Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kinderen & Tieners » Kinderopvoeding
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kinderopvoeding en krijg online een antwoord van de specialist in Kinderopvoeding

Zelf een vraag over Kinderopvoeding? Klik hier.
Meer vragen over Kinderopvoeding.
De huidige beheerder van de rubriek Kinderopvoeding:
Naam: Anoek Binnerts-Brouwer
Bedrijf: Duwtje in de rug
Reactiesnelheid: 43 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Anoek Binnerts-Brouwer vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via RSS. Klik hier.
RSS over Kinderopvoeding op jouw website?Vragen over Kinderopvoeding op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KinderopvoedingVragen over Kinderopvoeding via E-mail. Klik hier.

Wat kan ik doen als mijn zoon van 18 jaar niks wil

[Gesteld op: 14-09-2012]

Toelichting:
Mijn zoon van 18 wil niet werken, hij heeft geen respect, wil alleen maar laat naar bed, laat uit bed. Ik heb hem al uit huis laten door jeugdzorg, ook dat wilde hij niet, dus weer terug. Nu begon hij aan een opleiding voor het leger, de VEVA. Na krap 4 dagen introductiekamp wil hij niet meer. Zijn vader en ik zijn al 10 jaar gescheiden, dus ik bericht mijn ex dat hij mijn zoon moet stimuleren om door te gaan. Wat doet mijn ex......die haalt hem doodleuk op uit Oirschot en brengt hem bij mij thuis. Ik heb nu mijn zoon eruit gezet. Laat hem nu dan ook maar bij zijn vader gaan wonen. Wat kan ik doen, wat zijn mijn rechten. We kunnen niet meer, we zijn op. Al dat strijden, de grote mond. Heb mijn goud moeten verkopen om deze opleiding te kunnen betalen, zie daar niks meer van terug. Mijn zoon zegt doodleuk, heb je pech, van mij krijg je niks. Help mij aub. Is zijn vader nu verplicht om hem in huis te nemen??
Antwoord:
Op 6 juli 2010 heb ik een soortgelijke vraag ontvangen. Hoewel het natuurlijk niet dezelfde situatie is, is de aanpak wellicht vergelijkbaar. Daarom heb ik het antwoord van toen hieronder geplakt. Het gecompliceerde aan jullie situatie is wel, dat je ex en jij niet op 1 lijn zitten. Het meest ideale zou zijn, om toch met elkaar in gesprek te gaan/blijven, eventueel met iemand erbij (bijvoorbeeld een mediator).

Op je laatste vraag over rechten en plichten kan ik helaas niet goed antwoord geven. Dat hangt af hoe jullie destijds de scheiding en de zorg voor de kinderen geregeld hebben. Wellicht heb je iets aan de rubrieken familierecht en/of jeugdzorg elders op deze site. Daar hebben ze meer verstand van juridische zaken.

In elk geval veel sterkte, want ik krijg uit je vraag de indruk dat je de afgelopen tijd ontzettend hard hebt gewerkt om je zoon te begeleiden in een heftige tijd. Goed van je dat je zelfs nu nog hulp zoekt. Hopelijk lukt het je om naar je zoon duidelijk je grenzen aan te geven en daaraan vast te houden!

Hieronder volgt mijn antwoord op een eerdere vraag (dus niet helemaal op jullie situatie toegespitst)

Ik kan me goed voorstellen dat je je radeloos voelt in deze situatie. Er zijn een boel vragen die in me opkomen en ook situaties die je beschrijft, die het moeilijk maken je vraag via internet te beantwoorden.

Vragen die ikzelf heb, zijn bijvoorbeeld: Hoe lang speelt dit al, wat hebben jullie al geprobeerd, zijn er afspraken/ geprobeerde dingen die wel werken, staan je partner en jij op 1 lijn naar de meiden toe (heel belangrijk!)? De dochters zijn 20 jaar, betalen ze kost en inwoning, of doen jullie dat nog voor ze? De laatste vraag stel ik, omdat ik me zo voor kan stellen dat, op het moment dat zij zelf betalen moeten voor hun huisvesting, er extra kosten bijkomen wanneer ze zich niet aan afspraken houden (niet komen eten terwijl je wel op ze gerekend hebt, als jij hun vuile (af)was moet doen, huisraad in gevaar brengen) Hier zou je, als je dat wil, zelfs een contract over op kunnen stellen.

Als ze niets zelf betalen, hebben ze zich misschien wel juist aan jullie regels te houden en, afhankelijk van hoe radeloos je bent, zullen ze iets voor zichzelf moeten gaan zoeken als ze niet bereid zijn dit te doen.

De oplossing die ik zo graag zou willen geven, is moeilijk te vinden, omdat ik niet jullie hele verhaal ken. Wellicht heeft de rechtswinkel (www.rechtswinkel.info) advies. Zij zijn er weliswaar voor juridische vragen, maar dit komt, gezien de leeftijd van de dochters, daar wel bij in de buurt. Misschien is er inderdaad wel een contract nodig. En waarschijnlijk hebben zij ook andere adressen waar je terecht kunt voor een persoonlijk gesprek. Dat lijkt me uitgebreider en completer dan zo over de mail.

Tot slot - en dat is ook weer afhankelijk van hoe jullie buiten de negatieve situaties met elkaar omgaan: Is het een idee om eens rond de tafel te gaan zitten op een moment dat jullie allemaal rustig zijn en niet geirriteerd, om vervolgens met elkaar vooral de oplossingen op papier te zetten ("ik loop hier tegenaan, is het haalbaar als...")? Als je ook de consequenties bespreekbaar maakt van wanneer zowel zij als jullie zich niet aan de afspraken houden, EN bijvoorbeeld iets gezelligs in het verschiet stelt als het een periode wel goed gaat, is iedereen hopelijk extra gemotiveerd om rekening met elkaar te houden!

Hopelijk helpt dit je op weg. Veel succes!

Beantwoord door:
Anoek Binnerts-Brouwer
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Kinderopvoeding:
OrthopedagogiekParanormale Kinderen


Gerelateerde vragen aan Wat kan ik doen als mijn zoon van 18 jaar niks wil:

vader laat zoon van 14 aan zijn lot over
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2012-09-09 08:51:25
oudst zoon bang voor puppy
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-12 11:37:47
Mag mijn zoon (12jr) beslissen bij wie die woont?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-05-07 22:20:40
hoe verwerk ik dit zelf ?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-10-04 21:04:33
wat moet ik doen ?
      [Gesteld in Familierecht]
2010-02-04 11:31:56

Gemiddelde score Kinderopvoeding: 8.6 (82x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+