Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Hoe groot is de kans dat ik mijn kind kwijd raak?

[Gesteld op: 20-08-2012]

Toelichting:
Een tijdje terug leerde ik op de chat een jongen kennen het klikte goed en heb me door hem mee laten slepen en heb mijn voorgevel voor de cam laten zien... Nu was het me al snel duidelijk dat het niks zou worden, want werd gewaarschuwd door anderen en merkte aan zijn gedrag dat hij vrij agressief was... nu heb ik er dus een einde aan gemaakt (zonder dat we al eens hadden afgesproken) nu heeft hij gedreigd zich zelf wat aan te doen, of bij me te komen en nu dreigt ie fotos naar de kinderbescherming te sturen... hij zegt meer info over mij te hebben wat in mijn nadeel zou worden... Ik heb een melding gedaan bij de politie, maar er was geen sprake van rechtsgeldige dreiging zwart op wit omdat dit grotendeels gebeurde via cam... Ik heb ook een paar dagen uit angst bij een vriendin gezeten... Mijn vraag is dus nu wat kan de kinderbescherming hiermee ik wil me zoon egt niet kwijt raken hier door!!
Antwoord:
2012-08-20 07:36:17
 
Hoe groot is de kans dat ik mijn kind kwijd raak?
Een tijdje terug leerde ik op de chat een jongen kennen het klikte goed en heb me door hem mee laten slepen en heb mijn voorgevel voor de cam laten zien... Nu was het me al snel duidelijk dat het niks zou worden, want werd gewaarschuwd door anderen en merkte aan zijn gedrag dat hij vrij agressief was... nu heb ik er dus een einde aan gemaakt (zonder dat we al eens hadden afgesproken) nu heeft hij gedreigd zich zelf wat aan te doen, of bij me te komen en nu dreigt ie fotos naar de kinderbescherming te sturen... hij zegt meer info over mij te hebben wat in mijn nadeel zou worden... Ik heb een melding gedaan bij de politie, maar er was geen sprake van rechtsgeldige dreiging zwart op wit omdat dit grotendeels gebeurde via cam... Ik heb ook een paar dagen uit angst bij een vriendin gezeten... Mijn vraag is dus nu wat kan de kinderbescherming hiermee ik wil me zoon egt niet kwijt raken hier door!!

Beste vragenstelster,

Je vraag bevat meerdere thema’s, die lang niet allemaal met NLP te maken hebben. NLP is een communicatietechniek en je vraag heeft ook juridische kanten. In je vraag lees ik:
Je hebt aan je chatvriendje via de webcam je voorgevel getoond.
Je hebt ‘er een einde aan gemaakt’ nog voordat jullie elkaar in persoon hebben ontmoet.
Sindsdien heb je nog steeds chatcontact met hem.
Daarbij heeft hij gedreigd zichzelf iets aan te doen
Bij je langs te komen,
Foto’s (van jou) naar de kinderbescherming te sturen
Meer informatie te hebben die jou kan benadelen.
Je bent bang dat hij hiermee kan bereiken dat je je zoon kwijt raakt.
De politie kan niets voor je doen.

Vooraf kan ik je gerust stellen. Je hoeft niet bang te zijn om je kind kwijt te raken op grond van de informatie die je geeft.

Wat hij met je doet kun je inderdaad een vorm van agressie of bedreiging noemen. Deze bedreiging heeft de vorm: als jij niet ‘x’ doet (en dat is slecht voor je), dan doet hij ‘y’ en dat is nog veel beroerder voor je.’  Deze manier van dreigen is erg effectief bij mensen, die zich in hun leven vooral aan normen (van kerk, ouders enz.) houden.
Deze nare tweekeuze situatie kun je alleen maar oplossen door de relatie te veranderen met de persoon die je nu deze tweekeuze oplegt. Nu is deze relatie er een van afhankelijkheid. Deze afhankelijkheid bestaat eruit dat hij iets kan tonen aan jouw omgeving, waarvoor jij je schaamt of waarvoor je kan worden gestraft.
Je hoeft je dus alleen maar te onttrekken aan deze afhankelijkheid.

De punten uit je vraag:

Je hebt je laten meeslepen en je voorgevel op de webcam getoond.
Ben je nog minderjarig (jonger dan 18 jaar), dan is het verleiden tot sexuel handelingen strafbaar. Zou hij je dit gevraagd hebben en hij stuurt daar foto’s van naar wie dan ook, dan heeft vooral hij een probleem wanneer jij dat niet goed vindt en de foto’s (of teksten) naar de politie brengt.

Ben je meerderjarig, dan ben je geheel vrij om wat dan ook van jezelf aan je chatpartner te laten zien op internet. Zolang je het vrijwillig doet is er niets aan de hand. En dwingen is niet goed mogelijk. Je kunt altijd de knop uitzetten en de chat beëindigen. Autoriteiten gaan daar ook van uit.
Onderaan het antwoord op je vraag zal ik nog wat opmerkingen maken over het algemene risico van het je tonen op internet.

