Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Mag een stichting donateurs belonen?

[Gesteld op: 23-07-2012]

Toelichting:
Geachte heer De Ruyter,

Nogmaals mijn dank voor uw antwoord op mijn vorige vraag. Dit heeft mij heel erg op weg geholpen bij het nemen van mijn uiteindelijke beslissing. Er is nog één vraagstuk waar ik antwoord op nodig heb voordat ik echt kan starten. Als u daarmee kunt u helpen, ben ik u enorm dankbaar!

Is het toegestaan om beloningen te beloven aan trouwe donateurs? Ik wil een vorm van een loyaliteitsprogramma creëren voor trouwe donateurs die een contract aangaan voor een periode van een jaar tot vijf jaar. Daarbij wil ik de donateurs na elk jaar een beloning schenken. U kunt daarbij denken aan een cadeaupakket of een waardebon aan het einde van het eerste jaar en een kleine reis aan het einde van het vijfde jaar. Mijn vraag is of dit kan en of hier regels voor zijn zoals wat maximaal belastingvrij geschonken mag worden en of zulke geschenken opgenomen mogen worden in het contract.

Wat ik ook graag zou willen weten is wat de stichting kan doen wanneer donateurs die een contract zijn aangegaan voor een bepaalde periode een keer niet hebben betaald. Bijvoorbeeld door een mislukte incasso of doordat de donateur niet meer wilt betalen. Heeft de stichting het recht om de verschuldigde donaties op te eisen en daar uiteindelijk rechtsmaatregelen voor te nemen? En is er een manier waarop de stichting kan incasseren zonder dat de donateur de mogelijikheid heeft om het bedrag te stoneren? En wat gebeurt er wanneer een donateur het bedrag stoneert, maar alle donaties al zijn uitgegeven en er geen geld maar staat op de rekening van de stichting?

Het zijn iets meer vragen geworden dan ik wilde stellen. Maar dit zijn dan ook echt alle vragen die ik heb. De antwoorden op deze vragen geven mij een goed beeld van de mogelijkheden die ik heb met de stichting en na uw antwoord kan ik eindelijk direct van start.

Wederom bedankt voor uw tijd en moeite. En wanneer de stichting een succes wordt, zal ik uw hulp zeker niet vergeten!

Vriendelijke groeten,

Hashim Naushahi
Antwoord:

Ik zal uw vragen in het kort beantwoorden:
Mag de stichting schenkingen doen? Ja, juridisch mag dit mits het niet wordt verboden in de statuten van de stichting.

Moet er belasting worden betaald over deze schenkingen? Dat hangt er vanaf wat er wordt geschonken en voor welke waarde. Als u hier zekerheid over wilt hebben raad ik u aan dit concreet aan de Belastingdienst voor te leggen met het verzoek dat goed te keuren.

Wat zijn uw rechten als de donateur niet betaalt? Dat is niet moelijk, als u in een contract heeft laten vastleggen dat hij een bepaald bedrag gaat doneren, dan zit hij er aan vast (tenzij het contract een uitweg biedt). De donateur moet dit betalen, en u kan dit eventueel via een rechter opeisen. Het is wel verstandig om het concept-contract vooraf door een jurist te laten toetsen om te voorkomen dat deze geheel of gedeeltelijk ongeldig kan worden verklaard.

In antwoord op uw laatste vragen: u kan eventueel werken via automatische incasso, maar dit kan ALTIJD worden gestorneerd. Er is geen beter alternatief. Als de stichting geen geld op de bankrekening heeft betekent een stornering een negatief saldo, dat spoedig door de stichting moet worden aangevuld. Maar dit is natuurlijk een hypothetische vraag, want de stichting moet een vermogen opbouwen, en moet dus ALTIJD geld op de bankrekening hebben. Zo niet, dan dreigt weer wanbeleid van het bestuur.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer De Ruyter,

Hartelijk dank voor al uw antwoorden! U heeft mij enorm op weg geholpen!

