Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Consumenteninformatie » FinanciŽn » Incasso
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Incasso en krijg online een antwoord van de specialist in Incasso

Zelf een vraag over Incasso? Klik hier.
Meer vragen over Incasso.
De huidige beheerder van de rubriek Incasso:
Naam: Marc van Rosmalen
Bedrijf: Nbii b.v.
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marc van Rosmalen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over IncassoVragen over Incasso via RSS. Klik hier.
RSS over Incasso op jouw website?Vragen over Incasso op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over IncassoVragen over Incasso via E-mail. Klik hier.

onderhandse lening en deurwaarder

[Gesteld op: 13-09-2012]

Toelichting:
L.S.

mijn voormalige werkgever verkeert in een faillissement. Op het moment van aanvragen van het faillissement was er onduidelijkheid wanneer wij een uitkering van het UWV zouden krijgen en is door een manager op persoonlijke titel via een onderhandse lening geld geleend aan werknemers zodat deze hun betalingsverplichtingen na konden komen. De lening is verstrekt onder voorwaarde dat de betreffende medewerker deze terug ging betalen zodra de salarisbetalingen (voorschotten) van het UWV binnenkwamen. Dit is per mail afgesproken.

Deze uitbetaling is echter ruim lager (ca. 50%) dan het verwachte (en aangegeven) bedrag ten tijde van het verstrekken van de lening, en de verwachting is dat over 2 maanden het resterende bedrag wordt gestort.

Nu dreigt de verstrekker van de lening(en) bij mij en mijn collega\\'s met het inschakelen van een deurwaarder als wij niet binnen 2 dagen het totale leenbedrag overgemaakt hebben.

Ik kan dit niet omdat het voorschot lager heeft uitgepakt dan verwacht en uitgesproken op het moment van aangaan van de lening. Ik heb dan ook gevraagd om een betalingsregeling maar kreeg hierop het antwoord dat het complete bedrag per direct betaald moest worden en er geen betalingsregeling mogelijk is.

nou heb ik de volgende vragen:

1. is deze overeenkomst rechtsgeldig, en kan de schuldeiser hier rechten aan ontlenen?
2. terugbetalen: in hoeverre is er sprake van het feit dat ik nu moet terugbetalen, immers het complete voorschot is nog niet op mijn rekening bijgeschreven?
2. de mail waarin gevraagd werd het bedrag te betalen is 2 dagen na de betaling van het voorschot verstuurd, waarna na mijn reactie meteen werd gezegd dat als ik niet zou betalen er een deurwaarder wordt ingeschakeld. Zijn hier wettelijke termijnen voor of mag de schuld op elk moment via een gerechtsdeurwaarder ge-ind worden?
3. indien de deurwaarder rechtsgeldig wordt ingeschakeld, is deze dan verplicht om een betalingsregeling met mij te treffen of mag deze meteen beslag gaan leggen bij betalingsonmacht.
4. zijn er wettelijke tijdsbepalingen bij dit hele proces, ik vind het (dreigen met) inschakeling van een deurwaarder erg snel, het geld is 2 dagen geleden overgemaakt. Daarnaast krijg ik over 2 maanden een nabetaling waarvan ik de lening in 1 keer terug kan betalen. Mijn (ex)-manager weet dit maar wil toch het complete bedrag binnen 3 werkdagen hebben anders wordt er een deurwaarder ingeschakeld.


Alvast bedankt voor uw antwoord.
Antwoord:

Op het eerste gezicht is er niets mis met de onderhandse lening tussen u en de manager. De afspraak dat u de lening terugbetaald op het moment dat het UWV betaalt lijkt duidelijk, maar is dat niet. Immers nu betaalt het UWV minder dan verwacht. Logisch lijkt dan dat u in ieder geval deze betaling van het UWV doorbetaalt aan de manager.  En zodra het UWV de beloofde nabetalilng doet, betaalt u het restant.

De manager hoefde u de lening niet te geven, dus het is wel zaak dat u ervoor zorgt dat deze zijn geld als afgesproken terugkrijgt. Als u dat goed aan hem doorgeeft, heeft de manager nu geen reden om naar een deurwaarder te gaan.

Als hij dat toch doet, dan zal de deurwaarder u eerst aanschrijven en krijgt u de gelegenheid om de situatie uit te leggen.

Er zijn geen wettelijke termijnen voor terugbetalen van een schuld. Hier is de termijn voorwaardelijk afgesproken: zodra het UWV gaat uitkeren. Als u dus niet met enige spoed de betaling die u heeft ontvangen doet aan de leninggever, dan bent u al in verzuim. Toch zal de manager u nogmaals schriftelijk in verzuim moeten stellen.

De deurwaarder kan dus ingeschakeld worden, maar voor hij iets kan doen zal hij u voor de rechter moeten dagen. Zoals ik uw casus nu zie heeft dat weinig kans van slagen als u nu de deelbetaling wel uitvoert. Overigens zal ook de deurwaarder u nogmaals aanmanen de lening terug te betalen.

Het dreigen met de deurwaarder door de manager geeft ook aan dat het voor hem van belang is dat u terugbetaalt. Ook hij heeft verplichtingen die hij moet nakomen. Maar zoals u nu schetst, voor de betaling van het restant zal hij moeten wachten tot het UWV de rest ook betaald.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan onderhandse lening en deurwaarder:

executoriaal beslag ondanks bet.regeling, mag dat?
      [Gesteld in minnelijk traject]
2012-06-18 17:19:12
LENING AANBIEDING
      [Gesteld in Hypotheken]
2013-01-28 10:24:51
Een onderhandse lening omzetten naar 1 persoon?
      [Gesteld in Leningen]
2015-04-11 14:14:03
Terugbetaling "lening"
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-01-01 15:29:46
Terugbetaling "lening"
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-01-01 15:30:23

Gemiddelde score Incasso: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+