Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Limburg

Zelf een vraag over Notaris-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Limburg.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Limburg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Limburg Klik hier.

RSS over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Limburg op jouw website?Vragen over Notaris-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via E-mail. Klik hier.

grond van eigenaar verwisselen

[Gesteld op: 11-07-2012]

Toelichting:
door erven zijn wij - 4 kinderen - erfgenaam geworden van een stuk landbouwgrond. Grond was van onze ouders. Zij hadden dit bestemd voor de 3 kleinkinderen, echter dit is nog nooit op hun naam gezet.
kan het stuk grond het beste eerst op de naam van de ouders van de 3 kinderen gezet worden (kinderen zijn uit een gezin) of meteen rechtstreeks. Wanneer zijn er de minste kosten aan. is er een mogelijkheid tot schenken?
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Gezien uw vraag ga ik er van uit dat er geen (voorlopig) koopcontract is getekend tussen de grootouders en hun kleinknderen en dat er ook niet in het testament van de grootouders hierover iets is opgenomen.

In dat geval redeneert de fiscus dat het de 4 kinderen zijn die nu eigenaar van de grond zijn (zoals u eigenlijk zelf ook aangeeft).

Dan is er maar 1 mogelijkheid om de grond op naam van de 3 kleinkinderen te zetten, namelijk formeel overdragen via de notaris. Dat kan als verkoop (waarbij de koopsom verrekend zal worden met schenkingen) of als schenking in één keer aan de kleinkinderen. Optie B en Optie A (zie hierna)

In alle gevallen zal gekeken moeten worden wat de waarde van de grond is, omdat er 6% overdrachtsbelasting betaald moet worden
(het is landbouwgrond en geen woning en alleen voor woningen geldt dat het percentage 2 is. Indien de kleinkinderen een lopende agrarische onderneming hebben, komen ze misschien in aanmerking voor 0% overdrachtsbelasting).).

Als de waarde van de grond groter is dan de van schenkingsrecht vrijgestelde bedragen, dan moet er ook nog schenkingsrecht betaald worden als de grond in één keer geschonken wordt.

Optie A
Voor een schenking van hun ouders aan deze (klein)kinderen is een hoger bedrag vrijgesteld voor de schenkingsbelasting dan als een oom/tante (de andere 3 kinderen) aan hun neven/nichten (de kleinkinderen) schenkt.
Ook het tarief is niet minimaal 10% maar minimaal 30%.

Optie B
Bij de overdracht waarbij de kleinkinderen kopen maar de koopprijs niet betalen (die wordt omgezet in een schuld aan hun ouders/ooms/tantes) kan er in meerdere jaren geschonken worden door deze schuld telkens deels kwijt te schelden. Dan is er minder schenkingsrecht verschuldigd.

Aandachtspunt:
Als de kleinkinderen nog minderjarig zijn, dan moet de rechter wel toestemming geven voor de overdracht of schenking van de grond.

Mijn vraag is waarom de grond op naam van de kleinkinderen moet komen te staan ? Gaan zij binnenkort de grond zelf gebruiken in een agrarisch bedrijf ?
Als zij namelijk de grond niet gaan gebruiken en misschien zelfs gaan verkopen, dan is het misschien handiger om nu geen kosten te maken en de grond door de 4 kinderen te verkopen. De 4 kinderen ontvangen dan de koopsom en kunnen deze dan eenvoudig aan de 3 kleinkinderen schenken.

Al met al is het dus niet zo'n eenvoudig verhaal.

Als u hierover wilt overleggen, kunt u contact met mij opnemen en gaan we aan tafel zitten. Het telefoonnummer is 043-3509950

Met vriendelijke groet

Ernst Loendersloot
kandidaat notaris te Maastricht

Kijk ook eens op
http://www.ntrs.nl
http://www.hwj-notarissen.nl
http://www.vaknotaris.nl

 

 
Reactie vraagsteller:
Heel hartelijk bedankt voor uw advies, ik ben er goed mee geholpen. Kunt mij aangeven wat mogelijke tarieven zijn in een vervolgtraject.
 
Antwoord Beheerder:

Geachte heer, mevrouw,

Helaas kan ik geen kostenindicatie geven.

Het hangt af van hoeveel tijd benodigd is om alles vast te leggen.

Als u bijvoorbeeld wel een Verklaring van Erfrecht heeft inzake de overlijdens van uw beide ouders, dan hoef ik dat onderzoek niet (opnieuw) te doen. Dat scheelt in tijd en dus kosten.

Heeft u niet de beschikking over deze verklaringen, dan zal ik moeten nagaan wie de erfgenaam van uw vader respectievelijk moeder was en dat betekent dat ik meerdere onderzoeken moet uitvoeren.

En zo zijn er meer punten. Als u een afspraak maakt via de receptioniste (telefoon 043-3509950) en zo veel mogelijk documenten meeneemt, dan kan ik u na bestudering daarvan wel een indicatie geven.

Kiest u er voor om naar uw eigen notaris te gaan, dan kan ik mij dat goed voorstellen. Ik raad u aan om als u bij meerdere notarissen navraag zou doen over kosten, dat u dan goed oplet dat zij niet allerhande slagen om de arm houden waardoor u achteraf toch een hogere rekening gepresenteerd krijgt.

De notaris heeft dat recht als er meer werk aan de zaak zit, dan uit uw eerste verzoek met informatie blijkt !

Met vriendelijke groet

Ernst Loendersloot

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan grond van eigenaar verwisselen:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Erfafscheiding; verjaringsregels. Wie is eigenaar?
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2009-07-14 17:31:01
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
kan vader perceel of een deel verkopen of schenke
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-08-02 22:07:11
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Notaris-Limburg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+