Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Zeeland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Zeeland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Zeeland

Zelf een vraag over Belastingen-Zeeland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Zeeland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Zeeland:
Naam: L. Hulzebos
Bedrijf: Hulzebos administraties en belastingen
Reactiesnelheid: 148 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Hulzebos vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-ZeelandVragen over Belastingen-Zeeland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Zeeland op jouw website?Vragen over Belastingen-Zeeland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-ZeelandVragen over Belastingen-Zeeland via E-mail. Klik hier.

Aftrekbaarheid vrijwillige pensioenpremie

[Gesteld op: 21-09-2012]

Toelichting:
Sinds juni 2011 ben ik ontslagen en ontvang ik een ww uitkering en aanvullend van mijn ex werkgever wachtgeld conform de CAO VVT tot mijn 65e jaar.
Ik kan volgens die regels gelukkig mijn pensioen vrijwillig voortzetten en betaal hiervoor per maand 738,10
Dit bedrag breng ik in mindering op mijn belastingaangifte (negatief loon).
Kan ik dat doen tot mijn 65e (bijna 4,5 jaar) of mag ik dat maar zo'n 3 jaar doen?
Ik hoor het graag.
Antwoord:

Wellicht hebt u hier iets aan:

Pensioenpremie voor vrijwillige voortzetting pensioen ook na driejaarsperiode aftrekbaar

8 januari 2010

Samenvatting

Hof Den Bosch heeft in een feitelijke procedure beslist dat een werknemer ook na drie jaar na het einde van zijn dienstverband de pensioenpremies voor de vrijwillige voortzetting van zijn pensioenregeling als negatief loon in aftrek kon brengen. Het hof bevestigde daarmee op andere gronden de uitspraak van Rechtbank Breda. Volgens een besluit van de staatssecretaris van Financiën uit 2002 is het onder voorwaarden mogelijk dat een gewezen werknemer de pensioenregeling van de voormalige werkgever nog drie jaar vrijwillig voortzet en de pensioenpremie als negatief loon in aanmerking neemt. Voor het hof was de driejaarstermijn uit het besluit in bepaalde situaties geen harde termijn.

Volledig artikel

Sinds 1 januari 2001 bestaat de mogelijkheid om gedurende drie jaar na ontslag het pensioen onder voorwaarden vrijwillig voort te zetten, waarbij de betaalde pensioenpremies voor de inkomstenbelasting in aftrek kunnen worden gebracht als negatief loon. Hierbij is het niet noodzakelijk dat de ex-werknemer in deze periode een loongerelateerde uitkering ontvangt. Zo kan een werknemer die na ontslag bijvoorbeeld een eigen onderneming start gedurende drie jaar de deelname aan de bestaande pensioenregeling voortzetten. Een ministerieel besluit van 20 november 2002 bevat de voorwaarden waaronder vrijwillige voortzetting kan plaatsvinden.

Hof Den Bosch heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of een werknemer de betaalde pensioenpremies voor de vrijwillige voortzetting van zijn pensioenregeling bij de voormalige werkgever ook na de periode van drie jaar in aftrek kan brengen. De procedure betrof een man die van februari 1976 tot augustus 2000 werkzaam was geweest bij een bv (de voormalige werkgever). In verband met een reorganisatie werd hij per 1 augustus 2000 ontslagen. Van augustus 2000 tot en met februari 2004 had hij op projectbasis bij een ingenieursbureau gewerkt en vanaf mei 2004 tot en met augustus 2004 via een detacheringsbureau. De man nam voor zijn ontslag in 2000 deel aan de pensioenregeling van de bv. De pensioenregeling voldeed aan de voorwaarden van de (toenmalige) Pensioen- en spaarfondsenwet en was in fiscaal opzicht een zuivere pensioenregeling. Volgens het pensioenreglement was het voor een gewezen deelnemer mogelijk om de pensioenregeling onder voorwaarden voor eigen rekening voort te zetten.

