Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

VOF failliet?

[Gesteld op: 10-08-2012]

Toelichting:
Ik help een vriend om uit de financiele misaire te komen maar loop tegen iets waar ik niet direct raad mee weet. Het betreft een VOF waar beide partners een praktijk voor fysiotgerapie hebben.
In VOF is sprake van een schuld van 100.000 aan de belasting en een paar vrienden. Verder is een negatief eigen vermogen van 225.000 ten gevolge van te veel prive onttrekkingen waarover wel rente aan de VOF is betaald. Wat gebeurt er nu als deze VOF wordt opgeheven?
De prive bezittingen zijn nihil en als het huis verkocht zou worden levert dat op dit moment nog een extra schuld op van zo'n 200.000 t.o.v. De verstrekte hypotheek.
Wat is wijsheid in deze situatie?
Antwoord:
Allereerst is het van belang te weten dat een VOF geen rechtspersoonlijkheid heeft, wat betekent dat deze niet als zelfstandige vorm bestaat, en dus ook niet zelfstandig failliet kan gaan. Een VOF is een transparante samenwerkingsvorm van meerdere personen, waarbij iedere vennoot met het prive-vermogen hoofdelijk aansprakelijk is voor nakoming van de verplichtingen van de VOF.
De winst van de VOF wordt verdeeld over de vennoten, en ieder betaalt daar via zijn eigen aangifte inkomstenbelasting belasting over. U noemt dat de VOF een belastingschuld heeft van € 100.000, maar dat kan geen inkomstenbelasting zijn, en ik meen dat een fysiotherapeut ook geen omzetbelasting behoeft af te dragen. Het is mij dus niet duidelijk welke belasting dit zou betreffen, en dat is wel van belang om mee te denken over een oplossing.

Vervolgens noemt u dat de VOF een negatief eigen vermogen heeft van € 225.000 waarover rente aan de VOF is betaald. Dat is echter onterecht, over dit bedrag mag geen rente worden betaald. Het gaat namelijk niet om een schuld aan een derde, want het eigen vermogen geeft alleen aan wat het aandeel van iedere vennoot is in het vermogen van de VOF. Als men besluit te stoppen met de VOF vertegenwoordigt dit eigen vermogen het verschil tussen de waarde van de bezittingen en de schulden. Met andere woorden: iedere vennoot moet het daar genoemde bedrag betalen aan de VOF, en de VOF gebruikt dit om de schulden af te lossen. Als de schulden niet kunnen worden afgelost, dan blijft iedere vennoot in prive aansprakelijk voor de aflossing totdat deze wel zijn afgelost.
Het is duidelijk dat de schulden te veel zijn opgelopen, en dat men nu in een hopeloos diepe put zit. Allereerst moet worden afgevraagd of doorgaan met de VOF nog zinnig is, dus of deze nog genoeg geld oplevert om in de toekomst af te lossen. Als dat niet het geval is is de beste oplossing: het verkopen van de praktijk en ergens in loondienst treden.

Zoals gezegd blijven de schulden bij de vennoten in prive achter, en dat betekent dat daar een oplossing voor moet worden gezocht. Een mogelijkheid is het proberen van het afkopen van schulden. Schuldeisers hoeven daar niet mee in te stemmen, maar doen dat soms wel omdat ze inzien dat ze dan tenminste nog wat krijgen. Een ander alternatief is de schuldsanering (WSNP). Daarvoor moet dan wel de woning worden verkocht, en dan moet een paar jaar op minimumniveau worden geleefd, maar daarna zijn alle schulden wettelijk kwijtgescholden. Als laatste blijft een faillissement over, maar dan niet van de VOF, maar van de vennoten in prive.  Dat is echter nog veel ingrijpender, en kan ik zeker niet aanraden.

Ik hoop u hiermee voldoende op weg te hebben geholpen.

 
Reactie vraagsteller:
Allereerst bedankt voor uw uiteenzetting. Nog even ter verduidellijking de schuld van 100.000 bestaat voor 25.000 aan belastingschuld en 75.000 betreft leningen uit de vriendenkring.
Hieronder heb ik mijn vraag aan de hand van een voorbeeld wat concreter gemaakt.

De jaarrekening vermeld:
Ondernemingsvermogen vennoot A:
Stand per 1 januari -91.427
Rente over het beginkapitaal -2.645
Arbeidsvergoeding 80.000
Overwinst 14.771
Privéopnamen -86.141
Privéstortingen 1.500
Stand per 31 december -83.942

Als de VOF nu wordt opgeheven wat gebeurt er dan met die -83.942?
 
Antwoord Beheerder:
Uw opmerking over de rente is mij nu duidelijk; deze maakt onderdeel uit van de winstverdeling van de VOF, dus de toegekende winst bedraagt 80.000+14.771-2.645. Dit inkomen is meer dan modaal. Helaas zijn de prive-opnamen ook aanzienlijk, en wordt het negatief vermogen slechts licht verbeterd.
Om de financiele problemen beperkt te houden moeten allereerst de prive-uitgaven omlaag, maar ik begrijp uit uw vraagstelling dat het daar te laat voor is.

Het aandeel in het eigen vermogen bedraagt negatief € 83.942. Ik begrijp dat mijn vorige reactie nog niet duidelijk genoeg was, dus ik ga hier nog nader op in: Dit bedrag geeft het aandeel van de vennoot in de totale schulden aan. Als er eenvoudigheidshalve alleen een schuld van € 100.000 zou zijn, dan is het aandeel van de andere vennoot in deze schuld € 16.058. Deze schuld moet altijd worden betaald, of de VOF nu wel of niet bestaat. De schuldeisers kunnen naar eigen keuze daarvoor de schuld bij een van de vennoten opeisen. Dat betekent dat als de andere vennoot voldoende prive-vermogen heeft om € 100.000 te betalen, dat hij gedwongen kan worden om dit aan de schuldeisers te betalen. De andere vennoot krijgt dan wel direct een vordering op uw vriend van € 83.942, en die moet uiteraard worden betaald.
Als die andere vennoot de schuld niet kan aflossen blijft deze open staan, en dat betekent dat de schuldeisers beslag kunnen leggen op alle prive-bezittingen van beide vennoten om ieder geval een deel van het geld te incasseren. Dat kan ook leiden tot een faillissement, en om dat te voorkomen zou de schuldsanering via WSNP een mogelijkheid zijn, zoals eerder genoemd.

Conclusie: het maakt niets uit of de VOF nu wordt opgeheven of niet, die schuld van € 83.942 moet altijd door uw vriend worden betaald, omdat hij als vennoot met zijn prive-vermogen garant staat.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan VOF failliet?:

nieuw contract en lagere salaris bij overname
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Holland]
2008-06-23 23:05:03
Niet uitbetaald door uitzendbureau
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2009-10-13 13:17:51
Gebrek aan baten/Schulsanering?
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-07-19 12:45:57
gevolgen zzp'er als tussenpersoon doorstart maakt
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Brabant]
2011-01-31 12:31:53
Contract onder valse voorschriften bij faillisseme
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2011-02-22 21:37:15

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+