Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Maatschappijwetenschappen » Recht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Recht en krijg online een antwoord van de specialist in Recht

Zelf een vraag over Recht? Klik hier.
Meer vragen over Recht.
De huidige beheerder van de rubriek Recht:
Naam: Mr. M. Martens- Ferwerda
Bedrijf: Vrouwe elske / rechtswinkel.es
Reactiesnelheid: 17 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. M. Martens- Ferwerda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over RechtVragen over Recht via RSS. Klik hier.
RSS over Recht op jouw website?Vragen over Recht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over RechtVragen over Recht via E-mail. Klik hier.

Hebben buren het recht het pad te herstellen?

[Gesteld op: 22-07-2012]

Toelichting:
Wij wonen aan de sloot en de tuin achter ons huis grenst aan 2 tuinen van onze 2 achterburen. Er blijkt meer dan 25 jaar geleden een pad te zijn geweest achter onze tuin (tussen onze tuin en de tuinen van de achterburen in). Dit pad is ruim 25 jaar geleden opgeheven en is bij onze tuin getrokken. Het pad is toen opgeheven op initiatief van de achterburen (dezelfde achterburen wonen er nog steeds), omdat zij het graag dicht wilde hebben vanwege inbraakpreventie. Nu gaan ze het huis verkopen en willen ze het pad weer herstellen (de achterburen die het pad willen herstellen zitten niet aan de slootkant, maar daarnaast).
De achterburen zeggen dat ze recht hebben om het pad te laten herstellen omdat er een verbinding moet zijn achter onze tuinen naar de sloot omdat dit als brandpad zou dienen. Ze geven aan dat dit in hun contract staat (welk contract is me niet duidelijk).
Ik heb begrepen dat de verjaringstermijn in de wet zegt: 10 jaar te goede trouw en 20 jaar te kwade trouw. De termijn van verjaring is dus zeker verstreken.

In de Leveringsakte van ons huis (dat wij 2,5 jaar geleden gekocht hebben) staat onderstaande tekst. Dit staat ook in het contract van de vorige bewoners destijds van ons huis. Ik kan hier niks uit opmaken over een brandpad.

Als het niet nodig is willen wij dit pad niet herstellen aangezien er dan een deel van onze tuin afgaat en er meer inkijk komt in onze achtertuin (als er een pad wordt aangelegd).
Weet u of de achterburen inderdaad in hun recht staan om het pad weer te (laten) herstellen? En zo ja, wie zou het herstellen daarvan dan moeten betalen?

Alvast hartelijk bedankt.
Vriendelijke groeten,
Esther

---
Onderstaande is uit de Leveringsakte geciteerd:
Ten behoeve van en ten laste van het verkochte, die van voetpad, uit te oefenen voer een pad hetwelk ligt achter de huizen, waarvan het verkochte deel uitmaakt en inhoudende het recht om te voet of met een rijwiel of ander voertuig aan de hand te komen van de achterzijde van de huizen naar de openbare weg en omgekeerd, en welk voetpad, voorzover deel uitmakende van het gekochte, door de eigenaar daarvan in behoorlijke staat van onderhoud moet worden gehouden...
...
Koper doet overigens ten aanzien van aan verkoper onbekende en in de openbare registers ingeschreven erfdienstbaarheden afstand van zijn recht tot opheffing, als bedoeld in artikel 7:20 van het Burgerlijk Wetboek, welke afstand verkoper aanvaardt.
Antwoord:
Geachte Esther,
Er is sprake van een zakelijke erfdienstbaarheid - (niet contractueel!)- dat momenteel staat ingeschreven in het kadaster. Natuurlijk wil uw buurman zijn object verkopen met alle lusten die daar mogelijk bij horen, in dit geval het voetpad, maar het is wel erg lang geleden dat het pad is gebruikt.

Mijns inziens heeft uw buurman door geen gebruik gedurende lange tijd afstand gedaan van het recht van overpad. (non uses) Omdat deze wel notarieel is gevestigd dient u zelf actie te ondernemen en een verklaring voor recht te vragen betreffende de status van de erfdienstbaarheid bij de civiele rechter. Op basis daarvan kan het worden uitgeschreven uit het register.

Er is niet zoals uw buurman ook wel stelt sprake van een noodweg volgens het Burgerlijk Wetboek omdat de hulpdiensten ook via de gewone weg uw en zijn huis kunnen bereiken.

met vriendelijke groet,
mr. M. Martens-Ferwerda

*Indien u een uitgebreid antwoord wil op basis van huidige wet en regelgeving en uw specifieke situatie mbt de verklaring voor recht, kan ik deze al voor u samenstellen voor 85,- euro ex btw 19%, zie,

www.vrouwe-elske.nl
info@vrouwe-elske.nl
vrouweelske@gmail.com
 
Reactie vraagsteller:
Beste mr. Martens - Ferwerda,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb de kadastrale kaart bekeken en het pad staat daar niet op (op de kadastrale kaart liggen de tuinen tegen elkaar aan). U schrijft dat er sprake is van zakelijke erfdienstbaarheid die staat ingeschreven in het kadaster. Klopt dit inderdaad als het pad niet op de kadastrale kaart ligt?

Omdat de tuinen op de kadastrale kaart aan elkaar grenzen zal het deel waar het pad zou moeten liggen naar verwachting gedeeld eigendom zijn van onze achterburen en wijzelf. Meer dan 25 jaar geleden is het pad dus bij onze tuin getrokken en daarmee zou de achterste 0,5 meter ongeveer (ervan uitgaande dat het pad ongeveer 1 meter breed was) dus officieel eigendom van de achterburen zijn.

Klopt het dat zijn recht op eigendom is verjaard? En dienen wij dit dan wettelijk vast te leggen? Of kan het geheel ons eigendom worden door dit via de civiele rechter uit het notariele register uit te laten schrijven, zoals u aangeeft?

Vriendelijke groeten,
Esther
 
Antwoord Beheerder:
Goedendag,
inderdaad staat de erfdienstbaarheid in het kadastrale register ingeschreven omdat ze is vermeld in de akte van levering. Soms zijn de kadastrale kaarten niet helemaal up to date,  u kunt daar geen absolute rechten aan ontlenen. ( het is wel een bewijsvermoeden!).

Indien men geen gebruik maakt van een recht op eigendom kan er na een bepaalde periode, zeker 20 jaar, worden aangenomen dat men kennelijk afstand heeft gedaan van het geldende recht, de erfdienstbaarheid. Maar dat geldt inderdaad ook voor de volle eigendom, het stukje tuin van u dat bij andermans grond is betrokken. Mogelijk heeft u dit stukje dus ook verloren!

Het recht op verjaring of afstand van bepaalde rechten kunt u zelf vorderen in een verklaring voor recht bij de civiele rechtbank, of u wacht een rechtsvordering af van uw buren omdat u niet meewerkt aan het herstel van de erfdienstbaarheid.

Het loont wel denk ik om een en ander meer diepgaand te onderzoeken alvorens u bovenstaande acties onderneemt,

ik wens u nog een prettige dag,
mr. M. Martens- ferwerda

Beantwoord door:
mr. M. Martens- Ferwerda
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hebben buren het recht het pad te herstellen?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16

Gemiddelde score Recht: 8.8 (42x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+