Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Consumenteninformatie » FinanciŽn » Incasso
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Incasso en krijg online een antwoord van de specialist in Incasso

Zelf een vraag over Incasso? Klik hier.
Meer vragen over Incasso.
De huidige beheerder van de rubriek Incasso:
Naam: Marc van Rosmalen
Bedrijf: Nbii b.v.
Reactiesnelheid: 20 uur
Waardering: 8.6 (van max. 10)
Meer informatie over Marc van Rosmalen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over IncassoVragen over Incasso via RSS. Klik hier.
RSS over Incasso op jouw website?Vragen over Incasso op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over IncassoVragen over Incasso via E-mail. Klik hier.

Mocht de bank mij eigelijk wel geld lenen ?

[Gesteld op: 09-08-2012]

Toelichting:
Geachte,
Rond 2005 zat ik bedrijfsmatig zwaar in schulden bij ING, prive was ik daarvoor aansprakelijk. Daardoor dwangbrieven van beslaglegging op mn huis, ook had ik reeds moeilijkheden aan aflossing op mn ING hypotheek. Toen de Postbank mij dat moment een folder stuurde dat ik 36.000 Euro kon lenen zonder controle van inkomsten en bedrijfsresultaten. Dit was een actie van de Postbank. Binnen een jaar kon ik de aflossing niet meer voldoen. Gevolg incasso. Heb ik nog rechten om dit aan te vechten ? De Postbank en ING zijn een fussie aan gegaan in 1989 dus intern waren zij bekend met mijn schulden situatie. Zij hadden mij toch nooit nog een geldlening mogen toekennen met de wetenschap dat ik al in grote problemen verkeerde ? Zijn er gevallen bekend waarbij een rechtbank in zo een situatie kwijtschelding heeft toegekend ? Ik betaal al jaren aan het incasso voor deze schuld.
Vriendelijke groet,
Berend de Vries
Antwoord:

De Postbank en ING waren wel gefuseerd in 2005, maar de samensmelting van de twee banken in één is pas in 2009 een feit geworden. Daardoor kwam het voor dat u als ING klant door de Postbank werd benaderd met een aanbieding, die de ING u zeker niet zou doen omdat zij uw situatie kenden.

In de periode voor 2008 verstrekten banken veel makkelijker kredieten dan tegenwoordig. Soms te gemakkelijk. Nu hebben banken jegens hun klanten een zorgplicht. Dus klanten die financiëel in problemen zitten nieuwe kredieten geven zodat de problemen nog groter worden lijkt in strijd met deze zorgplicht. Toch is dat niet zo eenvoudig aan te nemen in uw geval.

Er zijn wel uitspraken bekend waarbij de rechter de zorgplicht van de banken aanwezig achtte, maar daarbij ging het altijd om produkten die de klanten niet konden begrijpen (denk aan de aandelen lease contstructies). Het ging daarbij nooit om een gewone lening.

Daarbij komt dat u een ondermer was ten tijde van het aangaan van de overeenkomst. In de rechtspraak wordt aangenomen dat een ondernemer beter dan een consument weet wat hij doet. In uw geval gaf de Postbank aan dat zij niet uw inkomen of bedrijfsresultaten zou controleren. Daarmee is het duidelijk dat u zelf een onderzoekstplicht heeft.

Ook is het een heel normale zaak om  diverse schulden met allemaal verschillende voorwaarden, te laten herfinancieren. Met de nieuwe lening worden alle schulden afgelost en de nieuwe lening heeft een veel duideliljke aflossingsstructuur met vaak gunstiger voorwaarden. Veel gemeentelijk kredietbanken helpen zo mensen hun schulden te saneren. Maar ook in het bedrijfsleven gebeurt dit regelmatig. Dus resumerend: 

 1. de Postbank kende bij het versturen van hun aanbod uw financiële posititie niet;
 2. zorgplicht alleen bij ingewikkelde produkten die klanten niet konden begrijpen
 3. u bent ondernemer en u word geacht de risico's zelf ook te onderzoeken, zeker als de bank aangeeft dat zij deze tot een bepaald bedrag niet onderzoekt
 4. het is een redelijk normale gang van zaken om oude vorderingen om te zetten in een nieuwe lening. Het is aan de lener dan ook zaak deze lening daarvoor aan te wenden.

Of u in aanmerking komt voor kwijtschelding is in eerste instantie geen zaak van de rechtbank. Ik zie daar in uw verhaal ook geen aanknopingspunten voor. Wel zou u als er sprake is van problematische schulden, te rade kunnen gaan bij een schuldhulpverleningsinstantie. U zou dan in aanmerking kunnen komen voor een (wettelijke) schuldsanering. Echter het simpele feit dat u jarenlang een schuld betaalt, is dan niet genoeg.

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mocht de bank mij eigelijk wel geld lenen ?:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
AUB hulp over een vraag m.b.t. El Ribba
      [Gesteld in Islam]
2008-09-05 21:52:28
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
hulpverlener haakt af
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-30 11:14:07
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Incasso: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+