Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Loopbaan » Režntegratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Režntegratie en krijg online een antwoord van de specialist in Režntegratie

Zelf een vraag over Režntegratie? Klik hier.
Meer vragen over Režntegratie.
De huidige beheerder van de rubriek Režntegratie:
Naam: Leon Soons
Bedrijf: Strada arbeidsmobiliteit & re-integratie
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over Leon Soons vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RežntegratieVragen over Režntegratie via RSS. Klik hier.
RSS over Režntegratie op jouw website?Vragen over Režntegratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RežntegratieVragen over Režntegratie via E-mail. Klik hier.

Werkgever aansprakelijk voor slechte reÔntegratie?

[Gesteld op: 22-08-2012]

Toelichting:
Ik zit in mijn 2e ziektejaar en ben dus aan het re-integreren. Mijn leidinggevende heeft (ondanks mijn herhaaldelijk verzoek) geen re-integratieplan, PvA opgesteld/laten opstellen. Hierdoor is niet in kaart gebracht welke activiteiten ik wel/niet mag/kan uitvoeren. Ik heb nu activiteiten toegewezen gekregen en ook uitgevoerd waardoor (naar mijn mening) mijn CANS (vroeger RSI geheten) is verergerd. Mijn huisarts heeft bevestigd dat mijn CANS weer ernstig is geworden en heeft behandeling aanbevolen. Ik heb daarom fysiotherapie genomen en me ook korte tijd ziek gemeld om te herstellen. Onderzoek door een arbeidsdeskundige van mijn werkgever achteraf, heeft uitgewezen dat intensief beeldscherm- en muiswerk niet goed voor mij is en daarom maar beperkt mogelijk.
Ik voel mij door dit alles benadeeld. Ik heb vrij moeten nemen om mij te laten behandelen, ik heb vrij genomen om te herstellen, ik heb kosten bij de fysiotherapeut gehad. Kan ik mijn leidinggevend/werkgever hiervoor aansprakelijk stellen? Hoe groot is de kans dat mijn werkgever/leidinggevende de door mij geleden (materiŽle) schade moet vergoeden? Wat moet ik doen om dit alles te bewerkstelligen?
Antwoord:
hoi....

Aan de hand van je beschrijving kan ik me voorstellen dat je niet goed weet wat je moet doen en je benadeeld voelt.
Het feit dat er geen PvA is na één jaar is een tekortkoming van de werkgever die in ZIJN nadeel werkt. In de Wet Verbetering Poortwachter is een stappenplan met een tijdlijn vastgelegd. Als een werkgever zich daar niet aan houdt kan dat betekenen dat zijn doorbetalingsplicht niet na 2 jaar stopt maar dat hij moet doorgaan met loonbetaling. Het UWV is daar bijzonder streng in. Zij vinden dat er alles aan gedaan moet zijn om re-integratie mogelijk te maken. Elke misstap wordt afgerekend. In zoverre worden jouw rechten dus door het UWV zo goed mogelijk bewaakt. Hiervoor hoef je dus niet zelf je werkgever aansprakelijk te stellen, het UWV doet dat al. Bovendien zal het moeilijk zijn om die aansprakelijkheid vorm te geven omdat je zal moeten aangeven wat jouw financiële nadeel is.
Voor je eigen gemoedsrust kun je ook e.e.a. melden bij het UWV, want die zijn nu zeer waarschijnlijk nog niet op de hoogte van deze gang van zaken. Zij kunnen je ook beperkt advies geven maar zij zullen vooral nauwkeurig kijken naar het traject zodra dat formeel bij hun wordt gemeld.

Verder maak ik uit je verhaal op dat je feitelijk niet meer voor je oude beroep geschikt bent t.g.v. de CANS. En nu er sprake is van het 2e jaar van je arbeidsongeschiktheid zal er ook gekeken moeten worden welk werk je WEL nog zou kunnen doen. Er moet nu ook gekeken worden waar je (anders dan bij je huidige werkgever) mogelijk een passende baan kan krijgen. De bedrijfsarts zal daarvoor een FML (functionele mogelijkheden lijst) moeten opstellen op grond waarvan de arbeidsdeskundige een profiel kan samenstellen waarmee mogelijke functies kunnen worden bepaald. Het re-integratiebedrijf moet vervolgens aan de slag om te kijken waar die mogelijkheden gerealiseerd kunnen worden en onder welke voorwaarden dat moet gebeuren. Dat is dus een intensief traject waarin heel wat moet gebeuren en.... dat geld kost! En dat laatste is bij bijna alle werkgevers natuurlijk het grote struikelblok. Ze moeten loon doorbetalen waarvoor ze niets of bijna niets terugkrijgen EN ze moeten ook nog kosten maken aan het re-integratietraject. Zieke werknemers worden dus als "lastig" ervaren in een bedrijf. Het is daarom vaak goed om je van juridische bijstand te verzekeren omdat er vaak toch 'n moment komt waar het om voorwaarden en geld gaat. 

