Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Dubbele erfafscheidingen met doorschietende hedera

[Gesteld op: 17-08-2012]

Toelichting:
Rond mijn nieuwbouwhuis heb ik op de erfgrens aan 3-zijden een stalen zwart gecoat hekwerk laten plaatsen. De bedoeling was daar hedera tegen te laten groeien. Ik had toen nog geen buren Hun woningen waren net in aanbouw. De ene buurman had zijn eigen plan getrokken en de ander zweeg in alle talen. Ik heb het hekwerk dus op eigen initiatief laten plaatsen en vrij snel, omdat er veel spullen gestolen werden en mijn tuin ivm het seizoen aangelegd moest worden. Een half jaar later kwamen de woningen van de buren gereed en die wilden privacy en hebben op gemiddeld 5 cm afstand uit de erfgrens en mijn hekwerk een in betonnen palen gevatte houten schutting neergezet en dat is hun goed recht. Aan de zijkanten (achter heb ik geen buren) kijk ik dus naar 2 erfafscheidingen (ik ben overigens de enige in de wijk die dit heeft en ik heb niet anders gehandeld dan bewoners die zich eerder gevestigd hadden en nog geen buren hadden). Ik heb toen toch hedera tegen mijn hek aangezet. Nu klaagt een van de bjuren dat m ijn klimop door hun hekwerk heengroeit en of ik het maar even wil verwijderen. Bedoelde buren hebben ook struiken tegen hun hek geplant die ook bij mij naar binnengroeien maar ik doe daar niet moeilijk over. Mijn hedera echter is over een afstand van ongeveer 15 m. geplant in eigen grond. Ik heb tegen de betreffende buur gezegd hat ze de takjes maar moet terugdrukken of afknippen.
Antwoord:
Als het hekwerk en de beplanting door u op de erfgrens zijn aangebracht, is de erfafscheiding in zijn geheel mandelig. U bent dan vanaf het moment van plaatsing samen met de buren eigenaar van de constructie, en ook samen verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Door de plaatsing van een schutting op eigen grond op 5 cm uit uw gezamenlijk hekwerk hebben de buren voor zichzelf een probleem gecreëerd, want ze kunnen nu niet meer bij de gezamenlijke klimop die ze voor een deel zelf zouden moeten onderhouden. Ze zijn er immers mede-eigenaar van. Uit eigen ervaring weet ik dat het weghouden van doorstekende takjes bij een houten schutting met verspringende houten delen een paar keer per jaar flink wat werk met zich meebrengt, met wisselend resultaat. Ter hoogte van de schutting afknippen heeft geen zin, daar gaat de plant zich alleen maar meer van vertakken, terugduwen heeft vaak tot gevolg dat de twijgen tussen de schuttingdelen vrolijk verder groeien, kortom wegtrekken en afscheuren levert verreweg het beste resultaat op, maar vergt nog steeds veel tijd. Uw buren kunnen dat wellicht nog voorkomen door aan de achterzijde van hun schutting anti-worteldoek te bevestigen: liefst in zo breed mogelijke stukken en desnoods met overlap, en bevestigd met een klamplat om kieren tussen het doek te voorkomen. Zo wordt in ieder geval voorkomen dat de klimop zich tussen de schuttingdelen door wringt. Doordat anti-worteldoek meestal zwart is zal, zodra het hekwerk begroeid is, vanaf de kant van de schutting de lichtinval nihil zijn, zodat de planten zich in de smalle tussenstrook ook minder zullen ontwikkelen.
 
Reactie vraagsteller:
Geachte mevrouw,
Ik ben heel erg blij met Uw informatie.
Vriendelijk dank.

Wim de Boer
 
Antwoord Beheerder:
Voor het afdichten van de achterzijde van de schutting ben ik bij de materiaalkeuze gemakshalve uitgegaan van anti-worteldoek, omdat dit sterk, relatief goedkoop en makkelijk te verwerken is. Een afdichting met andere materialen is uiteraard ook mogelijk, evenals het aanbrengen van extra planken bij een schutting die opgebouwd kan zijn uit verspringende houten delen. In dat laatste geval dient de overlapping zo groot mogelijk te zijn, en verdient eigenlijk een gesloten plaat nog steeds de voorkeur: klimop kan zich door kleine kieren en gaten heen wringen, en vervolgens via diktegroei van de twijgen uitstekend meer ruimte voor zichzelf creëeren.
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Dubbele erfafscheidingen met doorschietende hedera:

ontstoppen riool zelf betalen?
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-11-02 09:39:41
Onderhoud tuin
      [Gesteld in Recht-Gelderland]
2008-11-02 09:41:53
Hedera of jasmijn op het dakterras
      [Gesteld in Klimplanten]
2009-03-28 14:26:43
Hedera Onze hedera groeit zeer traag
      [Gesteld in Klimplanten]
2009-06-17 11:08:26
Hedera als afscheiding voor dakterras
      [Gesteld in Klimplanten]
2010-05-07 11:37:27

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+