De man had van deze mogelijkheid gebruikgemaakt en had tot mei 2004 pensioenpremies betaald aan het pensioenfonds. Hij nam na 1 augustus 2000 niet deel aan de pensioenregeling van latere werkgevers. In 2003 had de man € 7.141 aan premie betaald aan het pensioenfonds en had dit bedrag in zijn aangifte inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2003 als lijfrentepremie in aftrek gebracht. De inspecteur had op basis van het besluit uit 2002 slechts het deel dat betrekking had op de premiebetalingen tot augustus 2003 (€ 4.727) als negatief loon in aanmerking genomen. Het restantbedrag van € 2.414 liet hij niet (als lijfrentepremie) in aftrek toe. Rechtbank Breda stelde de inspecteur op dit punt in het ongelijk. De inspecteur ging in hoger beroep bij Hof Den Bosch.

Het hof merkte op dat de Wet op de loonbelasting geen omschrijving geeft van negatief loon en ook geen criteria noemt voor de kwalificatie van een betaling als negatief loon. Voor de kwalificatie van een betaling als negatief loon moet wel voldoende causaal verband bestaan met de (vroegere) dienstbetrekking. Nu de voormalige werknemer de pensioenregeling bij het pensioenfonds van de voormalige werkgever heeft kunnen voortzetten, was naar het oordeel van het hof voldaan aan de voorwaarde van causaal verband.

Het hof wees ook op een arrest van de Hoge Raad van 7 oktober 1992 over negatief loon. Het betrof de fiscale kwalificatie van een (vrijwillige) betaling van een werknemer aan de werkgever voor een voorwaardelijk optierecht. De vrijwillige betaling vormde negatief loon en stond tegenover iets dat nog uit de dienstbetrekking genoten zou (kunnen) worden.

Op grond van het voorgaande kon de betrokken werknemer naar het oordeel van het hof het deel van de pensioenpremie dat buiten de driejaarstermijn van het besluit viel (na 1 augustus 2003) ook als negatief loon in mindering brengen op zijn inkomen over het jaar 2003. De driejaarstermijn uit het besluit bracht het hof niet tot een ander oordeel. Het besluit behelst namelijk een uitwerking van de fiscale regelgeving in de loonbelasting over perioden die meetellen als diensttijd. Voor het hof was maatgevend dat de man zijn pensioenregeling heeft kunnen voortzetten en betalingen heeft gedaan waartegen een voordeel staat dat hij nog uit de dienstbetrekking bij de voor malige werkgever zal (kunnen) genieten. De man kon ook het resterende bedrag van € 2.414 als negatief loon in aanmerking nemen.

Opmerking
Per 1 januari 2007 is de Pensioen- en spaarfondsenwet ingetrokken en is de Pensioenwet in werking getreden. Volgens deze wet kan een ex-werknemer eveneens de pensioenregeling voor maximaal drie jaar na de beëindiging van de dienstbetrekking op vrijwillige basis voortzetten. Ook hierbij gelden enige voorwaarden. Voor een ex-werknemer die aansluitend op het einde van de dienstbetrekking als ondernemer werkzaam is, geldt een langere maximumtermijn dan drie jaar, namelijk maximaal tien jaar.

Bron: Hof Den Bosch 16-10-2009, nr. 06/00184 (gepubliceerd 6-1-2010).

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Aftrekbaarheid vrijwillige pensioenpremie:

Aftrekposten vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2009-01-29 15:35:26
Mag ik op horeca evenement gebr mk v vrijwilligers
      [Gesteld in Belastingen-Zuid Holland]
2010-05-05 18:38:58
Veilig stellen voorwaardelijk pensioen
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2010-10-22 22:52:19
geen kinderopvangtoeslag door vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-01-20 15:38:02
Aftrekbaarheid als gift voor Inkomstenbelasting
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2013-11-27 22:58:40

Gemiddelde score Belastingen-Zeeland: 10.0 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258139
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+