Je hebt er een einde aan gemaakt voor elkaar te hebben ontmoet, maar je hebt nog steeds chatcontact met hem.
Dit lees ik wel, maar je bent voor mij niet duidelijk over wat je hebt beëindigd. Het chatcontact is er kennelijk nog en meer hadden jullie toch niet? Het lijkt erop dat hij niet wil accepteren dat jij je  van hem wilt losmaken. Hij probeert je tegen te houden door te dreigen met de kinderbescherming.
Waarschijnlijk is het zo, dat hij je hiermee wil dwingen om meer van jezelf te laten zien of meer van jezelf te geven, waarvan hij nieuwe foto’s kan maken. En dit om te voorkomen dat hij de foto’s die hij al van je heeft, aan anderen laat zien. Dit is hetzelfde tweekeuzepatroon. Daar moet je dus gewoon niet instappen. Jij bent vrij en niet afhankelijk van hem.
Nogmaals, deze dreiging werkt alleen zolang je er bang voor bent en je je afhankelijk van hem voelt.

Hij heeft gedreigd zichzelf iets aan te doen.
Dit heet ‘emotionele chantage’. De meeste mensen zijn hier gevoelig voor. Als kind leer je het in de vorm: ‘als je niet stil bent dan wordt mama ziek’. Hiermee heb je geleerd dat jij verantwoordelijk bent voor het welzijn van de ander (en omgekeerd geldt dat uiteraard niet).

Gelukkig is het zo dat iedere volwassenen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. Deze vorm van agressie kun je van je af houden door ‘mee te liggen’.
Zegt hij bijvoorbeeld: als je niet ‘x’ doet dan spring ik voor de trein’ dan zeg je iets terug als: ‘goed dat er een nachtnet is(veel treinen gaan) , dan hoef je niet zo lang te wachten.’
Daarmee ligt het probleem weer bij hem, waar dat hoort. Je kunt er rustig van uitgaan dat hij niet voor de trein wil springen. Immers, mensen die voor de trein willen springen die doen dat gewoon. Iemand die jou ergens op de chat komt melden dat hij voor de trein springt als jij niet ‘x’, die wil er gewoon aandacht van jou mee hebben en invloed op jou uitoefenen. Immers of hij het wel of niet doet is volledig zijn eigen keuze en veranrwoordelijkheid.
Geef je hem liefdevol de ruimte om voor de trein te springen dan heeft hij niets meer om je mee te domineren. Je bent vrij en hij stopt ermee. Wordt hij boos om je antwoord, dan is dat een goed moment om de knop uit te zetten en hem uit je chatpartner lijstje te verwijderen.

Je ‘automatische’ reactie is; ‘nee niet doen xxx’ waarop je hem de macht geeft je nog meer te vernederen voor hem. Dit is niet handig.

Hij wil bij je langs komen
Dit kan hij alleen als hij je adres heeft. En dan heb je weer een fysieke situatie, waarin de wet wel voorziet. Als hij langskomt en aan de deur staat, dan bel je het alarmnummer. De politie treft dan een dreigende situatie en een poging tot huisvredebreuk en dat is strafbaar.
Zie verder wat ik onderaan vermeld over je gegevens op internet. Die zet je niet bij je chatprofiel.

Hij wil foto’s naar de kinderbescherming sturen
Hier hoef je ook niet bang voor te zijn. In de praktijk doet de kinderbescherming zelfs nog niets als je foto’s stuurt waarop je bezig bent je zoon half dood te slaan. Foto’s van je voorgevel of welk ander deel van jou lichaam dan ook, zijn volstrekt legaal als je meerderjarig bent. En als je hoofd er niet op staat ben je niet herkenbaar. Ze zeggen niets over je kwaliteit als moeder en ook niets over je recht op alimentatie of zo wanneer dat van toepassing is.
Wel is het zo dat als hij deze foto’s stuurt, hij strafbaar is (chantage, poging tot chantage). Hier heb je echter een bewijsprobleem. Je moet de dreiging die erbij hoort op papier of op tape hebben.
Ik raad je aan om van al je ‘speelse’ chatsessies in ieder geval het geluid op te nemen. Dat mag je doen zonder het hem te melden en je mag het als bewijs gebruiken. Let op: ongevraagd opnemen van videobeelden mag niet.

Hij kan meer informatie over je hebben die jou kan benadelen
Dit kun je zelf inschatten: Hij weet alleen van je wat je hem zelf hebt verteld en wat je zelf verder op internet hebt gepubliceerd, of wat je ‘vrienden’ op social media  en anderen over je hebben geplaatst (foto’s en teksten).
Als hij iets weet of kan weten dat de kinderbescherming zou kunnen activeren om je zoon af te nemen, dan kun je zelf inschatten wat dat zou kunnen zijn. Je kind moet echt bij jou in levensgevaar zijn en dat bij herhaling, voordat ze iets doen.

Je bent bang dat hij kan bereiken dat je je zoon kwijt raakt.
Deze angst zit in jezelf. Hij doet alleen maar iets dat deze angst in jezelf activeert. Dit is iets dat je in jezelf hebt op te lossen. Als je dat wilt, dan kan een goede coach met een opleiding in (Interculturele) NLP je hiermee helpen.
Verder helpt het om hm niet meer te zien en te spreken. Blokkeer hem als chatcontact en kijk nog eens kritisch naar wat je over jezelf op het internet hebt gezet.

