Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Hoe word ik eigenaar van 'verjaarde' grond?

[Gesteld op: 14-03-2008]

Toelichting:
Een strook gemeentegrond naast ons huis van ca. 20x5 meter (omheind met coniferen) is al meer dan 20 jaar toegevoegd aan onze tuin. Dit heeft de vorige eigenaar gedaan. Getuigen kunnen dit aantonen. Aangezien de verjaringstermijn is verstreken, zou ik de grond graag in bezit krijgen. Hoe moet ik te werk gaan om dit officieel toe te voegen aan onze kavel c.q. in eigendom te krijgen?
Antwoord:
Het is zeer de vraag of u de grond in eigendom kunt krijgen, of zelf in gebruik mag houden. Dit hangt af van de wijze waarop de vorige bewoner(s) toestemming is gegeven voor het gebruik.
Voor gebruik ter goeder trouw (waarbij de afspraken op papier zijn vastgelegd) geldt een verjaringstermijn van 10 jaar. Voor gebruik dat niet te goeder trouw is verkregen is de verjaringstermijn 20 jaar.
Mondelinge toestemming voor gebruik is niet rechtsgeldig. U dient aan te tonen dat u officieel toestemming hebt van de gemeente. Daarbij zal deze toestemming afkomstig moeten zijn van die persoon of bestuursorgaan (B&W, gemeenteraad) die daartoe is gemachtigd. Indien u dit kunt aantonen heeft dit als nadeel dat u nooit eigenaar van het stukje door verjaring kunt zijn want u heeft de grond dan "om niet" in gebruik gekregen. In dat geval kan de gemeente de grond terugvorderen.
Er kan sprake zijn van verkrijgende verjaring als u aan kunt tonen dat u de grond daadwerkelijk en continu in gebruik hebt gehad. Is het terrein echt als tuin in gebruik geweest en bijvoorbeeld door een hek of afrastering, of zoals hier door een coniferenhaag, onttrokken geweest aan het openbare gebruik, dan is dat gebruik vaak wat makkelijker aan te tonen.
De exacte wettelijke bepalingen omtrent verkrijgende verjaring kunt u vinden in het Burgerlijk Wetboek, deel 3, Artikel 99 t/m 116 (www.wetboek-online.nl/wet/BW3/s36715392.html, en ook in te zien in de openbare bibliotheek).
De rechter laat bij de beoordeling meewegen of het een verjaring betreft van particulier eigendom, of dat er grond aan de openbaarheid onttrokken wordt (ook al is die grond feitelijk al lang niet toegankelijk geweest). Het algemene belang weegt daarbij doorgaans zwaar. Daarnaast krijgt u te maken met de bepalingen die door de gemeente zijn vastgelegd in het bestemmingsplan. Voor wijziging van de bestemming van grond van openbaar groen naar particuliere tuin zal een wijziging van het bestemmingsplan nodig zijn. Een dergelijke wijziging is aan allerlei voorwaarden gebonden. Zo kan in een dicht bebouwde wijk door de gemeente voldaan moeten worden aan een minimale norm voor de hoeveelheid openbaar groen die aanwezig moet zijn. Is er al weinig groen, dan zal het op meer bezwaar stuiten om groen uit te geven in gebruik of te verkopen dan in een wijk met groen in overvloed. Bij een gerechtelijke uitspraak zal het openbare belang zwaar mee wegen.
Veel meer informatie over rechten bij verjaring, eigendomssituaties en erfdienstbaarheid (zoals recht van overpad) is te vinden in de rubriek Ruimtelijk Ordening op deze site, te vinden in de hoofdrubriek Zakelijk & Financieel, onder het hoofdstuk Bouw: www.gratisadviseurs.nl/zakelijk-&-financieel/bouw/ruimtelijke-ordening.html.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Hoe word ik eigenaar van 'verjaarde' grond?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Erfafscheiding; verjaringsregels. Wie is eigenaar?
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2009-07-14 17:31:01
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
kan vader perceel of een deel verkopen of schenke
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-08-02 22:07:11
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257460
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+