Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Hypotheken » Hypotheken-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hypotheken-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Hypotheken-Zuid Holland

Zelf een vraag over Hypotheken-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Hypotheken-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Hypotheken-Zuid Holland:
Naam: M. Maris
Bedrijf: Plusplanner
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 9.0 (van max. 10)
Meer informatie over M. Maris vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Hypotheken-Zuid HollandVragen over Hypotheken-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Hypotheken-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Hypotheken-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Hypotheken-Zuid HollandVragen over Hypotheken-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

ASR int jaarpremies van spaarhypotheekverz. niet

[Gesteld op: 02-08-2012]

Toelichting:
Hallo ASR is vergeten mij te verzoeken om de jaarpremies van de spaarhypotheekverzekering (behorend bij mijn obvion spaarhypotheek) te storten (dit zijn de 1e jaren van de looptijd van de verzekering een aantal hogere premies, steeds 1x per jaar, daarnaast maandelijks doorlopend de lagere maandpremies). Door deze fout klopt hun schema van premieopbouw niet meer (hebben in feite alleen de eerste jaarstorting + alle maandpremies op tijd gekregen, via autom. incasso. De overige premies hebben ze vergeten aan te kondigen)
In 1e instantie vroegen ze om deze premies alsnog te storten, zo gezegd zo gedaan, maar eea is nu deels teruggeboekt om fiscale problemen te voorkomen. Nu geven ze in een brief aan alles te compenseren, maar die brief vind ik verdacht. Tussenpersoon geeft aan dat alles ok is en dat ik daarmee geheel gecompenseerd ben en geen probleem heb met de opbouw van het spaarbedrag op de oorspronkelijk beoogde einddatum en daarnaast geen fiscale problemen zal ondervinden. Ik betwijfel dit.
Hierbij de brief (aanhef en afsluiting weggelaten):
===
"In deze brief geef ik u informatie over uw Obvion spaarhypotheekverzekering onder polis xxxx.....Op deze verzekering is een premieschema van toepassing. Over de extra stortingen hadden we u niet geinformeerd, onze excuses! De door u betaalde extra stortingen hebben wij teruggeboekt om een fiscaal onuiste polis te voorkomen. Het later betalen vd extra stortingen heeft gevolgen voor de eindwaarde van de verzekering. Deze zal lager worden. Als het later betalen van de stortingen negatieve gevolgen heeft voor de beleggingswaarde dan compenseren wij dit. De latere betaling van de extra stortingen heeft geen negatieve gevolgen voor de fiscale vrijstelling."
===

Volgens mij ben ik hiermee niet gecompenseerd. Klopt dit? De term beleggingswaarde snap ik ook niet in relatie tot een spaarhypotheek. Er wordt niet belegd dus valt er ook nooit wat te compenseren van hun zijde! In de zin voorafgaand geven ze aan dat het eindbedrag niet wordt gehaald. Word ik voor de gek gehouden?
Wat is zinvol om aanvullend richting ASR op papier te eisen om eea wel sluitend voor mij te maken?
p.s.: Het schijnt een grotere groep personen bij hen overkomen te zijn, allen zouden reeds volgens ASR gecompenseerd zijn.

Bij voorbaat hartelijk dank!!
Antwoord:

Goedemiddag,

U heeft een traditionele spaarhypotheek bij ASR. Dit betekent dat u naast uw geldlening bij Obvion een spaarverzekering heeft bij ASR. Deze spaarverzekering moet ervoor zorgen dat u aan het einde van de looptijd een kapitaal bij elkaar gespaard hebt zoals dat in eerste instantie is afgesproken. Daarnaast is op dezelfde polis geregeld dat u een uitkering tegemoet kan zien op het moment dat u komt te overlijden. Met andere woorden: de polis keert het gespaarde bedrag uit op de einddatum of het verzekerde bedrag op het moment van uw overlijden (mits dat overlijden voor de einddatum plaatsvindt). De polis komt dus gegarandeerd tot uitkering, alleen het moment waarop is onzeker.

