat u nu risico's loopt omdat er namens de VOF verplichtingen worden aangegaan waar u niets van af weet.
U kan hierop beter zelf het heft in hand nemen, en hem meedelen dat de onderneming per 16 juli of per nu wordt ontbonden. Een VOF is namelijk een samenwerkingsverband, en als er niet meer wordt samengewerkt heeft een VOF geen recht van bestaan. 

Geef dus opdracht aan de boekhouder om een slotbalans op te stellen, en ga met uw partner aan tafel zitten om de uitkoop en de betaling van goodwill te bespreken.
Voor meer informatie verwijs ik u ook naar http://bit.ly/QuMvmB 

 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor u snelle reactie.Het antwoord was heel verhelderend.
Helaas is de verstandhouding met mijn expartner niet al te best wat het moeilijk maakt om goede afspraken over de verdeling te maken. Het feit dat het zonder overleg de computer en server heeft weggehaald waardoor ik niet meer in de gelegenheid ben om te kunnen werken voor het bedrijf zegt al genoeg...
Omdat ik straks grotendeels alleen de zorg heb voor onze 2 kleine kinderen (4mnd en 5 jaar) heb ik besloten om het bedrijf niet voort te willen zetten omdat dat praktisch niet te realiseren is. Maar ik wil het bedrijf ook niet zomaar 'weggeven'. Ik heb er 12 jaar hard voor gewerkt en wanneer ik er uit stap heb ik ook geen inkomen meer. Een klein onderdeel van het bedrijf is het ontwerp van stationary en de verkoop daarvan. Dit zit nog in de opstartfase (enkele produkten zijn reeds ontworpen/ gerealiseerd maar er is bv nog geen webwinkel) Graag zou ik dat onderdeel voort willen zetten en verder uit willen werken omdat ik dat ook in de avonduren kan doen en zodoende voor de eerst komende tijd kan combineren met een baan. Ik heb al een investeringsbegroting gemaakt wat er nodig is om hiermee een (door)start te maken. Omdat het lastig is te bepalen wat het bedrijf waard is (en wat de goodwill is) wil ik voorstellen om dit startkapitaal te zien als het uitkoopbedrag.
De vraag is alleen of hij verplicht is om de uitkoop en goodwill te betalen?
Kan hij zomaar het bedrijf als eenmanszaak voortzetten zonder dat ik daar toestemming voor geef en zonder mijn uit te kopen en/of goodwill te betalen?
Eind 2011 heeft mijn partner te kennen gegeven dat hij wilde scheiden. De hele scheiding heeft een behoorlijk nadelige invloed gehad op het (aantal uren) werk en daarmee de omzet van het bedrijf in zowel 2011 als 2012.Ook de economische crisis heeft zijn weerslag gehad. Als je op basis van de jaarcijfers van 2011 en 2012 een uitkoopsom zou bepalen blijft er niet veel over. In hoeverre wordt er rekening gehouden met (markt) omstandigheden bij het bepalen van de uitkoopsom?
De datum dat we sinds 16 juli niet meer samen werken is niet juist, excuses voor de verwarring. Per 5 sept 2012 heeft hij alle spullen weggehaald en sindsdien werken we dus niet meer samen. Ons huis is verkocht en de overdacht vind plaats op 31 december. Alle prive bezittingen/ schulden worden dan ook afgerekend.Mijn exparner wil dan ook meteen de afrekening maken met het bedrijf. In principe is dat geen probleem zou het niet zijn dat ik nog geen andere woning heb en dus per 31 december letterlijk op straat sta. Als dan per 1 januari ook nog mijn inkomen wegvalt wordt het wel heel lastig. uiteindelijk wil ook tot een goede verdeling komen tot ieders tevredenheid maar dit nog even uitstellen tot na de verhuizing (wanneer ik per 31 december nog geen woning heb zal ik tijdelijk met de kinderen bij mijn ouders moeten gaan wonen). Dat wordt toch al een onrustige tijd, met name ook voor de kinderen. Dus de vraag is of mijn expartner zonder mijn toestemming (en zonder betaling van uitkoop/ goodwill)zomaar het bedrijf voort kan zetten als eenmanszaak?
 
Antwoord Beheerder:

Een uitgebreide vraag; ik begrijp uw probleem, maar heel concreet gezien gaathet om iets wat u onderling moet oplossen. En zoals gezegd: omdat u geen VOF-contract heeft kan dit heel moeizaam gaan. Maar u moet prive en zakelijk ook duidelijk gescheiden zien; het feit dat is afgesproken dat op 31 december uw woning wordt overgedragen en e.e.a. financieel wordt afgerekend is hier niet relevant. Dat is slechts een betaalmoment. Omdat u niet meer in een VOF samenwerkt herhaal ik mijn opmerking dat deze per nu moet worden beeindigd, omdat dit problemen kan gaan geven. Het is geen probleem als de feitelijke betaling op 31 december plaatsvindt, maar de slotbalans kan  nu al worden opgesteld. 
Naar aanleiding van uw vragen kan ik verder het volgende antwoorden:

U heeft een aandeel in de VOF, en de waarde van dat aandeel blijkt ook uit de slotbalans. U heeft recht op dat bedrag, en uw partner moet dat aan u betalen. sterker nog, u kan dat geld nu van de bank opnemen (als het saldo toereikend is). U heeft immers nog samen een VOF, en bent dus bevoegd om over het geld te beschikken.

Als uw partner de onderneming voortzet, dan is hij verplicht u een bedrag voor goodwill te betalen. Er zijn vele manieren om goodwill te berekenen, met allemaal andere uitkomsten. In essentie komt het er echter op neer dat in onderling overleg een bedrag moet wordne vastgesteld. U kan aanbieden dat hij u alleen een bedrag betaalt dat u nodig heeft om door te starten.Als hij dat redelijk acht is daarmee dit onderdeel afgehandeld. Als hij daar niet mee instemt zal u met handjeklap een ander bedrag moeten overeenkomen. Eventueel kan daarvoor een deskundige worden ingehuurd die daarbij bemiddelt.
Nadat de afspraken over uitkoop + goodwill zijn gemaakt kan u zich uitschrijven bij de KvK, en wordt de VOF automatisch omgezet in een eenmanszaak.

Kan uw partner zomaar het bedrijf voortzetten als eenmanszaak? Omdat u geen VOF-contract heeft is er wettelijk geen mogelijkheid om hem te verbieden een eenmanszaak te beginnen (naast de VOF). Zoals eerder gezegd heeft u evenveel rechten op de bezittingen van de VOF, en kan hij die niet zomaar gebruiken voor de eenmanszaak. U kan de computer ook opeisen.
Juridisch gezien ligt het allemaal wat moeilijk, dus ik raad u aan om indien mogelijk geen advocaat hiervoor in te schakelen. De beste oplossing is nog altijd in goed overleg afspraken te maken waar beide partijen gelukkig mee zijn.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Ontbinden VOF:

kan ik een contract laten ontbinden?
      [Gesteld in Personeel & Organisatie]
2008-02-05 17:37:51
Beide partijen komen niet na
      [Gesteld in Contractenrecht]
2009-02-16 14:17:16
voorlopig koopcontract ontbinding?
      [Gesteld in Recht-Noord Brabant]
2009-03-12 14:35:37
Kan ik mijn hondje terug nemen?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2009-04-11 14:37:41
ik wil de bewoners uit mijn huis
      [Gesteld in Suriname]
2009-11-08 19:50:38

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+