De politie kan niets voor je doen.
Dat klopt. Het internet is nog als het Wilde Westen uit de film. Je moet er voor jezelf zorgen.
En in het gewone leven is dat in Nederland ook wel zo.
Je weet al dat de politie niet optreedt als er een dreiging is van een misdrijf, dus als je het meldt wanneer er nog niets gebeurd is. En van wat ze wel doen leidt slechts 5% (1 op de 20 zaken) tot een oplossing.

Advies:
Maak je relatie met deze jongen maar gewoon helemaal uit. Hij is niet goed voor je en zijn gedrag/agressie wordt alleen maar erger wanneer je meer met hem omgaat. Neem als houding: Dit laat je niet met je doen. Provoceer niet maar verbreek elk persoonlijk contact.

Ik hoop je hier wat aan hebt.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen

Bijlage

Internet en veiligheid
Over veiligheid op internet kun je veel lezen. Helaas doen mensen dat niet, tot het te laat is.
Op internet geldt als basis de regel: If you are not paying for the product, you are the product’. (Als je niet hoeft te betalen, ben jij het product dat ze verkopen aan anderen). En wat dat is dat deert hen niet.
Vaak hoor ik (jonge) mensen zeggen: ‘Ik heb niets te verbergen’ of zo. Dat kan zo zijn maar dat is niet het probleem. Het gaat er om dat mensen die je totaal niet kent die informatie kunnen gebruiken om je lastig te vallen (zoals je chatvriendje) of te schaden. En daarbij moet je er ook rekening mee houden dat ze die gegevens combineren met door anderen verzamelde informatie over jou, die openbaar is of gemakkelijk te vinden.
Ga niet in op aanbiedingen van iets dat gratis is: zogenaamde gewonnen loterijen of onduidelijke kortingsacties, aanbiedingen en zo, verleiden je tot het geven van persoonsinformatie die ze gebruiken om geld mee te maken. Doe dat alleen bij bedrijven die ook in de echte wereld bestaan en bereikbaar zijn.

Voorbeelden van wat kan gebeuren:
Alle werkgevers checken op internet wat er van sollicitanten staat.
Met je persoonsgegevens kan een ander een lening op jouw naam afsluiten die jij moet terugbetalen als je niet kunt bewijzen dat je het niet hebt gedaan.
Ook het aanschaffen van dure dingen is mogelijk op jouw naam en voor jouw verantwoordelijkheid.
Als je je chatvrienden meldt wanneer je met je ouders op vakantie gaat, nodig je uit tot inbraak.
Een meisje van 15 chatte met een vriendje van 16. Toen ze een eerste afspraak maakte bleken het twee veertigers te zijn die haar misbruikten.

Om deze redenen hebben heel veel mensen op internet een valse identiteit. Ze zijn anoniem of geven zich voor anders uit dan ze zijn. Ga je chatten met iemand die je niet kent, dan is er een heel grote kans dat je een vervalst profiel of een pseudoniem voor je hebt.
Doe dat zelf dus ook. Verander je naam en geef nooit je adres, leeftijd of woonregio af.

Internet is openbaar
Ben je samen met je vriendje als je je lichaam toont, dan is dat privé. Deze privacy sfeer wordt  wettelijk beschermd. Je toont je alleen aan je vriend en als deze daarvan foto’s of film maakt en dat zonder je toestemming verspreidt, dan is er inbreuk op de privacy.
Toon je jezelf echter op internet dan toon je jezelf in principe vrijwillig aan de hele wereld. Privacy speelt dan geen rol meer.
Immers wanneer je jezelf op de video chat toont aan iemand anders, weet je uiteraard niet of deze ander alleen voor de tv zit of dat hij je een showtje laat opvoeren voor een groepje vrienden, of je show zelfs life uitzendt op internet.
Ook weet je niet of het wordt gefotografeerd of als film wordt opgenomen en bewaard. Dit soort foto’s en filmpjes wordt nogal eens op het web geplaatst om stoer te doen, boosheid te uiten, te chanteren of zelfs wraak te nemen. Ook worden ze wel als amateur pornofilms verkocht.
Dat zijn normale risico’s die je neemt als je via telefoon of video intimiteit of zelfs sex bedrijft via het web. Dit risico is er altijd, ook als je het doet met je eigen partner of vrienden.

Het is dus belangrijk om op de chat alleen datgene te zeggen en te tonen, waarvan je het OK vindt dat de hele wereld ervan kennis kan nemen. Toon je zaken die voor jou eigenlijk privé zijn of waarvan je denkt dat je omgeving die niet of negatief zal waarderen, dan maak je jezelf afhankelijk van de goodwill van de ander. Je geeft dan de ander een vorm van macht over je. Uit je vraag begrijp ik dat dit een voor jou onverwachte consequentie is van je kwetsbaarheid die je hem hebt gegeven.

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Hoe groot is de kans dat ik mijn kind kwijd raak?:

Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+