Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Hoe kan ik dit het beste aanleren ?

[Gesteld op: 22-09-2012]

Toelichting:
Hallo,
ik heb een vraag waar ik al een tijdje mee zit,
het zit namelijk zo, in situaties waarbij ik het gewoon niet verwacht of waarvan ik gewoon niet van uitgaat dat iemand iets raars of onaardigs tegen me zegt, heb ik het gevoel alsof ik nooit goedgebekt ervoor sta.
klein voorbeeldje: tijdens het werk zei een collega van een andere afdeling zo'n rare opmerking tegen mij dat ik er gewoon verbaast over was waarom hij dat zei en ik niet echt een goede come-back terug wist te zeggen. en zo gaat dat dus vaker zo dat ik dan niet weet wat ik op dat moment moet zeggen en dat ik dan achteraf waneer de situatie voorbij is wel vele goede opmerkingen of wat dan ook kon bedenken.
ik vind dit echt heel vervelend en ik zou graag willen weten hoe ik mezelf dit kan aanleren, want ik wil niet dat mensen denken dat ze maar van alles over me mogen zeggen ( over me heen lopen ) en ik niets terug weet te zeggen. ik zou graag advies of manieren willen weten/leren om toch hier beter in te worden.
ik ben over het algemeen redelijk assertief en ik bijt snel van me af maar bij sommige situaties dan is men hoofd gewoon echt blanco en weet ik niks goeds terug te zeggen. Groetjes Anoniem
Antwoord:
Geachte vragensteller/ster
Uw vraag raakt aan een algemeen probleem. Iedereen beschikt in principe over de vaardigheden om assertief te reageren op opmerkingen van buiten af. En ook iedereen kent situaties waarin dat gewoon niet werkt. Dat kan soms lastig zijn, vooral in sociale situaties waar anderen conclusies kunnen trekken over je, op grond van het niet reageren of juist je verdedigend reageren.
Vanuit het speelveld van (interculturele) NLP is dit als volgt te verklaren:
In onze sociale interacties (in leven, werk en relaties) komen we steeds voor nieuwe situaties te staan. Steeds komen onverwachte zaken op ons af.
Ieder mens heeft een ‘standaard’ programma waarmee hij/zij nieuwe situaties te lijf gaat. Dit programma heet een leerstrategie.
Een leerstrategie bestaat in hoofdlijnen uit vier stappen, waarvan de eerste twee worden aangestuurd door ons veiligheidssysteem (emoties en denken) en de laatste twee door het deel van de hersenen dat ons naar onze doelen brengt.
Situaties waarin we met de mond vol tanden staan zijn steevast situaties waarin het veiligheidssysteem aan zet is. In situaties waarin u wel ‘goed gebekt’ bent, reageert u vanuit uw doelgerichte hersenen, die zo’n 98% van onze vermogens besturen.
De sleutel tot de oplossing van uw probleem ligt dus in uw (sociale) veiligheidssysteem, dat alleen actief is wanneer het niet zeker weet dat u veilig bent, of wanneer het zeker weet dat u wordt bedreigd. Het reageert onbewust op basis van oude gedragsregels, die het heeft geleerd, toen u nog erg jong was. Gedragsregels, waarvan u al lang niet meer weet dat u die (nog) heeft.
Deze regels hebben de structuur van: ‘Als er een vrachtwagen van rechts komt (externe prikkel, oorzaak) dan trap ik op de rem (gevolg reactie) want (ik wil overleven).
In uw geval: Als iemand . xx .  tegen mij zegt, dan moet ik mijn mond houden, want anders zwaait er wat.’ Of iets als: ‘wanneer iemand iets over mij zegt, dan mag ik er niet zijn.’
Dit is niet goed op te lossen met het aanleren van nieuwe gedragingen via gedragstraining of zo. Dat helpt hooguit een beetje en meestal slechts tijdelijk.
Uw verstommingsreactie is gekoppeld aan een dieper liggend weten over onveiligheid. Dus wanneer de ander belangrijk is, of wanneer de inhoud op diep niveau bedreigend is, zal het oude gedrag weer terugkomen.

Een goede en blijvende oplossing houdt in dat u sociale situaties waarin dit gebeurt, (weer) als ‘veilig’ dient te kunnen ervaren.
Hiertoe dient uw veiligheidssysteem de oude programma’s uit uw vroege kindertijd te actualiseren. U bent nu volwassen en u mag er gewoon zijn, ook als anderen kritiek hebben of zo. In feite wordt hiermee uw aansturing in de situaties waarin het probleem optreedt, verlegd van uw veiligheidssysteem naar uw ‘doelhersenen’ die over voldoende vaardigheden beschikken om u speels met elke situatie te kunnen laten omgaan.
NLP kent een aantal interventietechnieken waarmee u de weg daarheen snel kunt vrijmaken. Deze gaan over het ‘kopiëren’ van gedrag van anderen (modelleren heet dat) en oefeningen, ggericht op het opruimen van beperkende overtuigingen in het veiligheidssysteem, zoals hierboven genoemd. In uw geval is het echter zeer waarschijnlijk dat uw gedragsbeperkingen zijn ontstaan op een zeer jonge leeftijd toen uw veiligheidssysteem nog niet was aangelegd. Ze zitten dan verankerd in de hersenen van de vroege kindertijd, waarop de gewone NLP technieken weinig of geen vat hebben. Interventies om op dat niveau vrijheid te creëren zijn alleen bekend bij trainers en coaches, opgeleid in Interculturele NLP.
Uw concrete vraag ‘hoe kan ik mezelf dit aanleren?’ Kent een eenvoudig antwoord. Gewoon doen en dan went het vanzelf. Dit kan echter lang duren. In de loop van uw leven slijt dit vanzelf.

Wilt u op korte termijn een goed resultaat dan adviseer ik u een allereerst kort coachingstraject aan te gaan, gericht op het opruimen van diepe onbewuste overtuigingen over uw zelfacceptatie in sociale situaties. Dat geeft u de ruimte om zelfstandig, uw gewenste nieuwe gedrag snel en vanuit uw spontaniteit te kunnen aanleren.
Wilt u hierover meer weten, dan kunt u telefonisch of per email vrijblijvend contact met mij opnemen.

Ik wens u succes met uw innerlijke ontdekkingsreis.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Hoe kan ik dit het beste aanleren ?:

Is eigen vrije wil of innerlijke stem wel eigen?
      [Gesteld in Psychologie]
2018-08-16 22:39:31
Hoe mijn jack russel uit de zetel houden deel 2.
      [Gesteld in Honden]
2010-09-14 07:51:07
Hond trekt aan riem, plast in bench.
      [Gesteld in Honden]
2010-09-13 20:49:07
Lawaaierige katten 's nachts en iets aanleren
      [Gesteld in Kattengedrag]
2007-04-24 12:55:57
Mijn kitten van 9 weken wil geen droogvoer eten.
      [Gesteld in Kattengedrag]
2008-07-15 07:23:31

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+