Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Gelderland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Gelderland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Gelderland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Gelderland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Gelderland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Gelderland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-GelderlandVragen over Arbeidsrecht-Gelderland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Gelderland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Gelderland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-GelderlandVragen over Arbeidsrecht-Gelderland via E-mail. Klik hier.

Vrije dag claimen in het onderwijs

[Gesteld op: 16-08-2012]

Toelichting:
Hallo,

Op dit moment sta ik aan het begin van het 3e leerjaar van de masteropleiding wiskunde eerstegraads. Daarnaast ben ik voor 3,5 dag werkzaam in het onderwijs. Elke woensdag geef ik tot 11 uur les waarna ik naar de studie ga die dan om 20.00 is afgelopen. De afgelopen twee jaar had ik de donderdag als vrije dag zodat ik het geleerde van woensdag op donderdag kon toepassen. Aan het einde van het vorige schooljaar heb ik een verzoek neergelegd bij mijn teamleider om ook die schooljaar op de donderdag vrij te kunnen zijn. Na veel gedoe heeft ze dit goedgekeurd. Er was veel gedoe aangezien de donderdag vanaf aankomende schooljaar de vaste vergadermiddag wordt en ze willen dat alle docenten daarbij aanwezig zijn en dus op die dag moeten lesgeven. Uiteindelijk hebben we afgesproken dat ik van te voren via de mail op de agenda zou reageren en leek het allemaal geregeld. Afgelopen maandag kreeg ik mijn rooster te zien en toen bleek ik i.p.v. de donderdag, de dinsdag al vrije dag te hebben. Natuurlijk heb ik direct contact gezocht met mijn teamleider maar deze gaf aan dat ze dit nu niet meer gaan veranderen omdat het rooster dan helemaal op zijn kop moet.

Mijn argumenten om op de donderdag vrij te zijn waren:
- Zelf deeltijdontslag genomen om een dag vrij te kunnen zijn.
- De donderdag de wiskundestof het beste kan verwerken i.p.v. dat je pas de week na de lessen ermee aan de slag kan.
- De afgelopen twee jaar ook het geval was en dat goed beviel.
- Op woensdagavond laat thuis ben waardoor ik het niet zie zitten om de donderdag direct om half 9 weer les te geven zonder tijd te hebben om de lessen voor te bereiden.

Bij ons op school wordt er gesproken van zachte en harde roosterwensen. Een harde roosterwens is bijvoorbeeld kinderopvang, werken op een andere school. Daar wordt bij het maken van het rooster rekening mee gehouden. Helaas valt mijn wens volgens de school onder de zachte roosterwens. Bij het doorgeven van mijn teamleider aan de roostermaker is er verkeerd gecommuniceerd, de roostermaker dacht namelijk dat het een zachte roosterwens was (terwijl het allemaal was afgesproken met mijn teamleider) en heeft er dus geen rekening mee gehouden.

Mijn vraag:
Kan ik de donderdag alsnog als vrije dag claimen?
Antwoord:

Geachte vraagsteller,
Dat hangt er van af. Het is voor het bepalen van uw rechten en plichten onder meer van belang wat er over op papier is gezet en wat er over wijzigen van functie/voorwaarden e.d. in uw overeenkomst/reglement/cao staat (zie geheel onderaan deze mail enige algemene uitleg). U kunt ons daarom beter – met de stukken bij de hand - vrijblijvend bellen voor meer informatie, van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17 uur. Zie www.uwjurist.nl, voor telefoonnummer (normaal tarief), tarieven, klanttevredenheid enz. We helpen u graag.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Dit advies is vrijblijvend en enkel gebaseerd op de vaak summiere vraagstelling. Het kan geen volwaardig juridisch advies vervangen. We zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van handelen/nalaten naar aanleiding van dit beknopte antwoord.

Het algemene uitgangspunt is dat een werkgever arbeidsvoorwaarden/een functie niet mag wijzigen zonder voorafgaande toestemming van de werknemer.
Er zijn echter uitzonderingen:

1. Is een eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen, dan heeft de werkgever geen voorafgaande toestemming nodig van de werknemer om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Tenminste:
•Het wijzigingsbeding dient schriftelijk te zijn overeengekomen. Het beding kan staan in de arbeidsovereenkomst, de CAO of een personeelsgids die van toepassing is verklaard.
•De werkgever dient een zwaarwichtig belang te hebben bij de wijziging, bijvoorbeeld om een mogelijk faillissement of ontslagen af te wenden. En dit werkgeversbelang dient zwaarder te wegen dan het belang van de werknemer, zodat het belang van de werknemer dient te wijken.

2. Indien geen eenzijdig wijzigingsbeding is vastgelegd, zijn er echter ook nog wel mogelijkheden voor de werkgever.
Uit de rechtspraak blijkt wel van strikte voorwaarden:
•Er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, welke voldoende aanleiding vormen voor het doen van een voorstel om de voorwaarden te wijzigen;
•Het voorstel moet redelijk zijn, gezien alle omstandigheden van het geval.
•Van de werknemer kan in alle redelijkheid gevergd worden, dat hij het voorstel aanvaardt.
Of de wijziging redelijk is, hangt onder meer af van:
• De aard van de gewijzigde omstandigheden. Een rechter zal een voorstel sneller redelijk achten, indien werkgever kan aantonen dat er in het bedrijf sprake is van zware bedrijfseconomische problemen. Een voorbeeld is aanbieden van een lagere functie om het ontslag van de werknemer te voorkomen.
•De aard en ingrijpendheid van de wijziging. Zo kan het wijzigen van de functie aanzienlijk ingrijpender zijn dan het afschaffen van een bonus.
•Het belang van de werkgever. Grote financiële problemen kunnen een gerechtvaardigd belang vormen, verhoging van de winst niet.
•Het belang van de werknemer bij niet-wijzigen. Bij overplaatsing kan bijvoorbeeld een rol spelen dat wegens persoonlijke omstandigheden de werknemer niet ver kan reizen.
• Is er een redelijke afbouwregeling mogelijk? Kijk er ook naar of er een CAO van toepassing is, of dat een eventuele OR geraadpleegd moet worden. En is de wijziging collectief of individueel?

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Vrije dag claimen in het onderwijs:

Hoeveel BTW zit er op lesgeven in private sector?
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-05 11:18:38
geschikte opleiding remedial teacher
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2010-09-19 22:56:57
Wat zijn geschikte deeltijdopleidingen na de pabo?
      [Gesteld in Beroepskeuze]
2009-10-22 20:57:02
recht op compensatie verlof
      [Gesteld in Personeel & Organisatie-Zuid Holland]
2010-06-14 17:15:43
wisselen van school
      [Gesteld in Volwassenenonderwijs]
2009-06-12 20:10:09

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Gelderland: 8.6 (85x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+