Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Huurtoeslag en vermogen na overlijden partner.

[Gesteld op: 03-08-2012]

Toelichting:
Mijn vraag lijkt op die van 03-12-2008. Echter, sinds 2011 is er nog maar één peildatum in Box3.
Situatie: Ouders, 65+, zelfstandig wonend, geen andere inwonenden, nu recht op huurtoeslag, nu maximale vrijstelling in Box3 van circa EUR 98.000. Gezamenlijk vermogen circa EUR 60.000. Er is geen testament. Ik ben enig kind.
Na overlijden van één van de ouders zal de vrijstelling in Box3 voor de langstlevende nog slechts circa EUR 35.000 bedragen.
Is er in de rest van het lopende jaar dan nog recht op huurtoeslag voor de achterblijvende ouder?
Vanaf 1 januari van het volgende jaar zal dan geen recht op huurtoeslag meer bestaan naar ik aanneem? Is anticiperend hierop daar nog iets aan te doen? Mag bijvoorbeeld mijn erfdeel (of een geschat voorschot) meteen na het overlijden uitgekeerd worden door de langstlevende, om zodoende het vermogen van de langstlevende te verlagen? Of kan dit alleen bij testament geregeld worden?
Antwoord:
Er is nu inderdaad nog maar 1 peildatum voor Box 3, en dat is 1 januari. Als men op die datum teveel vermogen heeft, bestaat in dat jaar geen recht op huurtoeslag. Bij overlijden in een jaar kan voor het gehele jaar nog worden gekozen voor fiscaal partnerschap, en kan het vermogen vrij worden verdeeld tussen partners. Dat betekent dat ook in het jaar van overlijden het vermogen  onder de vrijstelling blijft, dus in het jaar van overlijden is er nog wel recht op huurtoeslag.
Bij de volgende peildatum bedraagt het vermogen van de langstlevende partner € 30.000 verhoogd met de erfenis van € 30.000. Daarbij ontstaat een niet-opeisbare schuld aan u van € 15.000, die niet-aftrekbaar is in Box 3. Het totale vermogen bedraagt dus € 60.000, en dat is hoger dan de door u genoemde vrijstelling van € 35.000. Conclusie: geen huurtoeslag in het jaar na overlijden.
Kan hier wat aan worden gedaan? Jazeker !
Uitkering van uw erfdeel zoals door u genoemd zou een oplossing kunnen zijn, maar dan wordt het vermogen verlaagd van € 60.000 naar € 45.000, en blijft nog boven de vrijstelling.
In plaats daarvan zou kunnen worden gedacht aan schenkingen van uw ouders aan u. U mag jaarlijks € 5.030 van uw ouders ontvangen zonder dat hier schenkbelasting over is verschuldigd, en hier hoeft ook geen aangifte van te worden gedaan. Als dit een paar jaar achter elkaar wordt gedaan, dan wordt het vermogen van uw ouders dermate verlaagd dat zij niet meer het risico lopen het recht op huurtoeslag te verspelen.
Als uw ouders het geld nog nodig zouden kunnen hebben kan als alternatief worden gedacht aan schenking op papier, maar daarvoor moet een notaris een schenkingsakte opstellen. Een andere mogelijkheid is dat u wel schenkingen ontvangt (via de bank), maar dat u geldleningen verstrekt aan uw ouders. Dat mag dan niet op dezelfde dag voor hetzelfde bedrag zijn, anders kan de Belastingdienst bestrijden dat er een echte schenking heeft plaatsgevonden.
 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer De Ruyter,
Hartelijk dank voor uw snelle en deskundige antwoord!
Ik beoog hiermee ook anderen in een vergelijkbare situatie te kunnen helpen, want ik vermoed dat deze kwestie vaker voorkomt.

Ik weet niet of er voldoende tijd zal zijn helaas. In dit soort kwesties moet men uitgaan van bepaalde toekomstscenario's, die hoogst onzeker zijn. Helemaal niets doen lijkt in ieder geval niet de beste oplossing. (Tenzij beide ouders in hetzelfde kalenderjaar overlijden.)

Zo bezien zou het wellicht beter zijn dat mijn ouders alsnog een testament laten maken, waarin zij bepalen dat bij het eerste overlijden zo veel mogelijk vermogen overgeheveld wordt. Bijvoorbeeld door in het testament uit te gaan van de maximale vrijstelling voor kinderen, zijnde EUR 19.114, en dit bedrag dan ook daadwerkelijk over te maken zo spoedig mogelijk na het overlijden. Is deze redenering juist?

