Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Jurist » Jurist-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Jurist-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Jurist-Zuid Holland

Zelf een vraag over Jurist-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Jurist-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Jurist-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Jurist-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Jurist-Zuid HollandVragen over Jurist-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Jurist-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Jurist-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Jurist-Zuid HollandVragen over Jurist-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Hebben buren het recht het pad te herstellen?

[Gesteld op: 22-07-2012]

Toelichting:
Wij wonen aan de sloot en de tuin achter ons huis grenst aan 2 tuinen van onze 2 achterburen. Er blijkt meer dan 25 jaar geleden een pad te zijn geweest achter onze tuin (tussen onze tuin en de tuinen van de achterburen in). Dit pad is ruim 25 jaar geleden opgeheven en is bij onze tuin getrokken. Het pad is toen opgeheven op initiatief van de achterburen (dezelfde achterburen wonen er nog steeds), omdat zij het graag dicht wilde hebben vanwege inbraakpreventie. Nu gaan ze het huis verkopen en willen ze het pad weer herstellen (de achterburen die het pad willen herstellen zitten niet aan de slootkant, maar daarnaast).
De achterburen zeggen dat ze recht hebben om het pad te laten herstellen omdat er een verbinding moet zijn achter onze tuinen naar de sloot omdat dit als brandpad zou dienen. Ze geven aan dat dit in hun contract staat (welk contract is me niet duidelijk).
Ik heb begrepen dat de verjaringstermijn in de wet zegt: 10 jaar te goede trouw en 20 jaar te kwade trouw. De termijn van verjaring is dus zeker verstreken.

In de Leveringsakte van ons huis (dat wij 2,5 jaar geleden gekocht hebben) staat onderstaande tekst. Dit staat ook in het contract van de vorige bewoners destijds van ons huis. Ik kan hier niks uit opmaken over een brandpad.

Als het niet nodig is willen wij dit pad niet herstellen aangezien er dan een deel van onze tuin afgaat en er meer inkijk komt in onze achtertuin (als er een pad wordt aangelegd).
Weet u of de achterburen inderdaad in hun recht staan om het pad weer te (laten) herstellen? En zo ja, wie zou het herstellen daarvan dan moeten betalen?

Alvast hartelijk bedankt.
Vriendelijke groeten,
Esther

---
Onderstaande is uit de Leveringsakte geciteerd:
Ten behoeve van en ten laste van het verkochte, die van voetpad, uit te oefenen voer een pad hetwelk ligt achter de huizen, waarvan het verkochte deel uitmaakt en inhoudende het recht om te voet of met een rijwiel of ander voertuig aan de hand te komen van de achterzijde van de huizen naar de openbare weg en omgekeerd, en welk voetpad, voorzover deel uitmakende van het gekochte, door de eigenaar daarvan in behoorlijke staat van onderhoud moet worden gehouden...
...
Koper doet overigens ten aanzien van aan verkoper onbekende en in de openbare registers ingeschreven erfdienstbaarheden afstand van zijn recht tot opheffing, als bedoeld in artikel 7:20 van het Burgerlijk Wetboek, welke afstand verkoper aanvaardt.
Antwoord:

Leidend in deze kwestie is in de eerste plaats het kadaster. Staat u daar ingeschreven als eigenaar dan zou het pad van u zijn. Het is dus zaak om het kadaster te raadplegen om na te gaan wie eigenaar van het pad is. Blijkt een ander (achterburen om wellicht de gemeente) eigenaar van het pat te zijn, dan kunt u zich nimmer beroepen op verkrijgende verjaring.

Uit uw informatie maak ik op, dat in het verleden het pad aan uw tuin is toegevoewgd zonder dat daar een officiele akte voor is opgemaakt. Dan bent u dus geen eigenaar, maar houder van het pad. Een houder wordt door verjaring nimmer eigenaar.

Zou het pad wel uw eigendom zijn, dan nog dient u zich aan het bepaalde in de akte van levering te houden, nl. het voetpad in stand houden en in behoorlijke staat van onderhoud te houden.

Wie de kosten van herstel dient te betalen is afhankelijk van wie de eigenaar is; is dat de achterbuurman, dan komen de kosten van herstel voor zijn rekening. Bent u de eigenaar, dan komen de kosten voor uw rekening.

 
Reactie vraagsteller:
Beste mevrouw van Zonneveld,

Hartelijk bedankt voor uw reactie.

Op de kadastrale kaart liggen de tuinen tegen elkaar aan en is het pad niet zichtbaar. Het pad zal daarom naar verwachting gedeeld eigendom zijn van onze achterburen en wijzelf. Wijzigt de situatie hierdoor? Meer dan 25 jaar geleden is het pad dus bij onze tuin getrokken en daarmee zou de achterste 0,5 meter ongeveer (ervan uitgaande dat het pad ongeveer 1 meter breed was) dus officieel eigendom van de achterburen zijn.

Er is mij inderdaad geen officiele akte bekend, dus ik verwacht dat deze toendertijd niet is opgemaakt. Wel is dit opgenomen in de Leveringsakte van het koopcontract (zoals bovenstaand beschreven).

U schrijft dat het voetpad in stand gehouden dient te worden. Kunt u aangeven waarom? Geldt dit ook als het pad niet op de kadastrale kaart staat? En ondanks de vele jaren geleden dat het pad is opgeheven (op initiatief van de achterburen zelf)?

Ik verwacht dat het pad niet dient als noodweg volgens het Burgerlijk Wetboek omdat de huizen ook bereikbaar zijn via de hulpdiensten. Is dit ook uw beeld?

Hebben de achterburen geen afstand gedaan van het recht van overpad doordat ze dit zolang niet gebruikt hebben? Is het een mogelijkheid om toch zelf een verklaring voor recht aan te vragen bij de civiele rechter zodat het kan worden uitgeschreven uit het notariele register en daarmee ons eigendom wordt?

Vriendelijke groeten,
Esther
 
Antwoord Beheerder:
Als ook de inschrijving in het kadaster niet spreekt van het pad, betekent dit waarschijnlijk, dat u beiden voor de helft eigenaar van het pad bent. Dat betekent, dat u beiden verplicht bent volgens de koopakte, dat het pad in stand en onderhouden dient te worden. Hierin is de koopakte van u en van uw achterburen leidend. Het is natuurlijk onbekend hoe deze bijtrekking bij uw grondgebied indertijd tot stand is gekomen. Toch voert het m.i. te ver om te stellen, dat er afstand van het recht van overpad is gedaan, omdat het al zo lang niet door de buren is uitgeoefend. Het is misschien mogelijk om via de rechter de eigendom af te dwingen, maar daarvoor heb ik toch te weinig kennis van deze materie. Ik adviseer u dan ook om daarover navraag te doen bij uw notaris. Die zal u wellicht al nadere informatie kunnen geven en u een advocaat, gespecialiseerd in onroerende zaken, kunnen aanbevelen.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hebben buren het recht het pad te herstellen?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16

Gemiddelde score Jurist-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+