Deze spaarverzekering is aangemerkt als kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Dit soort verzekeringen worden fiscaal gunstig behandeld. Het komt erop neer dat het vermogen dat in de verzekering is opgebouwd (gespaard) niet hoeft te worden opgegeven in box 3 (sparen en vermogen) van de belastingheffing. U hoeft over dit gespaarde bedrag dus geen vermogensrendementheffing te betalen. De verzekering is een zogenaamde box 1 polis.

Om aan deze fiscaal vriendelijke regeling deel te kunnen blijven nemen, moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:
- De polis moet verpand zijn aan de eigen woning schuld.
- De uitkering uit de polis moet worden aangewend om de eigen woning schuld mee te verlagen danwel af te betalen.
- Er moet minimaal 15 jaar onafgebroken premie aan worden betaald
- De hoogste jaarpremie (totaal betaalde premie in een jaar) mag niet hoger zijn dan 10x de laagste (de zogenaamde bandbreedte)

ASR spreekt van een beleggingsverzekering. Er wordt 'belegd' in een garantiefonds, waarbij de inleg een rendement maakt dat gelijk is aan het percentage rente dat u over het geleende geld betaald. Dit rendement wordt door ASR gegarandeerd en heeft dus dezelfde kenmerken als sparen. Immers, de vergoeding over uw premie is bekend en zeker. Ik snap de verwarring, maar ondanks dat er in theorie sprake is van een beleggingsverzekering is de uitkomst van de polis vast en zeker.

Bij het afsluiten van uw verzekering is een opbouwschema opgesteld, die ondanks de extra jaarlijkse stortingen wel binnen de bandbreedte van 1:10 blijft. Nu er wat stortingen niet zijn gemaakt is de bandbreedte veranderd. Immers, door het tekort aan stortingen is de laagste jaarpremie lager geworden en kan de hoogste jaarpremie dus ook minder zijn dan in eerste instantie gedacht. Dit is een gegeven waarvoor ASR uberhaupt niet kan compenseren. Nu dit is gebeurd, houdt de belastingdienst hieraan vast. Daar kan ASR niets aan veranderen.

ASR geeft u gelukkig wel aan dat u als gevolg van deze wijziging in bandbreedte niet zomaar even alle gemiste stortingen ineens kan bijstorten. Echter, hoe langer u ermee wacht, hoe meer rentebijschrijving u zal missen en hoe groter de afwijking ten opzichte van het in eerste instantie afgesproken doelkapitaal zal worden. ASR geeft in hun brief aan dat ze het uiteindelijke tekort in opgebouwd vermogen zullen compenseren. Met andere woorden, als u heeft afgesproken €200.000 bij elkaar te sparen gedurende de looptijd van de lening, dan garandeerd ASR u nu dat dit ook het geval zal zijn. Ook als mocht blijken dat u door de latere stortingen minder rente krijgt bijgeschreven en het uiteindelijk gespaarde kapitaal lager zal zijn (stel €195.000), dan schrijft ASR hierbij dat zij die €5.000 aan u zullen compenseren.   

ASR loopt niet de kans dat het spaarsaldo aan het einde van de rit 'mee zal vallen' en dat compensatie niet nodig zal zijn. Alle vergoedingen staan vast, juist omdat die gelijk zijn aan het te betalen rentepercentage. De enige manier waarop ASR niet hoeft te compenseren is een onverhoopt overlijden van u voor de einddatum.

Conclusie: als u van ASR zwart op wit krijgt dat uw uitkering op einddatum het afgesproken bedrag is en dat de uitkering in geval van uw overlijden is zoals afgesproken, dan lijkt me inderdaad niets aan de hand.

Mocht u hier toch nog aanvullende vragen of opmerkingen op hebben kunt u die rechtstreeks aan me richten via telefoonnummer 030-6062181 of info@plusplanner.nl

Met vriendelijke groet,

Mark Maris, PlusPlanner
www.plusplanner.nl

 

Beantwoord door:
M. Maris
profielpagina


Gerelateerde vragen aan ASR int jaarpremies van spaarhypotheekverz. niet:

Is een levensverzekeringspolis noodzakelijk ?
      [Gesteld in Financieel]
2009-08-17 19:35:57
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46

Gemiddelde score Hypotheken-Zuid Holland: 9.4 (95x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+