Nog een aanvullende vraag in dit kader: Kan de langstlevende ouder in het jaar van overlijden nog een aanvullende schenking doen van EUR 5.030, zonder dat er schenkbelasting verschuldigd is? (Dus nádat de eerste ouder overleden is. Schenkingen die minder dan een half jaar vóór het overlijden gedaan worden vallen immers alsnog in de nalatenschap.)
In dat geval zou er in het jaar van overlijden van de eerste ouder al ruim EUR 24.000 belastingvrij overgeheveld kunnen worden. Dan komt de grens van EUR 35.000 al redelijk binnen bereik.

Bizar is wel dat 'timing' in dit verband nogal van belang is. Uiteraard is het niet te timen, maar het maakt nogal wat uit of een ouder ergens in de eerste helft van het jaar overlijdt, zodat er nog tijd genoeg is om zaken goed te regelen. Het klinkt onbedoeld wat cynisch, maar in de maand december overlijden is niet praktisch.
 
Antwoord Beheerder:

Fijn dat ik u kan helpen. Kijk echter wel uit met advisering naar anderen, want iedere situatie kan weer uniek zijn. Bovendien worden wetten regelmatig aangepast, dus stel u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Het plannen van overlijden zou fiscaal gezien inderdaad ideaal zijn, maar dat is een illusie. Je kan alleen een prognose maken op basis van statistieken, eventueel bijgesteld op basis van achteruitgang in gezondheid, maar zelfs dat bied onvoldoende zekerheid. Als u verwacht dat er te weinig tijd is om het vermogen te laten minderen met schenkingen, dan zou inderdaad een alternatief zijn dat er een testament wordt opgesteld waarbij u een groter deel dan uw wettelijk recht op € 15.000 wordt toegekend. Het door u genoemde bedrag van € 19.114 is echter geen optie, aangezien het vermogen van de langstlevende dan € 41.000 bedraagt (60.000 minus 19.000) en dit is meer dan de door u genoemde vrijstelling van € 35.000. In plaats hiervan zal u minimaal een erfenis van € 25.000 moeten ontvangen, en dat betekent dat u over ca € 6.000 erfbelasting bent verschuldigd (10 % = € 600). Dat kan worden beperkt door nu direct al een schenking te ontvangen van € 5.030, in de hoop dat het overlijden nog minimaal 6 maanden duurt.
Wel is het van belang dat de erfenis inderdaad aan u wordt uitbetaald voor 1 januari van het volgend jaar, om het vermogen van de langstelevende beperkt te houden.

Wat uw volgende vraag betreft: een leuke vraag, die ik nog niet eerder ben tegengekomen. Ik weet niet of ik deze met 100 % zekerheid kan beantwoorden, maar ik doe een poging:
Schenkingen die 180 dagen voor het overlijden zijn gedaan worden inderdaad betrokken in de erfenis, en de eventueel eerder betaalde schenkbelasting wordt dan in mindering gebracht op de verschuldigde erfbelasting.
Bij u gaat het dan niet om € 5.030, maar om de helft daarvan aangezien uw ouders in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Ik vermoed dat het dan wel mogelijk is dat de langstlevende u alsnog een onbelaste schenking doet van € 2.515, maar dat weet ik dus niet zeker.

Met uw laatste 2 zinnen geeft u al aan wat ik hiervoor ook al stelde: schenk zoveel mogelijk, en daarmee wordt de belastingheffing beperkt, en kan de huurtoeslag worden behouden.

Een aanvullende opmerking nog waar wellicht nog mee kan worden "gespeeld": Het recht op huurtoeslag is afhankelijk van de omvang van het vermogen in Box 3, en hierbij zijn bepaalde vermogensbestanddelen uitgesloten, zoals een auto, boot of caravan. Als uw ouders dus bijvoorbeeld een auto zouden kopen zou hiermee het recht op huurtoeslag behouden kunnen blijven omdat het Box 3-vermogen dan lager wordt.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Huurtoeslag en vermogen na overlijden partner.:

Partnerschapsvoorwaarden opm tijdens partnerschap.
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-01-12 20:44:03
Gaan we het redden ondanks bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-04 19:37:54
Heb ik bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-03-28 17:27:51
mijn vriend heeft adhd .i
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 14:28:05
bindingangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-06-21 14:32:29

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (897x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+