Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Tandheelkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tandheelkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Tandheelkunde

Zelf een vraag over Tandheelkunde? Klik hier.
Meer vragen over Tandheelkunde.
De huidige beheerder van de rubriek Tandheelkunde:
Naam: Toors
Bedrijf: Toors dental expertise (tde)
Reactiesnelheid: 48 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Toors vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Tandheelkunde op jouw website?Vragen over Tandheelkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TandheelkundeVragen over Tandheelkunde via E-mail. Klik hier.

Hoe ontwikkelt parodontitis zich precies?

[Gesteld op: 06-07-2012]

Toelichting:
Beste adviseur, uw inschatting/advies zou ik erg op prijs stellen over het volgende:
Ontwikkelt een beginnende parodontitis zich bij een of enkele elementen waarna het zich uitbreidt naar meer elementen wanneer het niet bijtijds geconstateerd en behandeld wordt, of ontwikkelt het zich meteen bij een groter aantal elementen en worden de pockets bij niet tijdige behandeling alleen dieper? Of is het zo dat het hele gebit sowieso dan besmet is en het niet bij alle elementen zichtbaar is met pockets die behandeling vereisen?
Mijn situatie is dat ondanks regelmatige halfjaarlijkse tandartscontroles en ook halfjaarlijkse uitgebreide mondhygiëne behandelingen waarbij helaas nooit DPNS metingen zijn gedaan, opeens een paar weken na een controle en mondhygiëne behandeling een ernstige parodontitis aan 18 elementen is geconstateerd. Behandeling door een parodontoloog inclusief enkele flapoperaties heeft behoorlijk hoge kosten voor me met zich meegebracht.
Omdat ik bezig ben om een claim wegens nalatigheid in te dienen is het van belang om te weten hoe parodontitis zich van het begin af aan precies ontwikkelt.
De deskundige van mijn rechtsbijstandsverzekering is inderdaad van mening dat het indienen van een claim terecht is omdat nooit DPNS metingen zijn gedaan maar beperkt de hoogte van de claim tot de kosten van het vervolgtraject (flapoperaties met bijbehorende zorg) maar dat de kosten voor de zogenaamde initiële behandeling (diagnose plus eerste schoonmaak van de betreffende 18 elementen met nabespreking, ca. 1000 Euro) niet bij de claim horen omdat die behandeling sowieso nodig is, ook als de parodontitis eerder/tijdig was geconstateerd.
Maar ik vraag me toch af of bij een eerdere, tijdige constatering misschien minder elementen schoongemaakt hadden moeten worden waardoor de kosten van deze initiële behandeling lager waren uitgevallen en het verschil tussen de werkelijk gemaakte en eventueel lagere kosten wel bij de claim kan worden opgeteld.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.
Antwoord:

U stelt wel heel veel vragen in een rubriek bestemd voor korte vragen en antwoorden. Zal toch pogen u zo compleet mogelijk te informeren.

Om te beginnen verbaas ik mij dat uw parodontoloog u niet al antwoord heeft gegeven op deze vrgen. Hij heeft uw mond immers als eerste gezien toen geconstateerd werd dat er zich een algemene, gegeneraliseerde parodontitis had ontwikkeld.

Sommige delen van de mond zijn meer, andere minder gevoelig voor het ontstaan van ontstoken, verdiepte pockets; Die delen die het minst gepoetst worden het meest. Parodontitis kan ook alleen plaatselijk, bv bij de onderste voortanden optreden, maar meestal zijn er meerdere haarden.

Door regelmatig de Dutch Periodontal Index op te meten (DPSI score) kan parodontitis tijdig worden herkend en grotere schade worden voorkomen. Deze score hoort in de behandelkaart te worden genoteerd, net als eventuele gaatjes die bij een controle worden opgemerkt.

Een meer uitgebreide pocketstatus, of parodontium status kan duidelijk maken waar precies de probleemgebieden zich bevinden en hoe de patient op behandeling reageert. Heeft uw vorige tandarts geen enkele documentatie opgebouw mbt uw parodontium en heeft hiij u nooit geinformeerd over het bestaan van tandvleesproblemen dan is hij vrijwel zeker in gebreke gebleven.

Ook hier geldt tijdig ontdekt en behandeld voorkomt grotere schade, die wat betreft het parodontium wel tot staan kan worden gebracht, maar meestal blijvend is. Dus bij een langdurig verwaarloosde, niet opgemerkte parodontitis heeft het gebit als geheel een verminderde 'levensverwachting'.

Begrijp dat u al stappen heeft gezet om uw vorige tandarts aan te spreken op verwaarlozing ('supervised neglect'). Zorg dat u alle historische behandelgegevens van uw vorige tandarts ontvangt, inclusief Rontgenfoto's (heel belangrijk als u iets wilt aantonen)

Beantwoord door:
Toors
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tandheelkunde:
KaakchirurgieMondhygieneTandarts


Gerelateerde vragen aan Hoe ontwikkelt parodontitis zich precies?:

Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00

Gemiddelde score Tandheelkunde: 8.9 (362x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+