Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Beleid tav vervroegde toelating basisscholen

[Gesteld op: 10-09-2012]

Toelichting:
Graag zou ik meer informatie willen ontvangen over het verdere verloop en eventuele implementatie van het advies ‘Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool’.

Reden hiervoor is de ontstane situatie met de beoogde basisschool van onze zoon. Onze zoon is 3 en 10 maanden oud en gaat momenteel naar een Internationale Daycare. Al enige tijd wordt aangeven dat het in het belang van het kind zou zijn als hij eerder zou kunnen starten met school. Aangezien wij een voorkeur hebben hem internationaal onderwijs (tweetalig) te laten volgen, is de uiteindelijke keuze gevallen op de European School the Hague (ESH). De wetgeving mbt aanvangsleeftijd binnen het internationaal onderwijs is mij niet geheel duidelijk, er blijkt hier verschil in te zijn (British School vanaf 2.5, International School vanaf 4/5, etc).
Het probleem echter is dat ESH aangeeft dat het niet mogelijk is om een kind eerder dan 4 jaar te laten starten, op 5 (wen) dagen na, omdat dit volgens hen door de Nederlandse wetgeving wordt bepaald.

Om deze reden zou ik willen weten in hoeverre het advies is aangenomen en in welke mate het mogelijk is voor een basisschool op hun eigen toelatingsbeleid rondom vervroegde toelating van kleuters te bepalen.
Antwoord:
Voor zover ik weet is er nog geen basisschool die kinderen jonger dan vier jaar in de kleutergroep plaatst. Dit heeft vooral te maken met bezuinigingen en de mogelijkheden die scholen hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra hulp in de klas. Wel is het zo dat steeds meer basisscholen gaan samenwerken met peuterspeelzalen. Zo proberen ze het onderwijs voor peuters en kleuters meer te laten aansluiten op elkaar. Veel methodes van de basisschool (voor lezen, schrijven en rekenen) hebben inmiddels een voorloper (voor peuters) die op peuterspeelzalen gebruikt wordt. Uw kind kan volgens de Nederlands wet dus wel degelijk voor het vierde jaar naar school, maar momenteel alleen nog op de peuterspeelzaal.

Wat betreft de ESH begrijp ik uw verwarring. Het gaat hier echter om een Europese school met een fundering op het Nederlandse onderwijsstelsel. En daar kunnen kinderen pas naar de kleuterschool vanaf hun vierde jaar. Wilt u uw kind toch nu al op een "basisschool"plaatsen, dan is een goed alternatief de Britse school. Deze is gefundeerd op het Engelse schoolsysteem en daar gaan kinderen wel voor hun vierde jaar naar school. Er zijn twee locaties van deze school in Den Haag.

Ik hoop dat ik u zo voldoende informatie heb kunnen geven. Voor meer vragen kunt u natuurlijk altijd weer contact opnemen.

Met vriendelijke groeten,
Tirza van der Meyden
 
Reactie vraagsteller:
Hartelijk dank voor uw terugkoppeling.
Ik heb begrepen van de onderwijsraad dat men dit jaar voor het eerst is begonnen met een pilotfase van een aantal basisscholen met een zogenaamde 0 groep waarin kinderen vanaf 3 jaar worden toegelaten op het reguliere basisonderwijs. Het klopt inderdaad dat de regelgeving omtrent aanvangsleeftijd momenteel nog onveranderd is (4 jaar). Op basis van de pilotresultaten zal worden besloten in hoeverre afgeweken kan worden van de wetgeving. Zie verder ook http://www.onderwijsraad.nl/publicaties/2010/naar-een-nieuwe-kleuterperiode-in-de-basisschool/item3262
 
Antwoord Beheerder:
Waarvan akte!
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Beleid tav vervroegde toelating basisscholen:

verlaagd registratie wegens verkoop in onverdeeld
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2009-01-14 18:27:06
is inspraak schuldeisers nodig?
      [Gesteld in WSNP]
2009-09-17 22:31:40
Student rechten m.b.t VOG voor beeidiging advocaat
      [Gesteld in Verklaring omtrent het gedrag]
2010-11-24 22:03:34
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33
Word familiebezoek anders gezien,dan vakantie?
      [Gesteld in Vreemdelingenrecht]
2011-09-27 10:38:53

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+