Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Schulden & Inkomen » Schuldadvies & Schuldbegeleiding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding en krijg online een antwoord van de specialist in schuldadvies & schuldbegeleiding

Zelf een vraag over schuldadvies & schuldbegeleiding? Klik hier.
Meer vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding.

Beheerder worden?

De rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek schuldadvies & schuldbegeleiding Klik hier.

RSS over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via RSS. Klik hier.
RSS over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website?Vragen over schuldadvies & schuldbegeleiding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over schuldadvies & schuldbegeleidingVragen over schuldadvies & schuldbegeleiding via E-mail. Klik hier.

huurtoeslag voor incassokosten

[Gesteld op: 17-09-2012]

Toelichting:
mag een incassoburo voor haar incassokosten beslag leggen op de huurtoeslag als er geen huurschuld is?
Antwoord:
Per definitie mag alleen een deurwaarder brslag leggen met een vonnis van de rechtbank op zak hebbende. Voor beslag op huurtoeslag geldt in dat en alle anderee gevallen:

Beslag op de huurtoeslag

Er geldt een beslagverbod voor huurtoeslag. Er is echter één uitzondering: De verhuurder kan voor een huurschuld beslag op de huurtoeslag leggen. In de wet staat dat beslag op de huurtoeslag mogelijk is voor: “een vordering tot nakoming van een betalingsverplichting wegens een geleverde prestatie waarbij de betalingsverplichting ter zake van die prestatie oorzaak is voor de tegemoetkoming”. (art. 45 Awir)

Deze formulering roept de vraag op hoe nauw het verband moet zijn tussen de huurschuld en de huurtoeslag om beslag te mogen leggen. De te betalen huur moet immers ‘oorzaak zijn’ voor de huurtoeslag. Nu de huurtoeslag per kalenderjaar wordt vastgesteld is het verdedigbaar dat er geen beslag mogelijk is voor een huurschuld die betrekking heeft op een periode voorafgaand aan dit kalenderjaar. De Rechtbank Almelo oordeelde echter anders: een beslag op de kinderopvangtoeslag is ook mogelijk voor een oude kinderopvangschuld.

Wanneer geldig beslag op de huurtoeslag is gelegd valt de gehele huurtoeslag onder het beslag. De beslagvrije voet is bij beslag op de huurtoeslag niet van toepassing. Wat betekent dit wanneer naast beslag op de huurtoeslag, er ook beslag op het inkomen ligt, of op het inkomen wordt verrekend? Als er niets gebeurt zou dit betekenen dat de debiteur ernstig in de financiële problemen komt. De beslagvrije voet moet echter vanwege de hogere woonkosten hoger worden vastgesteld. De beslagvrije voet wordt namelijk verhoogd met de woonkosten, na aftrek van de normhuur en de ontvangen huurtoeslag (zie art. 475d lid 5 onder b Rv). De rechtbank Den Bosch heeft bepaald dat wanneer beslag op de toeslag is gelegd, de beslagvrije voet die geldt voor beslag op het inkomen, niet met de toeslag mag worden verminderd. Betrokkene kan immers feitelijk niet over de toeslag beschikken.


 
Reactie vraagsteller:
maar er is geen huurachterstand nooit geweest mag een incassoburo dan beslag op de huurtoeslag leggen voor hun eigen incassokosten?
 
Antwoord Beheerder:
Incassokosten maken onderdeel uit van de vordering. wanneer er niet eerder een vordering is geweest omtrent huurpenningen of overige, dan lijkt de vordering mij onterecht. als er nimmer achterstand is geweest, waar gaan de incassokosten dan over?
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan huurtoeslag voor incassokosten:

imogelijjkheid tot bezwaar incassokosten
      [Gesteld in Incasso]
2009-04-02 07:55:51
incassokosten
      [Gesteld in Incasso]
2009-06-17 18:45:52
huurtoeslag
      [Gesteld in Financieel]
2010-02-07 19:20:42
huurtoeslag mogelijk obv tijdelijk huurcontract?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-02-27 20:57:02
Heeft het zin om in beroep te gaan?
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2010-03-18 10:51:55

Gemiddelde score schuldadvies & schuldbegeleiding: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+