Van uw laatste opmerking was ik niet op de hoogte, ook al was het een hypothetische vraag. Namelijk dat een stichting altijd geld op de bankrekening moet hebben. Is er een manier waarop ik achter kan komen hoeveel een stichting minimaal op de bankrekening moet hebben.

Ik zal mijn vraag over de waarde van de geschenken voorleggen aan de Belastingdienst zoals u adviseert. Maar in ieder geval weet ik nu dat het wel is toegestaan. Zo kan ik bijvoorbeeld donateurs die een contract aangaan voor een maandelijkse donatie voor een periode van vijf jaar een reisje aanbieden als geschenk voor hun loyaliteit. Zo een loyaliteitsprogramma wil ik ook laten opnemen in het contract. Ik wil hiermee proberen doneren aantrekkelijker te maken en de donateurs het gevoel dat ze iets terug krijgen voor wat zij geven. Dat is hoe ik mijn waardering wil tonen aan de donateurs en ik denk dat dit op prijs gesteld zal worden en de donateurs een beter gevoel zal geven.

Hartelijk dank voor al uw antwoorden. Ik zal uw reacties waarderen en wens u nog heel veel succes toe in uw carrière!

Vriendelijke groeten,

Hashim Naushahi
 
Antwoord Beheerder:

Dank u voor uw zeer positie reactie, ik ben blij dat ik u wat op weg heb kunnen helpen. Ik merk wel dat mijn antwoorden nieuwe vragen oproept, dus het volgende moet ik nog verduidelijken:
Het is voor een stichting zeker niet verplicht om een positief banksaldo te hebben. Banken zijn in de regel echter niet genegen om een roodstand voor een stichting toe te staan, dus daarom zal dit in de praktijk zelden voorkomen. Er kunnen echter bijzondere omstandigheden zijn waarbij de bank dat wel toestaat, bijvoorbeeld als er een vooruitbetaling moet worden gedaan terwijl het zeker is dat er binnenkort inkomsten komen. Dan is een roodstand dus wel mogelijk.

Maar ik noemde ook dat een stichting wordt geacht eigen vermogen op te bouwen. Positieve exploitatieresultaten moeten worden toegevoegd aan het eigen vermogen, zodat eventuele negatieve exploitatieresultaten in de toekomst kunnen worden opgevangen. Als er dan geen buffer is opgebouwd ontstaat er namelijk een negatief eigen vermogen van de stichting, met het risico van een faillisement.
Dus: als de stichting een vermogen opbouwt betekent dit automatisch dat er meer geld op de bank staat. Daarom acht ik een tekort op de bank slechts hypothetisch.

En tot slot de waarschuwing: als er een bankschuld ontstaat doordat het bestuur meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt is dit wanbeleid van het bestuur, en dit leidt tot bestuurdersaansprakelijkheid.

In reactie op uw probleem van de beloningen: U moet dit goed omschrijven, want als u in het contract vastlegt dat als men een bepaald bedrag doneert, dat er dan recht bestaat op een reisje, dan zal de belastingdienst dit niet zien als een donatie, maar als een aankoop van een reis, en dat betekent voor de donateur dat de donatie voor hem niet aftrekbaar is van zijn inkomen. Giften zijn overigens alleen aftrekbaar als uw stichting een ANBI-erkenning aanvraagt.

Mijn advies is dus niet om alleen aan de belastingdienst de vraag over de waardes voor te leggen, maar om complete openheid van zaken te geven. U moet dan o.a. uw loyaliteitsprogramma opsturen, en een concept-contract. Alleen dan krijgt u zekerheid over dat de door u beoogde constructie zonder problemen uitvoerbaar is.

Tot slot merk ik op dat het bijzonder ongebruikelijk is om donateurs te belonen voor hun donatie. Zij doneren immers omdat zij het goede doel van uw stichting ondersteunen, en als u hun dan wat terugeeft heeft u weer donaties nodig. De dankbaarheid zou voldoende beloning moeten zijn voor hun donatie.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Mag een stichting donateurs belonen?:

Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-04-24 18:08:15
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23
Percelen en woonhuis inbrengen in een stichting.
      [Gesteld in Suriname]
2015-03-09 17:35:50

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+