Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Mijn kind gaat niet graag naar school

[Gesteld op: 25-09-2012]

Toelichting:
Mijn zoontje van 6 is dit jaar gestart in het eerste leerjaar. Het kleuteronderwijs heeft hij gevolgd in een kleine wijkschool. Vanaf het eerste leerjaar komen ze dan terecht in de hoofdschool en ook in een nieuwe naschoolse opvang. De eerste week ging heel goed, geen tranen, en blij.
De 2de week is het begonnen. Vele tranen bij het afscheid en hij zegt dat hij niet graag naar school gaat omdat hij mij dan zo mist. Hij is van karakter wel verlegen maar er zitten wel enkele kindjes van de kleuter bij hem in de klas maar anders is alles dus nieuw. Ik ben erg gespannen door deze situatie en ik weet niet goed hoe ik moet omgaan met de tranen van mijn zoon.
Antwoord:
Wat naar moet het zijn om je kind zo verdrietig te zien iedere dag! In je vraag staat het niet zo expliciet beschreven, maar klopt het dat je dit gedrag van je zoon niet eerder hebt meegemaakt? Dan kan ik me voorstellen dat de 'schrik' nog net iets groter is, omdat je het niet verwachtte.

Je schrijft dat je zoon van karakter wel verlegen is. Ook heeft hij sinds dit jaar verschillende nieuwe dingen in één keer (nieuw schoolgebouw, nieuwe leerkracht? andere kinderen en dan ook nog een nieuwe NSO!) Eigenlijk is het dus wel normaal dat je zoontje tijd nodig heeft om te wennen. Wellicht vond hij de eerste week wel leuk om mee te maken, maar mocht het van hem in de tweede week wel weer net zo zijn als eerst :)

In dat geval is het nog steeds verdrietig natuurlijk, maar zal het waarschijnlijk binnenkort steeds beter gaan, gelukkig! Dingen waarop je de komende tijd op kunt letten, zet ik hieronder op een rijtje:

  • Neem het verdriet van je zoontje serieus, maar begrens het ook duidelijk. Zijn tranen mogen er best zijn, want hij vindt het even moeilijk. Toch moet hij nu eenmaal de klas in en jij gaat zo weer weg, dat staat vast. Vanmiddag ben je er weer!
  • Wat vindt je zoon fijn bij het afscheid nemen? Twee kusjes en een high-five, of nog even zwaaien door het raam? Als hij iets kan kiezen, heeft hij even de regie en het gevoel dat hij (in elk geval een stukje) mag bepalen wat er gebeurt.
  • Hopelijk is er een goede relatie met de leerkracht(en). Zorg dat hij/zij weet wat er aan de hand is en je zoontje bijvoorbeeld liefdevol maar kordaat even bij zich neemt als jij weggaat. Houd contact over hoe de rest van de dag is geweest.
  • Je schrijft dat je zelf erg gespannen bent door de situatie. Hoe moeilijk ook, probeer dit op het moment van afscheid nemen even te parkeren (en dat is iets anders dan negeren of voor je zoon te verstoppen!!). Jij bent op het moment van afscheid nemen zijn voorbeeld. Als het je lukt om rustig te blijven, zal dat hem ook makkelijker zijn.
  • De kans bestaat dat je zoontje zó verdrietig is, dat je hem liefst een dagje thuishoudt. Dit is echter een valkuil, omdat je zoontje op deze manier leert, dat hij thuis mag blijven als hij iets niet leuk vindt of niet durft. Andersom geldt: Als je zoontje toch naar school gaat terwijl hij zó verdrietig is, zal hij leren dat het hem uiteindelijk wél lukt en dat het eigenlijk best meeviel!
  • Leg aan het eind van de dag de nadruk op de leuke dingen. Creëer een gezellig momentje waarop hij vertelt wat hij allemaal geleerd heeft en met wie hij heeft gespeeld. Hij vindt het vast ook leuk om te horen wat jíj hebt gedaan.
  • Mocht je zoontje na een paar weken nog steeds zo verdrietig zijn, of blijft het verdrietige gevoel eigenlijk de hele dag, dan is het belangrijk om te kijken naar een eventuele andere oorzaak (hoe gaat je zoon om met andere kindjes, gaat alles goed met leren, hoe speelt hij buiten?). Ook hierbij is goed contact met school essentiëel. 
  • Je zoon kan heel duidelijk aangeven waar hij zo verdrietig van wordt en dat is heel knap! Het gaat hem vast lukken weer net zo blij naar school te gaan als in de eerste week.

Succes! Misschien vind je het leuk om over een poosje te laten weten hoe het gaat met afscheid nemen!

 
Reactie vraagsteller:
Ik heb de tips gevolgd en er ook over gesproken met de juf. De juf was erg geschrokken want ze had nog niets opgemerkt in de klas. Daarom heeft ze extra moeite gedaan om hem beter te observeren en te leren kennen. Volgens haar probeert hij mij steeds te testen omdat hij weet dat hij heel veel van mij kan bekomen. Ze heeft mijn zoon ook aangesproken om hem proberen te laten beseffen dat hij op deze manier zijn mama ook verdriet bezorgt en inderdaad sinds zijn gesprek met de juf gaat het steeds beter. Ik heb zelden nog tranen gezien. Vandaag was er oudercontact op school en daar kreeg ik te horen dat ik hem wil overbeschermen waardoor ik er voor zorg dat hij mij steeds test. Dat was héél hard om te horen. Ik zeg niet dat ze ongelijk heeft. Dit is waarschijnlijk het gevolg doordat hij bij de geboorte 2 maand te vroeg was en dat we hem bijna hebben verloren. Maar de woorden van de juf waren voor mij alsof ik een moeder ben die haar kind helemaal verkeerd opvoedt. Bedankt voor de tips die u gegeven heeft.
 
Antwoord Beheerder:
Heel erg bedankt voor je reactie. Wat goed dat je de situatie hebt gedeeld met de juf. Fijn ook dat ze hierdoor die extra moeite heeft gedaan om je zoon beter in de gaten te houden. En helemáál super dat hij niet meer zo verdrietig is!

Ik weet natuurlijk niet op welke manier de juf jou verteld heeft dat ze vindt dat je wilt overbeschermen. Misschien deed ze dat wel veel 'lomper' dan ze eigenlijk bedoelde... Het enige wat je hiermee kunt doen, is de bruikbare boodschap eruit halen en er je voordeel mee te doen. Als ik zo tussen de regels doorlees, doe je dat ook heel hard. Én je hebt een goede reden om bezorgd te zijn! De schrik van het bijna verliezen van je kind, blijf je waarschijnlijk wel voor altijd voelen! Dan is het extra bijzonder dat jij zo hard je best doet om het afscheid voor je zoon (en jezelf) makkelijker te maken. En dus mag je vooral heel trots zijn dat het lukt :)

Nogmaals bedankt voor de uitgebreide 'update' en veel plezier met opvoeden en schoolgaan!
Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Mijn kind gaat niet graag naar school:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Leerplicht bij kinderen met psychische klachten
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-04-18 23:00:38

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+