Wat me niet helemaal duidelijk is hoe dat met de voortduring van je ziekte zit. Ik zie dat je vrij hebt moeten nemen...?? als je ziek bent en je moet je laten behandelen blijf je gewoon ziek!! Daarvoor hoef je geen verlofdagen in te leveren. De kosten die je hebt (gehad) aan je fysiotherapeut zijn onderdeel van je herstel naar werk en dus kosten die voor rekening komen van je werkgever.
En je schrijft dat je vrij hebt genomen om te herstellen...?? herstellen is onderdeel van het arbeidsongeschiktheidsproces en daarom geen reden daarvoor verlof te nemen.
Ik vraag me nou ook af hoe lang je onafgebroken arbeidsongeschikt bent. Al met al vragen die zeker juridische aandacht verdienen. Ik adviseer je daarom om juridische bijstand te zoeken (via de vakbond, de rechtsbijstandsverzekering, het juridische loket of rechtstreeks bij een gespecialiseerde advocaat). 

Ik wens je sterkte en hoop dat je snel een passende baan krijgt.

mvg
Leon Soons,
Strada Arbeidsmobiliteit
 
Reactie vraagsteller:
Ik heb een contract van 32 uur per week. Ik werk 24 uur per week. Ik zit vanaf 20-11-2010 gedeeltelijk in de ziektewet. Normaal hoef ik weinig muis- en beeldschermwerk te doen, maar laatst kreeg ik een opdracht waarbij m.n. het muiswerk zeer intensief was. Hierdoor kwamen oude RSI-klachten terug. Na behandeling adviseerde de fysiotherapeut rust om natuurlijk te genezen. Later heb ik mij weer voor de 24 uur die ik werk beter gemeld. Een arbeidsdeskundige heeft inmiddels mijn situatie bekeken en vastgesteld dat ik met enige aanpassingen mijn huidige werk kan doen.
Het UWV kan mijn wekgever een loonsanctie opleggen, maar dat gaat pas in na ingang van mijn 2e ziektejaar. Daarmee krijg ik het geld dat ik onlangs misgelopen ben niet terug. De schade die ik heb geleden bestaat uit de kosten van de fysiotherapeut, de daarvoor vrijgenomen uren en de dagen die ik rust moest nemen.
Gezien omstandigheden heb ik ervoor gekozen om een andere werkgever te zoeken. Mijn werkgever steunt mij hierbij. Tevens helpt de organisatie "Voorzet" me bij mijn re-integratie.
Ik ben lid van de Abvakabo, maar die zeggen dat ze me niet mogen helpen, omdat ik al ziek gemeld was toen ik lid van hen werd. Een rechtsbijstandsverzekering heb ik niet. Ik wil daarom betaald laten steunen door een advocaat, omdat de situatie te complex voor me is en het belang van een goede afwikkeling groot is. Het vinden van een goede advocaat is nog niet zo eenvoudig. Weet u wellicht een goede advocaat in de buurt van mijn woonplaats Beverwijk of waar ik werk in Amsterdam?
 
Antwoord Beheerder:
hoi....

Ik denk dat dit de verstandigste actie is, het inschakelen van een advocaat. Ik kan me ook voorstellen dat je een nieuwe werkgever hebt gezocht. Nu je echter al een nieuwe werkgever hebt wordt de zaak zeker nog complexer omdat de vraag is voor welk deel de oude werkgever verantwoordelijk is voor je re-integratie.
Het zou erop kunnen uitdraaien dat hij voor de uren die je niet werkt wel nog je loon moet betalen en daarmee die verplichting blijft houden. Om dat goed te kunnen beoordelen moet de zaak wel gedetailleerd worden onderzocht. Daarom goed dat je de hulp van een advocaat inroept.
Helaas kan ik je niet adviseren over een geschikte advocaat in Amsterdam. Ik woon en werk in Heerlen en heb geen idee wie ik je daar zou kunnen aanbevelen.

Veel sterkte

mvg
Leon Soons, Strada Arbeidsmobiliteit
Beantwoord door:
Leon Soons
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Režntegratie:
Persoonlijke Veranderprocessen


Gerelateerde vragen aan Werkgever aansprakelijk voor slechte reÔntegratie?:

zelfde vraag vanuit de penningmeester gesteld.
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-07-17 11:48:38
Hoe kan ik uitleggen dat ik aansprakelijk ben?
      [Gesteld in Verzekeringen]
2009-08-16 20:35:52
ouder verantwoordelijk voor schulden kind?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2011-07-02 00:32:03
mijn zoon is 17 j , is weggelopen , ben ik verantw
      [Gesteld in Familierecht]
2012-01-21 13:21:06
Wie aansprakelijk bij ongewenste dracht 2 jarige?
      [Gesteld in Hippisch recht]
2014-04-22 00:59:30

Gemiddelde score Režntegratie: 6.9 (105x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+