Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bouw » Ruimtelijke Ordening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ruimtelijke ordening en krijg online een antwoord van de specialist in Ruimtelijke ordening

Zelf een vraag over Ruimtelijke ordening? Klik hier.
Meer vragen over Ruimtelijke ordening.

Beheerder worden?

De rubriek Ruimtelijke ordening heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Ruimtelijke ordening Klik hier.

RSS over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via RSS. Klik hier.
RSS over Ruimtelijke ordening op jouw website?Vragen over Ruimtelijke ordening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Ruimtelijke ordeningVragen over Ruimtelijke ordening via E-mail. Klik hier.

Ingewikkelde 'overpad' situatie!

[Gesteld op: 05-03-2008]

Toelichting:
Mijn (nieuwe) buurman heeft naast ons perceel een druk bezocht bedrijf, hij heeft twee in/uit ritten vanaf de openbare weg. Achter zijn perceel, waar ons perceel ligt, ligt tevens onze toegangsweg (zandpad) dat vroeger een dienstingang is geweest voor het perceel van de (toenmalige) buurman.Sinds 1991 wordt dat niet meer gebruikt door de buurman ddordat de panden een andere gebruiksbestemming hebben gekregen, en is het alleen nog in gebruik door mijzelf om te komen en gaan naar mijn perceel. Doordat het pad door niemand gebruikt werd, heb ik mijn gedeelte van het pad in 1991 afgesloten met een toegangshek. Het pad is voor 1/3 mijn eigendom en 2/3 van de buurman. Er is niets terug te vinden in de koopaktes waar in staat dat ik erfdienstbaarheid of overpad moet verlenen aan de buurman, wel andersom (erfdienstbaarheid om over zijn grond naar mijn perceel te komen.
Nu heeft de buurman een (goedgekeurd) plan ingediend bij de gemeente om van dit pad zijn hoofdingang te maken, de gemeente is niet op de hoogte van het feit dat het pad deels van mij is (is in mei 2007 n.a.v. veldwerk door het kadaster ontdekt in mijn opdracht).Kan de gemeente zonder meer een vergunning verlenen om het pad nu als hoofdingang te gebruiken? Zou een overpad over mijn grond bij de rechter afgedwongen kunnen worden ondanks het feit dat zijn panden al jarenlang ook goed bereikbaar zijn vanaf de openbare weg met zijn bestaande in/uitgang? Als dit doorgaat dan heb ik 'de A50' langs mijn 'rustige'woonplekje en kan ik het schudden...
Ingewikkeld! Ik ga binnenkort naar de gemeente om dit te bespreken maar zou graag alvast wat info hebben....
Antwoord:

Niet zo ingewikkeld als u in eerste instantie zou denken........ Maar ik kan me voorstellen dat het voor u wel ingewikkeld is.

Ten aanzien van uw eerste vraag of de gemeente "zomaar" een vergunning mag verlenene kan ik kort zijn: ja! De reden daartoe is simpel: de uitritvergunning wordt vanuit diverse aspecten verleend: ruimtelijke ordening, verkeer, veiligheid, etc. De gemeente moet bij de beantwoording van de vraag of zij wel of geen vergunning mag verlenen, rekening houden met die aspecten. Overigens is uw belang van de "A50" voor uw huis een van de aspecten die de gemeente WEL moet meewegen en kunt u wellicht op grond van dat aspect terecht bezwaar maken. U wordt op die gronden op zijn minst als belanghebbende gezien.

Recht van overpad is een privaatrechtelijke aangelegenheid en geen belang dat de gemeente mee mag qwgwn in haar overwegingen. Dit betekent dat uw buurman een vergunning van de gemeente heeft maar als u naar de privaatrechter stapt en hij is van mening dat uw privaatrechtelijke belangen zijn aangetast, uw buurman toch die uitrit niet als hoofdtoegang mag gebruiken. Dus vergunning van de gemeente maar geen toestemming van rechthebbende (lees: U)

Hou die dingen dus gescheiden: Bij de gemeente tellen alleen uw belangen vanuit het oogpunt van ruimtelijke ordening: Is de nieuwe situatie zodanig dat uw woon- en leefklimaat daardoor onevenredig wordt aangetast?

Bij de privaatrechter wordt beoordeeld of uw buurman wel het recht, vanuit eigendom, bezit en erfdienstbaarheid, heeft om van die toegang op die manier gebruik te maken.

Indien u bezwaar maakt bij de gemeente zal dit niet veel geld kosten, u kunt uzelf vertegenwoordigen. Gaat u de privaatrechtelijke weg in moet u een advokaat in de arm nemen wat een zware belasting op uw financiele middelen zal zijn met onzekere uitkomst

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Ingewikkelde 'overpad' situatie!:

mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind
      [Gesteld in NLP]
2008-06-29 13:33:00
Hoe krijg ik een betere relatie met mijn moeder
      [Gesteld in NLP]
2009-02-25 09:41:02
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33
gedogen overpad eigen grond
      [Gesteld in Advocaten-Overijssel]
2011-06-23 14:41:58
Hoe kan ik dit het beste aanleren ?
      [Gesteld in NLP]
2012-09-22 18:40:10

Gemiddelde score Ruimtelijke ordening: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+