Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Friesland

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Friesland.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Friesland:
Naam: Martin van den Berg
Bedrijf: Buro paraplu
Reactiesnelheid: 28 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Martin van den Berg vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-FrieslandVragen over Personeel & Organisatie-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Friesland op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-FrieslandVragen over Personeel & Organisatie-Friesland via E-mail. Klik hier.

Relatie& concurrentiebeding na vrijwillig ontslag

[Gesteld op: 15-08-2012]

Toelichting:
Ik ben ruim 3,5 jaar gedetacheerd bij een bedrijf. Nu het einde van het project in zicht is, heb ik gesolliciteerd bij het betreffende bedrijf.
In het contract tussen het detacheringbedrijf en inlener staat namelijk specifiek dat ik persoonlijk (met mijn naam in het contract) na een inleenperiode van minimaal drie maanden kan worden overgenomen. Mits in onderling overleg.
Bovenstaande wordt steeds stilzwijgend met drie maanden verlengd.
Ik heb mijn ontslag ( per 1 september) begin juli mondeling kenbaar gemaakt i.v.m. mijn opzegtermijn van 1 maand. Het detacheringbedrijf vroeg mij m’n ontslag drie weken later (na mijn vakantie) in te dienen, omdat zij wilden proberen een scherper bod bij de inlener neer te leggen. Dit heb ik gedaan. Toen ik vorige maand mijn ontslag alsnog aanbod, was de houding van het detacheringbedrijf echter veranderd. Zij gaven aan niet in de gelegenheid te zijn gesteld om hierover in gesprek te gaan. En wezen mij op een concurrentiebeding in mijn contract.
Hierin staat:
Werknemer zal, indien deze zijn arbeidsovereenkomst met werkgeefster beëindigt, gedurende de periode van 1 jaar na eind van de arbeidsovereenkomst, niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming werkzaam zijn voor of ten behoeve van een partij die ten tijde van het dienstverband van werknemer, en in relatie tot diens functie en betrokkenheid, als klant of relatie van werkgeefster geldt. Bij einde van de arbeidsovereenkomst als vermeld in dit artikel wordt door werkgeefster en werknemer een limitatieve lijst van partijenen/instanties/personen opgemaakt waarop voornoemd beding van toepassing is"
Het detaceringbedrijf dan ook niet akkoord met mijn ontslag. Zij zeggen projecten mis te lopen door mijn ontslag en willen dat zij daar geldelijk voor vergoed worden door mij als werknemer of door de inlener. De core business van de inlener heeft overigens niets te maken met de sector van het detacheringbedrijf. Ik ga andere werkzaamheden uitvoeren dan overeengekomen in de detacheringovereenkomst, binnen hetzelfde werkveld.
* Kan mijn werkgever op basis van dat beding geldt van mij of de inlener eisen als dit nergens als zodanig vermeld staat?
* Hoe moet ik nu handelen, nu mijn werkgever weigert akkoord te gaan met mijn ontslag?
Antwoord:
Beste vraagsteller,

In je vraag lopen 2 zaken door elkaar heen, die apart moeten worden bekeken, hoewel ze wel beide over jouw gaan.

1. is jouw ontslagname bij het detacheringsbedrijf: Je vraagt namelijk of het detacheringsbedrijf met je ontslag moet instemmen. Het antwoord daarop is eenvoudig: JA, natuurlijk. Ze kunnen je niet dwingen om voor hen te blijven werken.
2. Een volgende vraag die dan gaat spelen is hoe het zit met je concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst. In beginsel ben je hieraan gehouden en mag je dus niet bij een concurrent gaan werken, maar gezien de formulering is het ook een relatiebeding en mag je dus niet zonder gevolgen gaan werken voor deze klant. 

Helemaal los hiervan staat het contract dat je huidige werkgever heeft gesloten met je huidige opdrachtgever. De bepalingen daarvan gelden alleen tussen die partijen en die partijen zullen dat samen op moeten lossen.

Wat je nu moet doen is moeilijk te bepalen. Als je daadwerkelijk bij je opdrachtgever in dienst treed is de kans aanwezig dat je huidige werkgever een procedure gaat starten en geld van je gaat eisen op basis van de bepaling in je arbeidsovereenkomst.

Ook kunnen ze een procedure starten tegen de opdrachtgever wegens schending van het contract. Hierbij is mijn eerste inschatting dat dit niet zo'n succes zal zijn, vanwege de mogelijkheid tot overname na een periode van 3 maanden.

Beste oplossing is om te komen tot overeenstemming tussen partijen om ervoor te zorgen dat er geen nare gevolgen voor iemand ontstaan. Als dat niet lukt, zul je je risico's moeten (laten) inschatten en een keuze maken wat je wilt/kan doen.

Veel succes met deze lastige situatie.

Thea Thibaudier-Zondervan
Thizo HR
www.thizo.nl
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Relatie& concurrentiebeding na vrijwillig ontslag:

geen kinderopvangtoeslag door vrijwilligerswerk
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2012-01-20 15:38:02
Is er een rechtsartikel aan wijzigen ontslaggrong.
      [Gesteld in Ambtenarenrecht]
2011-01-19 17:59:52
heb ik recht op een uitkering na strafontslag
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-07-07 19:24:33
Ontslag tijdens zwangerschap
      [Gesteld in Arbeidsrecht advocaat-Noord Brabant]
2009-03-17 09:54:06
behoud ik recht op herleving uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2008-09-08 18:27:13

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Friesland: 8.7 (7x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+