Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme » Syndroom Van Asperger
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Syndroom van Asperger en krijg online een antwoord van de specialist in Syndroom van Asperger

Zelf een vraag over Syndroom van Asperger? Klik hier.
Meer vragen over Syndroom van Asperger.
De huidige beheerder van de rubriek Syndroom van Asperger:
Naam: N. Posthuma
Bedrijf: -
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 7.2 (van max. 10)
Meer informatie over N. Posthuma vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via RSS. Klik hier.
RSS over Syndroom van Asperger op jouw website?Vragen over Syndroom van Asperger op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Syndroom van AspergerVragen over Syndroom van Asperger via E-mail. Klik hier.

Klassiek zangeres en asperger

[Gesteld op: 26-09-2012]

Toelichting:
Hallo,
Diagnose is nog niet gesteld bij mij maar ik vermoed asperger te hebben. Studeer aan conservatorium. Er wordt me door veel docenten gezegd dat ik een groot talent heb maar ik loop heel erg vast in sociaal opzicht. Bijvoorbeeld : tentamen muziek analyse haal ik normaal gesproken zelfs na nacht zonder slaap een 9,5 maar bij mondeling tentamen een 6. Omdat moeilijk vind om me te handhaven in zo'n situatie. Waar nu tegenaan loop is dat ik mee moet doen met projecten waarbij je samen moet werken. Als zangeres met een pianist werken kan soms heel goed gaan (ik kan ook goed pianospelen, werd na drie jaar les toegelaten voor hoofdvak piano maar door extreme spanningen en pijn die opleiding moeten beëindigen. Daarna werd ik toegelaten tot andere opleidingen (kunstacademie en universiteit) maar liep vooral vast doordat het te moeilijk was om me in groepen te handhaven en samen te werken en heb moeite met het halen van deadlines, en uiteindelijk kon ik niet zonder muziek en daarom besloot ik zangeres te worden; mijn stem is heel goed en gezond) maar als er (voor opera) een scène geacteerd moet worden heb ik grote moeite met de bewegingen. Ik kan wel goed gebaren en emoties lezen, maar kan ze niet spontaan nabootsen (moet lang oefenen) of achterhalen waarom iemand op bepaalde manier naar me kijkt of reageert. Wil solozangers worden. Iets anders dan muziek wil ik niet. Ben heel emotioneel en overgevoelig. Ik merk dat ik het heel moeilijk en eng vind om in groepen te functioneren en mijn aandacht moeilijk kan ficussen in een groep. Als er een persoon in groep is die ooit heeft gezegd dat ze mij heel raar vindt (dat is nu het geval) dan kan ik dat niet van me afzetten. En durf mezelf niet meer te uitten. Na een tijdje zet ik me over de drempel heen en ga zingen of bewegen, dat heel bevrijdend. Maar dan zijn er altijd twee kampen: enerzijds mensen die het heel goed en bijzonder vinden wat ik doe; anderzijds mensen die het heel raar en slecht vinden. Bij mijn laatste beoordeling was de jury gelukkig unaniem van mening dat het artistiek heel goed was. Maar ik maak me zorgen over mijn mogelijkheden. Als met mensen werk of in de les zit en iemand begint te eten of fluisteren dan raak ik overstuur van het geluid. Ik laat dat niet merken. Ik vind het à-sociaal als iemand bijvoorbeeld een appel eet terwijl collega zich presenteert; geluid van die appel is een marteling voor mij. Zijn dit kenmerken? Komt het vaker voor bij zangers of is carrière zanger uitgesloten?
Antwoord:

Of het vaker voorkomt bij zangers kan ik u niet vertellen, daar zijn geen cijfers over bekend. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, maar dat er gewoon nog niet eerder in de wetenschap iets over geschreven is. Wel is bekend dat bijvoorbeeld Jaap van Zweden een zwaar autistische zoon heeft, voor wie hij ook Stichting Papageno heeft opgericht.

Mijn advies: zorg dat er zo snel mogelijk een diagnose komt, zodat u duidelijkheid heeft voor uzelf. Ook zou een SOVA-training of een amateur-toneelgroep uitkomst kunnen bieden. Bij de SOVA-training worden sociale situaties besproken en u krijgt handvaten mee, en bij een toneelgroep kunt u zich wat leren handhaven in groepen. Ook kunt u daar wat spelervaring opdoen, zodat de opera-stukken u wat makkelijker afgaan.

Iets anders: het is niet verboden om tegen een medestudent of collega te zeggen dat u het fijn zou vinden als hij/zij niet zou eten tijdens de presentatie van u of een ander. U kunt het op interesse gooien, laat de harde geluiden nog even achterwege.

Ook niet onverstandig: zodra u de diagnose heeft, even langs de studentendecaan gaan (eerder kan evt ook). Hij of zij kan dan de docenten inlichten, zodat ze er rekening mee kunnen houden (en u niet op grond van sociale vaardigheden een lager cijfer krijgt). Ook kan de studentendecaan ervoor zorgen dat u geen groepswerk meer hoeft te doen, of in beperkte mate, met een kleiner groepje... Er is veel mogelijk, maar ze moeten het wel weten!

Met vriendelijke groet,
N. Posthuma

Beantwoord door:
N. Posthuma
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Klassiek zangeres en asperger:

welke schoolkeuze basisonderwijs is het beste?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2007-06-13 16:12:20
dyslexie een psychiatrische stoornis?
      [Gesteld in Psychiatrie]
2008-01-02 00:09:07
Kan het zijn dat de diagnose verkeerd is?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-06-06 17:39:19
veel voorkomende kenmerken
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-08-20 14:04:45
Na eten twee uur bad slapen,ritueel?
      [Gesteld in Autisme]
2010-12-18 20:07:30

Gemiddelde score Syndroom van Asperger: 7.2 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+