Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Neurologische Stoornissen » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Beheerder worden?

De rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom Klik hier.

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

Hydrocortison en M.E. of is het Addison

[Gesteld op: 15-11-2006]

Toelichting:
Hallo, ik bedoelde eigenlijk meer dat ik nu niet weet wat ik heb, eerst zou ik wel addison hebben en later weer niet. Alles symptomen kloppen wel. Altijd gedacht dat ik m.e. had/heb.
Wat kan ik doen om hierin duidelijkheid te krijgen? Hydrocortison wordt bij 4 ziektes voorgeschreven waaronder addison. Mijn bijschorsnier werkt niet voldoende. Medicijnen slaan goed aan dus ze werken wel goed bij mij. Ik voel me een ander mens.
Tevens werkt mijn schildklier niet goed, traag.
Antwoord:
De ziekte van Addison is immers een chronische ziekte die een belangrijke weerslag heeft op de algemene gezondheidstoestand en bij een acute opflakkering zelfs tot shock kan leiden. Er bestaat gelukkig een eenvoudige behandeling die goed omschreven is, maar de patiënt moet gedisciplineerd zijn.
De symptomen
De symptomen ontstaan geleidelijk, met in het begin:
• spijsverteringsproblemen zoals anorexie (verminderde eetlust), buikpijn en braken;
• bloedarmoede of anemie (daling van het aantal rode bloedcellen in het bloed);
• psychische (intellectuele) vermoeidheid;
• asthenie (uitgesproken vermoeidheid van de spieren) die met een dynamometer gemeten kan worden;
• bloeddrukdaling: deze hypotensie evolueert met episoden en gaat gepaard met duizeligheid, syncope (of flauwvallen) en hartkloppingen;
• neiging tot hypoglycemie (daling van het bloedsuikergehalte);
• uitgesproken zin in zout;
• pigmentatie van de huid.

In de praktijk
Patiënten met de ziekte van Addison moeten continu zonder uitzondering hun medicatie nemen en in bepaalde gevallen moet de dosis worden verhoogd. Daarom is het zeer belangrijk te melden dat men aan de ziekte lijdt en dat eventueel te vermelden op een kaart die de patiënt bij zich draagt (zoals een bloedgroepkaart).
Welke zijn de oorzaken?
De bijnieren zijn twee klieren die boven de nieren liggen en die adrenaline en cortisone afscheiden. Cortisone en aldosteron, een ander hormoon van dezelfde familie, worden afgescheiden door de bijniercortex of -schors (vandaar de naam cortisone), het perifere gedeelte van de bijnier,. Cortisone regelt de immuniteit, maar heeft ook een effect op het suikermetabolisme (cortisone verhoogt het bloedsuikergehalte) en de ionen. Aldosteron regelt de uitwisseling van natrium- en kaliumionen in de nieren.
De ziekte van Addison is een insufficiëntie (onvoldoende werking) van de bijnierschors en wordt dus gekenmerkt door een tekort aan cortisone en aldosteron. Bij de eerste beschrijving van de ziekte in 1850 (precies door Dr. Addison) was tuberculose de belangrijkste oorzaak van vernietiging van de bijnierschors. Dat is nu niet meer het geval.
Nu wordt de ziekte van Addison meestal veroorzaakt door een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem van het lichaam niet op een lichaamsvreemd, maar op een normaal, lichaamseigen element reageert. Andere auto-immuunziekten zijn reumatoïde artritis en bepaalde vormen van suikerziekte (of diabetes).
Wanneer een arts raadplegen?
De meest voorkomende symptomen van de ziekte zijn dus: uitgesproken lichamelijke en psychische vermoeidheid, een echte "uitputting", een bruine verkleuring van de huid en de slijmvliezen, anorexie (verminderde eetlust), zin in zout, diarree, braken, buikpijn, lage bloeddruk en neiging tot hypoglycemie.
Als een patiënt al die symptomen vertoont, is de diagnose vrijwel zeker. Aanvullende onderzoeken zijn aangewezen om een zekerheidsdiagnose te stellen.
Wat gebeurt er bij het onderzoek?
De diagnose wordt hoofdzakelijk gesteld door een bloedonderzoek, waarbij een daling van de cortisone- en aldosteronspiegels wordt vastgesteld. Bij stimulatie van de bijnieren met het hormoon ACTH stijgen de cortisone- en aldosteronspiegels niet. Het bloedonderzoek toont ook een tekort aan natrium en een te hoog kaliumgehalte.
Hoe behandelen?
Onbehandeld kan de ziekte van Addison fataal aflopen. Het is een chronische ziekte en de behandeling moet dan ook levenslang en zonder onderbreking worden ingenomen. De behandeling bestaat uit de toediening van de hormonen die het lichaam niet zelf meer kan aanmaken, nl. hydrocortisone en fludrocortisone, maar dan in de vorm van tabletten. De behandeling moet continu worden ingenomen, maar moet in een aantal gevallen ook worden aangepast. Bij stress, een infectie of diarree heeft men immers een grotere hoeveelheid hormonen nodig. De dosis moet dus op het juiste ogenblik worden verhoogd, zoniet kan een acute nierinsufficiëntie optreden die kan leiden tot shock, cardiorespiratoire problemen (distress) en de dood.

Ik denk dat je dus pas na grondig medisch onderzoek en bevestiging van je arts, kan besluiten tot Addison.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hydrocortison en M.E. of is het Addison:

Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
hydrocortison en m.e. addison ?
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2006-11-15 15:05:45
Bij welke ziekten wordt hydrocortison voorgeschrev
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-12-27 23:27:55
te laag cortisolspiegel te genezen op natuurwijze?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-04-02 09:47:48
Verzorgen van vaginale wondjes?
      [Gesteld in Zorg]
2010-05-15 22:59:28

Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+