Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

Vormfout of dwaling van de notaris

[Gesteld op: 10-03-2008]

Toelichting:
Een notaris stelde destijds op de akten van levering aan meerdere eigenaren voor diverse percelen van terrein A, eigendom van een projectontwikkelaar. Jaren later blijkt dat de notaris het kettingbeding voor recht van overpad ten onrechte heeft opgenomen in de akten. Het kettingbeding geldt uitsluitend voor het naastliggende terrein B van dezelfde projectontwikkelaar. De fout was zeer moeilijk traceerbaar omdat voor de oorsprong van het kettingbeding de notaris verwees naar een foutief aktenummer. Na 15 maanden discussie heeft de notaris de akten voorzien van een rectificatie.
Vraag 1: Is hier sprake van een vormfout of een dwaling van de notaris? Of erger: de notaris heeft destijds de akten onrechtmatig opgesteld?
De notaris weigert nu om de belanghebbenden van het recht van overpad (zijnde inwoners van het nabijgelegen dorp) schriftelijk op de hoogte te stellen van de door hem gemaakte fout.
Vraag 2: Is de weigering van de notaris terecht?
Antwoord:
Geachte heer, mevrouw,

Terzake van een overdracht van onroerend goed, doet de notaris diverse onderzoeken: namelijk naar de bevoegdheid van verkoper/de persoon die levert, bevoegdheid koper, geldstromen koper, geldstromen verkoper, eigenschappen van het perceel (inderdaad erfdienstbaarheden, kettingbedingen en andere bijzondere bepalingen, de oude akte(n) waarbij verkoper het perceel in eigendom verkreeg worden nagekeken of er destijds juridisch goed is geleverd, en inderdaad welke kettingbedingen, erfdienstbaarheden hier instaan.

Waarschijnlijk liep dit hele project destijds bij 1 notariskantoor. Voorafgaande aan alle overdrachten heeft de notaris met de verkoper, projectontwikkelaar, bouwer gesproken, alsmede heeft hij/zij de juridisch van belang zijnde stukken kunnen controleren, en kunnen opnemen in de zogenaamde "modelakte" waarbij een raamwerk is opgezet voor de koopovereenkomst alsmede de leveringsakte, nodig voor elk individueel huis te verkopen, te leveren aan elke individuele koper.

Als het toen onduidelijk was (bijvoorbeeld omdat er in de oude akten andere kadastrale nummers waren aangegeven dan dat de nummers nu zijn), had hij inderdaad de verkoper (project-ontwikkelaar) hierover kunnen doorvragen en hij had een zogenaamd erfdienstbaarheden onderzoek bij het kadaster kunnen laten doen. Dat erfdienstbaarheden onderzoek is niet erg duur (paar honderd euro).

Bleef het dan alsnog onduidelijk (en dat kan soms), dan had hij de koper hierop dienen te wijzen. De notaris overigens niet alleen hoor ! De verkopende makelaar en de verkopende project-ontwikkelaar hebben nu eenmaal verkocht, zij moeten richting de kopers instaan hoe een en ander geleverd wordt (met of zonder erfdienstbaarheden).

Overigens had de notaris bij aktepassering ook de betreffende passage dienen uit te leggen wat hier in staat. De verwijzing naar een fout aktenummer is een vormfout. Maar het hele doen van onderzoek naar erfdienstbaarheden is een onderdeel van het werk van de notaris, dus hier kan een echte fout mee zijn gemaakt.

Nu is het wel zo dat er wordt gesproken over een "kettingbeding" en een "recht van overpad".

Een kettingbeding is een plicht dat destijds aan de verkoper is opgelegd toen deze koper was, en deze plicht dient weer steeds aan de opvolgende kopers te worden opgelegd. Soms staat dit niet in leveringsakten welke ingeschreven zijn bij het kadaster (en dan kan de notaris er niet altijd achterkomen, de verkoper behoort dit dan wel te weten, en dus ook te vertellen).

Het recht van overpad is een erfdienstbaarheid, dat niet verbonden is aan een persoon, nee het is gebonden aan het ene perceel ten opzichte van een ander perceel.

De notaris heeft in ieder geval wat goed te maken richting de koper(s); akte van rectificatie was dus zeker van belang. Ook richting de projectontwikkelaar, als andere partij.

Hij hoeft niet zo zeer direct in actie te komen richting anderen, tenzij dat andere perceel (was toch ook in handen van de projectonwikkelaar) inmiddels ook verkocht, geleverd is, waarbij weer onterecht is verwezen danwel niet is verwezen naar deze rechten, en ook tenzij door zijn actie ook echt belangen van anderen zijn geschaad, wat voorheen niet het geval zou zijn geweest.

Nogmaals, het ligt niet alleen bij de notaris, ook bij de verkoper, de projectontwikkelaar; hij heeft grote belangen gehad bij verkoop. Zoals gezegd heeft de verkoper, ofwel de projectonwikkelaar, en de verkopende makelaar een rol in om goed voor te lichten, goed te verkopen, te leveren, en eventueel ook anderen te informeren. Hij heeft zeker ook rekening te houden met anderen.

Het is mogelijk een klacht uit te brengen bij de Kamer van Toezicht (via de rechtbank waar notaris onder valt) en eventueel een bemiddelende rol te vragen bij de voorzitter van de betreffende Ring van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie waar de notaris onder valt. (gegevens wie voorzitter is: op te vragen via telnr van de KNB: 070-3307111)

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris
notariskantoor Kooi & De Vries
Postbus 10
9247 ZN Ureterp
tel 0512-303403
www.mevrouwdenotaris.nl
ureterp@mevrouwdenotaris.nlBeantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Vormfout of dwaling van de notaris:

start de bank bij verkoop met de excutiewaarde?
      [Gesteld in Makelaars]
2008-09-06 11:07:14
Wat mag een notaris rekenen (erfenis afhandeling)
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-01-06 12:07:13
Recht op een gewaarmerkt kopie testament?
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-06-18 14:35:02
Recht op een gewaarmerkt kopie testament?
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-06-18 14:35:10
misleid door notaris voor piramide spel
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2012-07-09 19:25:59

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+