Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Hoe kunnen wij frustraties van zoon 17 stoppen?

[Gesteld op: 29-10-2012]

Toelichting:
Zoon 17, 1e jaar BBL logistiek mag heel veel van ons. Twee uitzonderingen: niet met zijn vriendin (15) hier of bij haar ouders slapen.
Toch hebben beide ouders eenmalig hierop een uitzondering gemaakt: Wanneer beide jong volwassenen en over zouden gaan van Havo 3 naar 4 (zij) en het Vmbo diploma zou halen (hij), mochten ze een week samen logeren in het huis van haar opa en oma die er zelf toen niet waren.
Op een andere manier waren ze niet te motiveren en stonden ze er beide slecht voor.
Het beoogde doel is bereikt door beiden en hebben wij ouders onze belofte gehouden.

Onze zoon staat nu behoorlijk onder druk. Voorheen kon hij elke dasg naar zijn vriendin of kwam zij bij ons. Er werd heel veel over en weer bij beide ouders gegeten. Nu is dat veranderd omdat hij nu lange dagen moet maken: maandagen naar school en di t/m vr werken in de logistiek en hij dagelijhks 2 x 15 km moet fietsen om op zijn werk te komen. Daarnaast is hij al jaren vakkenvuller bij een supermarkt en kan hij nu minder uren maken.
Hij kan zijn vriendin veel minder zien en hebben haar ouders de teugels voor haar aangehaald door over en weer bezoek te beperken tot het weekend.

Onze zoon is nu zeer kort voor de kar. Een -naar zijn idee door ons gemaakte misplaatste opmerking- is goed voor een tirade tegen zijn moeder of mij.
Ook beticht hij ons ervan de naar zijn idee door ons ""gedane belofte"" dat hij dit jaar met oud en nieuw bij dat meisje mag slapen en wij dit nu ontkennen.

Wij helpen onze zoon op allerlei manieren en hebben hem geld gegeven voor een scooter en geven wij hem heel veel aandacht.

Hij is de laatste maanden gefrustreerd als hem iets niet lukt en reageert dat op ons ouders of zijn oudere broer (woont op kamers) of zijn oudere zus (woont op zichzelf) af.

De laatste drie keer dat wij allemaal gezamenlijk hier avondeten hadden heeft onze zoon zijn frustraties op ons losgelaten.

Gisteravond ging het over hoe we dit jaar oud en nieuw gaan vieren en hij beroept zich op een belofte die niet gedaan is door ons en reageert als een dramaqueen en scheldt ons de huid vol, gaat van tafel naar boven en wanneer de moeder eerst van plan is om hem later op zijn gedrag aan te spreken, draait zij zodanig om dat de vader uiteindelijk de schuld krijgt en ben ik weer gefrustreerd.
Zoon loopt de deur uit om niets en zegt de moeder dat ik er achteraan moet omdat het mijn schuld zou zijn. (Ik heb net ruim 2 maanden in het ziekenhuis gelegen, 2 zware operaties ondergaan)
Antwoord:
Je schrijft dat je zoon op dit moment behoorlijk onder druk staat en eigenlijk de rest van het gezin hierdoor ook. Dit moet jullie ontzettend veel energie kosten, vooral vlak na zo'n zwaren ziekenhuisopname. Wat knap dat jullie als ouders desondanks goede afspraken maken met jullie zoon én goed contact houden met de ouders van zijn vriendin. Ook doen jullie wat beloofd is.

Vanuit het oogpunt van je zoon is de situatie goed te begrijpen. Het eerste jaar van een nieuwe studie is zwaar en ook voor zijn vriendin zijn 4 en 5 HAVO pittige jaren. Ze hebben al even een periode gehad waarin ze elkaar vaak zagen en mochten blijven slapen. Dat dit minder wordt, is even niet leuk. Het kan ook heel goed zijn dat jouw ziekenhuisopname meer indruk heeft gemaakt dan hij laat merken. Nu je terug bent, stel ik me zo voor dat het ritme van het gezin weer even opnieuw gemaakt moet worden. En dan zit hij óók nog eens midden in de puberteit!

Klopt het dat jullie zoon zich, ondanks zijn frustratie, wél aan jullie afspraken houdt? Dat zou getuigen van een goede relatie. Ook in de andere dingen die jullie voor elkaar doen en laten, denk ik te zien dat dat best wel goed zit. De frustratie is, hoewel héél onprettig, eigenlijk best te begrijpen (zie hierboven). De enige aandachtspunten die ik jullie kan geven, zijn:
  • Blijf consequent in jullie afspraken en geef alleen toe bij een heel erg goede reden (want als jullie zoon zijn doel bereikt door te foeteren, zal hij dat blijven doen),
  • Geef erkenning op het gevoel van je zoon. Hij werkt hard en het is ook niet leuk als hij zijn vriendin waar hij dolverliefd op is, minder ziet dan hij zou willen,
  • Geeft tegelijkertijd je grenzen aan: Begrijpelijk dat hij soms de balen heeft, maar niet ten koste van het avondeten en altijd respect blijven tonen naar de rest van de familie,
  • Dus ook het goede voorbeeld: blijf als vader/moeder respectvol naar jullie zoon
  • EN naar elkaar!!! Wanneer de één het niet eens is met de manier van aanpak van de ander, maak dat dan duidelijk als de kinderen er niet bij zijn. Praat respectvol en geef aan wat jíj niet prettig vond/hoe jíj het graag zou willen, in plaats van aan te geven wat de ander verkeerd deed.

Bovenstaande tips staan er zonder dat ik jullie heb gesproken of jullie gezinssituatie ken. Wellicht zijn jullie dan ook op zoek naar iets anders. Dan kan het misschien fijn zijn om iemand persoonlijk om advies te vragen, misschien voor jullie zoon of voor jullie als ouders. De huisarts heeft over het algemeen adressen voor goede begeleiding.

Ik wens jullie veel succes. Zo te lezen zijn jullie goed in afspraken maken en je daaraan houden (slim dus van jullie zoon om te zeggen dat jullie iets beloofd hebben, want dan bestaat er een kans dat jullie je aan je 'belofte' gaan houden, net als jullie altijd doen ;) ) Maak daarom ook samen afspraken waar je je prettig bij voelt en die jullie samen kunnen nakomen (voelt heel goed!)

Sterkte met herstellen van de operaties!

Groeten,

Anoek

 

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Hoe kunnen wij frustraties van zoon 17 stoppen? :

oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
hypotheekvoor een huis met boerderij als onderpanc
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-19 19:00:32
vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+